Prøv Procycling Pluss idag

GÅR FOR GULL: Bystrøm peker på Kristoff som Norges beste kort i VM. FOTO: Norges Cykleforbund

Bystrøm: Kristoff må gjenta Hushovds gulloppskrift

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee
Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 28.09.19 10:50

Del på    

Kristoff-hjelperen mener tålmodighet er gull i VM.

YORKSHIRE (procycling.no): Sven Erik Bystrøm er ikke i tvil. Det beste, norske gull-kortet i søndagens fellesstart i VM, er Alexander Kristoff. Men det aller største favorittstempelet går til et nederlandsk fenomen:

– Ifølge bookmakerne er vel Van der Poel den aller største favoritten, sier Bystrøm til procycling.no.

– Han har kommet ganske kjapt til det i landevei, men når du så god han har vært i cyclocross og terreng… og han viste vel tidlig takter for landeveien. Da jeg syklet U23-VM, så var han der oppe også. Han kunne sykle i felt, og motoren han har kunne han enkelt overføre til landeveien. Det er ekstremt imponerende det han har fått til. Han er på et lite lag og vinner Tour of Britain sammenlagt, Amstel Gold Race i tillegg. Det er ganske sykt, oppsummerer nordmannen.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Bystrøm har for lengst landet på engelsk jord. Haugesunderen, Kristoff, Vegard Stake Laengen, Edvald Boasson Hagen, Carl Fredrik Hagen og Amund Grøndahl Jansen utgjør den norske troppen som sammen skal kjempe om edelt metall. Bystrøm og de andre norske rytterne har det ganske klart for seg hva som venter dem ute på landeveien: Det 285 kilometer lange, klassiker-liknende rittet blir en formidabel utfordring.

– Løypen er som forventet. Det er sånn veiene er her nede; smale, ingen veiskuldre, svingete og åpne. Været er også som forventet; skiftende, vind, sol og regn. Så det blir tøft sånn sett, sier Bystrøm.

– Vi er vant til smale veier fra Belgia. Der sykler du inn og ut av smale veier, før man plutselig kommer ut på en stor vei. På søndag kommer vi egentlig aldri ut på en stor vei. Det blir stort sett smale og trange veier hele dagen. 

Bystrøm forventer seg en typisk utvikling under søndagens ritt. Runde for runde vil det dra seg mer og mer til, og den som har spart mest mulig krefter vil være best rustet til å lykkes.

– Det er tekniske og krevende runder. Det blir utskillingsløp som tapper folk for krefter gradvis. Tror den som vinner, blir den som er mest økonomisk underveis, den som har spart mest krefter. For bakkene er verken harde eller lange nok til at du flyr ifra og ikke blir hentet. Man kan lett komme i retur. Jeg tror den som vinner er den som har kjørt mest økonomisk frem til siste runde.

Kristoff

Bystrøm får en sentral rolle med arbeidsoppgaver rundt Kristoff sent i rittet. U23-verdensmesteren fra Ponferrada erkjenner at Norge potensielt har gode tilleggskort, i form av en formsterk Grøndahl Jansen og den tidligere sølvmedaljøren Boasson Hagen – men Bystrøm mener Norge bør gå for gull og legge taktikken deretter. Da er det Kristoff som gjelder.

– Vi snakket litt om taktikken i går. Tror jeg kan komme ganske langt i dette løpet her. Man kan alltid gjøre en jobb tidlig, men den jobben er ikke så viktig, det er viktigere å kunne gjøre en jobb mot slutten – når det virkelig drar seg til. Så å kunne sitte med Alex frem til noen runder igjen, og deretter være til hjelp, ved å gå etter brudd for eksempel – det vil være positivt for Alex og gir også en liten sjanse til meg selv, forklarer Bystrøm.

Kristoff med sølvmedaljen rundt halsen etter VM i Bergen. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Tror Alex er vårt klart sterkeste kort til å få en verdensmester. På den annen siden, er det også bra med ryttere her som kan få til noe bra, og få til en god plassering – en topp ti for eksempel. Det er stort å bli nummer åtte, sju eller seks i et VM. Det er en hyggelig plassering, men det er jo ti ganger større å bli verdensmester – og den muligheten er soleklart størst for Alex av de på det norske laget.

Taktikken

Tålmodighet og sparing av krefter er overskriftene for den norske taktikken, skal vi tro Bystrøm. Han ser gjerne at utviklingen bli lik den som i Bergen for to år siden, da det hele kulminerte i en spurt og bruddforsøk på de siste rundene ble nøytralisert. Bystrøm maner til en avventende holdning, à la det Thor Hushovd forfektet da han tok gull i Australia for nesten ti år siden.

– Jeg tror mange andre land har som oss en litt passiv holdning (til rittet), og det blir vår sjanse. Jeg tror ikke det blir noe bedre for oss om vi kjører aktivt, tar kontroll som et Belgia pleier å gjøre, eller Spania og andre favorittland. Vår sjanse er å gamble, litt som vi gjorde i Bergen. Alex må bare spare seg, og ha en ryttere à la Eiking, som gikk etter bruddet på de siste rundene i Bergen. Og selvfølgelig ha noen ryttere rundt som kan hjelpe ham med å ta vind og posisjoneringen. Det samme kan man si om måten Thor vant VM-gullet sitt. Han satt egentlig nøytralt plassert hele løpet og tok sjansen sin til slutt. Man må være litt heldig, gamble litt og ta sjansen sin til slutt. Kjører man aktivt, bruker for mye krefter, så kanskje man klarer en tiendeplass. Men det er gull vi går for.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Kan godt tenkes at en underdog med frie tøyler fra mindre land kan få til noe, men de store favorittene vil alltid være de som folk ser mest på. De som var topp ti i (Grand Prix) Quebec og Montreal, de som kjempet i toppen sammenlagt i Tour of Britain, er de som vil bli best på søndag.

Værmelderne spår regn til søndagens ritt. Det passer fint inn i Norges plan, mener Bystrøm.

– For oss er det fordel med regn. Det blir flere som sliter og flere som ikke takler det like bra for oss. Den beste løpsutvikligen for Alex er at det går hardt fra start, at vi får flere ”døde” bein på slutten – det er fordel for han. Går det rolig og lett, og folk kan smelle til på siste runde, da kan fartsøkningen bli problemet.

Tagget med: , , ,

Les også disse