(procycling.no): Søndag får Uno-X Development Team en gyllen mulighet til å vise fram stegene de har tatt som utviklingslag.
Da avgjøres det hvem som blir ny U23-mester, etter at Anders Skaarseth tok en etterlengtet triumf i Joker Icopal-trøya under NM i Stjørdal i fjor.
Nettopp Joker-laget står bak de siste tre triumfene, og har samtidig bekledd alle trinnene på podiet ved to av siste tre anledninger.
Gløtter man på startlistene foran søndagens oppgjør, er det egentlig nok for å innse at satsingen frontet av Jens Haugland backet opp av drivstoffaktørens midler, har tatt store steg i løpet av halvannet år:
Hans Kristian Rudland, Tobias Foss, Erik Norsæter Resell, Torjus Sleen, Lars Saugstad, Iver Skaarseth, Sindre Kulset, Andreas Leknessund og Syver Wærsted utgjør en fryktinngytende oppstilling.
Joker har tre mann til start og må i stor grad stole på Rasmus Tiller, mens Team Coop har sin trio stablet opp rundt Håkon Lunder Aalrust.
Løypas tøffeste punkt
I Sandefjord venter en rundløype på 15,8 kilometer som skal sykles ni ganger.
Runden åpner relativt heftig med turen opp Mokollen. Arrangøren forteller at det vil bli kjørt masterstart over ved første passering. Bakken er 600 meter lang og inneholder partier som når 18-19 prosent.
– Dette er ikke en klatrebakke, men en «power-bakke», forteller Leonard Snoeks i Uno-X til procycling.no.
Bysbarnet har selv syklet for Sandefjord SK som junior og kjenner naturlig nok nærmiljøet godt.
– Løypa er kjempekul. Det blir tøft opp til Kodalveien når du får den bakken mange ganger. Det er en jobbe-og-slite-løype, kanskje blir det ekstra trøkk i noen sidevindsutsatte partier. Jeg tror løypa egentlig er litt undervurdert med tanke på profilene, sier han.
– Boasson Hagen virket godt fornøyd
Arrangøren beskriver en sentrumsnær løype med lite hvile.
– Jeg vil si det er riktig å kalle runden for småkupert. Det er partier hvor det er flatt, men jeg tror det kommer til å skille veldig. Det er lite fred å få. Man skal over Mokollen (den Snoeks omtaler som Kodalveien, vår anm.). Så kommer et par 90-grader og utforkjøring i 3-400 meter. Deretter en slakk oppoverbakke, et teknisk parti med S-sving og det hele, før en bakke på 1,3 kilometer venter, sier Rune Steinsvik i Sandefjord SK.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

TIL TOPPS I ELITEKLASSEN: Det ble en spesiell fellesstart under NM i Stjørdal, men til slutt kunne Rasmus Tiller juble for en overraskende NM-tittel. Søndag er han tilbake i U23-rekkene for Joker Icopal. FOTO: ASO/Pauline BALLET
Den heter Hotvedt-bakken. Videre inn mot mål vil det igjen dreie seg om høy fart og tekniske partier. Etter en 90 grader til høyre 500 meter fra mål, venter enda en med 350 meter igjen. Derfra og inn stiger det slakt oppover på oppløpet.
– Dette er ei løype som passer for en allrounder, en puncheur. En rytter som klarer å generere høy watt i tre-fire minutter. Du må kjøre teknisk godt og være flink til å posisjonere deg på de rette stedene. Havner du for langt bakpå foran de verste knekkerne, kan du risikere å bli blåst av. Du må være hard i hodet og ha punch. Det blir neppe noe samlet felt verken i junior- U23 eller eliteklassen, sier Steinsvik.
– Dette høres jo ut som noe for Edvald Boasson Hagen?
– Han har vært her og prøvekjørt løypene, og det virket som han godt fornøyd etterpå, avslører han.
– Optimal løype for Wærsted
Da Norgescupen gjestet hvalfangerbyen i juli i fjor, var det Åsmund Romstad Løvik (Team Fixit.no) som vant. I realiteten sto kampen mellom fire mann: Løvik, Trond Håkon Trondsen, Henrik Evensen og Kristoffer Halvorsen. Totalt skilte det 16 sekunder mellom kvartetten som kom til mål én og én.
Tilbake til Sondre Kristiansen (Uno-X) skilte det +2.57 og hele +4.53 til Hans Kristian Rudland (Uno-X) på 6.-plass, noe som understreker Steinsvik og Snoeks poeng om at denne løypa kommer til å skille godt.
Målområdet i NM-løypa har også blitt benyttet under Sandefjord Grand Prix. Her var det i fjor Herman Dahl som stakk av med seieren foran Syver Wærsted. Telemarkingen vant også gaterittet under Sandefjord Sykkelfestival tilbake i 2015.
– Jeg vil si det er en optimal løype for en rytter som Syver, sier Snoeks.
– Det er veldig teknisk, og det kommer til å skille. Det er en runde Syver kjenner godt og har gode assosiasjoner til. Du blir automatisk litt påskrudd når du har gjort det bra i en løype tidligere.
Regjerende Norgesmester stiller til start
Det viste også Rasmus Tiller fram da han ble Norgesmester i seniorklassen i Stjørdal i fjor – i seg selv er det en solid prestasjon av en rytter som fremdeles er ung nok til å konkurrere innenfor U23-segmentet året i etterkant.
Tiller gikk til topps under Norgescupen på Stjørdal i 2016 og fulgte opp med seier samme sted i konkurranse med blant andre Sven Erik Bystrøm, Alexander Kristoff og Boasson Hagen året etter.
I de to årene i forkant var det voldsom Joker-dominans i aldersklassen. I Bodø vant Amund Grøndahl Jansen foran Kristoffer Halvorsen, Markus Hoelgaard og Anders Skaarseth i 2016.
Mens det på Lillehammer ble seier til Odd Christian Eiking foran Truls Korsæth og Skaarseth året før der igjen. Denne gangen er det mer naturlig at Uno-X blir laget man ser mot:
– U23-fellesstarten er selvsagt viktig for oss. Vi kjørt mange ritt tilpasset denne aldersgruppa i år. Vi har nå fått inn Andreas Leknessund som kanskje har hevet lista enda et hakk. På søndag har vi mange kort å spille på med Andreas, Torjus (Sleen), (Hans Kristian) Rudland, (Lars) Saugstad, Syver (Wærsted) og Tobias (Foss). Jeg vil tro det er mulig å vippe ting vår vei. Det stilles selvsagt forventninger til oss, samtidig som vi vet det er med andre gode ryttere, og kanskje framfor alt Rasmus Tiller og Håkon Lunder Aalrust. Vi må være i forkant og sørge for at vi sitter godt i det med de riktige rytterne mot slutten. Vi går helt klart for seieren på søndag, klargjør Snoeks.
– Jeg føler meg sterkere enn i fjor
I en bisetning sier vestfoldingen at løypa kanskje kan minne litt om utfordringene man støter på under Ringerike Grand Prix.
Les også: – Syver kjørte nok sitt livs løp
Rittet på Hønefoss ble årets første store opptur for Uno-X-mannskapet, da det lyktes Wærsted å utmanøvrere en svært imponerende Alexander Kamp i spurtduellen på torget i byen.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

JUBLET FOR SEIER: Syver Wærsted gikk til topps under Ringerike Grand Prix. FOTO: Jarle Fredagsvik
De bakkene var enda mer krevende enn det man møter i og rundt sentrum av Sandefjord, men Snoeks poeng om at man bruker rå kraft på akselerere i hvert fall halvveis inn i bakken, utførte i hvert fall porsgrunngutten til perfeksjon under den aktuelle mai-helga.
Under Tour of Norway var han uheldig da han gikk i bakken under de avsluttende rundene på etappe 1 i Horten. Velten preget nok 21-åringen videre utover rittet.
Men han virket sprek igjen under det lille Fredsrittet. Tiller vant den to kilometer korte prologen, mens Wærsted ble nummer åtte.
– Du syklet blant annet her under Norgescupen ’17, men den gangen ble du nummer åtte. Hvordan opplevde du denne rundløypa da?
– Den gangen var den faktisk litt for tøff for meg. Jeg føler meg bedre rustet foran årets U23-fellesstart, enn jeg gjorde foran NC her i fjor. Det er en småtøff løype det kommer til å skille bra i. Jeg har hørt at den er enda litt hardere enn Norgescuptraseen, men jeg tror jeg skal være der i en finale, sier Wærsted til procycling.no.
Rekognosering i løypene
Onsdag tar han turen sammen med lagkamerat Jonas Abrahamsen for å rekognosere både tempo- og fellesstartsløypa i Sandefjord.
Rune Steinsvik forteller om hektisk aktivitet i løypa de siste ukene. Sondre Holst Enger og de andre lokale rytterne (Ken-Levi Eikeland og Marius Blålid) har vært innom. Det samme har ryttere fra Grenland SK og naturlig nok arrangørklubben Sandefjord.
– Sandefjord SK har brukt Mokollen som intervalbakke ukentlig det siste året. Jeg har sett noen Coop-ryttere her også, uten at jeg kan si med sikkerhet hvem det var, forteller han.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

GOD SESONG: Håkon Lunder Aalrust har vært god både for landslag og Team Coop denne sesongen. Foto: Jan Brychta/Svetcyklistiky.cz
En NM-tittel står høyt i kurs blant norske klubb- og kontinentallag, og det er tydelig at det også mobiliseres foran årets mesterskap.
– Dere er fremdeles ferske, men har kommet langt på kort tid. Er U23-fellesstarten en anledning dere i Uno-X har gått og ventet på for å vise fram nettopp dette?
– Ja, det er egentlig det. Vi har et stort lag, men vi må også vise at vi har et sterkt kollektiv for å vinne dette. Det er viktig å kjøre godt sammen som lag. Vi har flere kort å spille på, og det bør telle i vår favør, mener Wærsted.
– Hva kan du si om egen form per nå?
– Det føles bra ut. I forhold til i fjor på denne tiden av året, er det ganske stor forskjell. Kapasiteten er der. Jeg har nok litt mer å hente når det kommer til de lengre løpene, men jeg føler meg i hvert fall bedre rusta i år enn i fjor.
Du finner startlistene til søndagens fellesstarter her!
Du finner arrangørens sider m/løypekart her!
PS: Blant klubblagene er Idar Andersen (Gauldal), Jonas Iversby Hvideberg (Fredrikstad SK), Ludvig Aspelund Holstad/Andreas Staune Mittet (begge Lillehammer CK), Ådne Ihle (Glåmdal SK), Martin Bugge Urianstad (Stavanger SK) blant rytterne som vil håpe å blande seg inn i finalen av rittet.