Prøv Procycling Pluss idag

FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Boasson Hagen mistet den gule ledertrøyen

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 10.06.19 16:14

Del på    

Nordmannen distansert i siste bakke.

(procycling.no): Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) fikk en tøff jobb med å forsvare den gule ledertrøyen, da favorittene følte hverandre på tennene mot slutten av den 2. etappen av Critérium du Dauphiné mandag.

Dylan Teuns (Bahrain-Merida) gikk til topps på den 180 kilometer lange etappen fra Mauriac til Craponne-sur-Arzon etter en våt, kjølig og meget kupert dag ved foten av Alpene.

Teuns var del av en utbrytergruppe som kom løs fra hovedfeltet med 30 kilometer igjen. Drøye to mil fra mål angrep han på nytt sammen med Guillaume Martin (Wanty-Groupe Gobert) og duoen holdt helt inn.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Martin overrasket Teuns i et uoppmerksomt øyeblikk på oppløpet med en tidlig spurt, men belgieren hadde krefter nok til å passere franskmannen og ta seieren på det som var en hurtig og innholdsrik etappe. Med sesongens første seier tok Bahrain-Merida-rytteren også over ledelsen sammenlagt.

Jakob Fuglsang (Astana) ledet favorittene over målstreken og ble nummer tre.

– Jeg har ventet i nesten to år på en seier. Derfor var dette veldig spesielt. Den gjør meg veldig glad, sier Teuns.

– Helt fra start av var dette en vill etappe med et stor brudd. Det var full gass hele veien. Feltet måtte jakte i høy fart. Da bruddet ble kjørt inn, så jeg mange slitne ryttere og jeg prøvde å stikke av gårde. Jeg følte det var en mulighet til å gjøre noe og jeg så mitt snitt til å angripe.

– I den siste bratte bakken presset jeg frem den avgjørende utskillelsen med Guillaume Martin, som var en veldig god bruddkamerat inn til mål. Han var sterkest i bakkene. Jeg glad for å kunne avgjøre det i en spurt etter at han overrasket med gjennom den siste svingen. Dette er en drøm som går i oppfyllelse i et så flott ritt som Dauphiné.

JUBLET: Theuns spurtet til seier foran Martin på den 2. etappen av Criterium du Dauphine FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Med sju bakker forsert måtte Boasson Hagen slippe feltet med favoritter en kilometer fra toppen av etappens siste kategoriserte stigning, Côte de Saint-Victor-sur-Arlanc, da snaue 20 kilometer gjensto.

En isolert nordmannen kjempet tappert, men uten lagkamerater sto han overfor en nærmest umulig oppgave idet angrepene haglet over toppen på den siste klatringen. Boasson Hagen krysset målstreken 1:49 bak etappevinner Teuns, like bak Odd Christian Eiking (Wanty) som ble distansert i samme bakke som Boasson Hagen og kom i mål 1:48 bak.

Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) testet beina med et angrep i samme bakke, og dro med seg blant andre Michael Woods (EF Educations) og Chris Froome (Team Ineos) samt et ytterst redusert favorittfelt med Nairo Quintana (Movistar), Jakob Fuglsang (Astana) og Adam Yates (Mitchelton-Scott).

Favorittgruppa med Froome og co hadde lenge los på Martin og Theuns, men samarbeidet smuldret hen da angrepene gikk i strie strømmer. Gruppen kom over mål 13 sekunder etter.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Hagen i brudd

Dimension Data fikk det tøft med å kontrollere åpning av etappen. Et stort brudd gikk av gårde allerede i første stigning.

Michal Kwiatkowski (Ineos), Jack Haig (Mitchelton-Scott), Benoit Cosnefroy (AG2R-La Mondiale), Julian Alaphilippe, Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step), Emanuel Buchmann, Gregor Mühlberger (Bora-hansgrohe), Gorka Izagirre (Astana), Ruben Fernandez (Movistar), David Gaudu (Groupama-FDJ), Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Carl Fredrik Hagen (Lotto Soudal), Alessandro De Marchi (CCC) og Tom Dumoulin (Sunweb) rev seg løs fra feltet på Côte de Moussages.

Alaphilippe gikk først over toppen og tok de fem poengene, mens Kwiatkowski valgte å sette seg opp og slapp seg ned til feltet.

Det usedvanlig sterke bruddet med 13 ryttere, deriblant nordmannen Hagen, etablerte seg med en ledelse på ett minutt, idet Team Ineos tok ansvar for å stabilisere luken.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Med vinden i ryggen var farten forholdsvis de første to timene av etappen. Bruddet hadde dekket omtrent 86 kilometer da ting begynte å skje front.

Franskmannen Cavagna, den lokale gutten av Auvergne-regionen, angrep fra utbryterne og gikk solo. Men det gikk ikke lenge før flere fulgte etter. Hagen, Alaphilippe, De Marchi og Cosnefroy kom opp til QuickStep’eren og dannet en femmannsgruppe i tet.

Splitten ble imidlertid kun midlertidig. 15 kilometer senere var utbryterne samlet igjen. Med 44 kilometer igjen gikk Dumoulin, Gaudu, Izagirre og Buchmann løs på Côte de La Baraque, mens resten av utbryterne ble innhentet av feltet.

Det avgjørende bruddet på 2. etappe av Criterium du Dauphine. FOTO: Tim de Waele / Getty Images.

Kaotisk finale

Anført av Chris Froomes Team Inoes gjennom store deler av etappen ble ikke bruddet gitt mye handlingsrom av hovedfeltet. Avstanden ble aldri større enn 1:50.

Idet rytterne nærmet seg den siste kategoriserte stigningen, var det opprinnelige bruddet kjørt inn. Re-grupperingen banet imidlertid vei for nye angrep idet 35 km gjensto.

I den ukategoriserte klatringen etter Côte de la Barbatte gikk en ny, farlig gruppe av gårde.

I det som var et angrep på Boasson Hagens ledertrøye, var det tolv ryttere som kom løs: Philippe Gilbert, Petr Vakoc (Deceuninck-Quick Step), Dylan Teuns (Bahrain-Merida), Serge Pauwels, Pawel Bernas (CCC), Guillaume Martin (Wanty-Groupe Gobert), Rudy Molard (Groupama-FDJ), Mikaël Chérel (AG2R-La Mondiale), Alexey Lutsenko (Astana), Darwin Atapuma (Cofidis), Rob Power (Sunweb) og Nils Politt (Katusha-Alpecin).

Gruppen fikk en ledelse på 50 sekunder før de tok fatt på siste kategoriserte klatring, den tre kilometer Côte de Saint-Victor-sur-Arlanc.

Mens både Boasson Hagen og Odd Christian Eiking (Wanty) satt midlertidig plassert i hovedfeltet, utkrystalliserte det seg en ny tetgruppe i den bratte stigningen. Dylan Teuns og Guillaume Martin gikk over toppen først med en stadig mindre luke ned til feltet. Det avgjørende angrepet kom drøye 20 kilometer fra mål.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Før den tredje etappen leder Theuns rittet sammenlagt med tre sekunder. Martin er nummer to, mens Jakob Fuglsang er først av de store favorittene, 20 sekunder bak.

Et par sekunder bak følger de andre favorittene, deriblant Quintana, Woods, Poels, Froome, Pinot og Adam Yates, som alle ligger innenfor fire sekunder av Fuglsang.

De store taperne på dagen var Richie Porte (Trek-Segafredo), Romain Bardet (Ag2r), Dan Martin (UAE Team Emirates), Tejay van Garderen (EF Education) og Steven Kruijswijk (Team Jumbo-Visma) som alle tapte 31 sekunder til Fuglsang et al.

Critérium du Dauphiné fortsetter tirsdag med en mulighet for spurterne på den tredje etappen til Riom.

Tagget med: ,

Les også disse