EN HYGGELIG GUTT: Sam Bennett stilte villig opp til både fotografering og intervju med procycling.no foran Milano-Sanremo i 2019. Da syklet han fremdeles for BORA-hansgrohe, og ble faktisk nevnt blant favorittene foran vårklassikeren. Foto: Jarle Fredagsvik/procycling.no

Bennett herjet i «Grisabakken», men BORA sprakk

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone
Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 24.05.19 21:13

Del på    

Ledelsen røyk på de siste rundene, etter dominans.

STAVANGER (procycling.no): BORA-hansgrohe grep Hammer Climb ved tøylene fra den første runden. Det var et samlet felt som gikk inn i «Grisabakken» og Oscar Gatto spurtet raskest opp, og sikret det tyske laget et godt utgangspunkt.

På de seks neste rundene skulle det imidlertid bli et enmannsshow. Sam Bennett gikk løs i en nimannsgruppe og den raske iren spurtet først opp bakken hver eneste gang og sikret dem 700 poeng, og sørget for et formidabelt utgangspunkt foran de siste rundene.

Iren hadde imidlertid tømt tanken, så BORA måtte se til resten av mannskapet for å ta de nødvendige poengene.

– Jeg tok meg litt vann over hodet. Jeg spiste for tett på rittet, og kunne ikke spise og drikke underveis, og hadde «sting». Og så gikk jeg næringstom, så jeg fikk kramper, fortalte han til procycling.no, etter å ha slitt seg til mål.

– De to siste rundene var jeg helt tom. Jeg slet med å holde 230-240 watt.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Jevn seierskamp

Foran de siste rundene hadde de en ledelse på 46,8 poeng til Lotto Soudal og 161 poeng til Jumbo-Visma, men kollektivet i det tyske laget sviktet.

Bennett kjempet seg opp Grisabakken alene, flere minutter bak feltet, mens lagkameratene kom til kort i front. Fra Jumbo-Visma gjorde Amund Grøndahl Jansen, Mike Teunissen og Pascal Eenkhorn en strålende innsats og Teunissen var først over toppen ved to anledninger.

Tim Wellens sørget for at Lotto Soudal overtok ledelsen foran den siste runden og belgieren gikk av gårde i en gruppe med blant andre Eenkhoorn og Teunissen. Det var imidlertid sistnevnte som var sterkest siste gang opp «Grisabakken» og med doble poeng ved målgang var det nok til å sikre det nederlandske laget seieren.

Lotto Soudal fulgte på andreplass, mens Bennetts innsats var nok til å sikre tyskerne tredjeplassen.

– Grusomt

Amund Grøndahl Jansen gjorde en svært god jobb for sin arbeidsgiver. På den syvende runden tok han fjerdeplassen og slet seg løs i en gruppe like etter toppen av «Grisabakken». Gruppen han satt i holdt unna og igjen ble han nummer fire.

Da procycling.no pratet med ham etter målgang hev han fremdeles etter pusten, før han fikk stotret frem noen ord.

– Det var grusomt, det var hardt. Noe av det verste jeg har vært med på.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Selv om det ble seier var han litt selvkritisk til egen kjøring.

– Jeg angrer litt på at jeg var med å kjørte da jeg lå i brudd. Det var forsåvidt en fin mulighet til å komme av gårde og sikre mye poeng, men jeg tror jeg var en av de bedre i selve bakkespurten, så jeg hadde nok plukket mer poeng på slutten om jeg hadde holdt meg i ro.

Referat følger under resultatene!

Slik gikk det til:

Ingen maktet å rive seg løs foran den første gangen opp Grisabakken. Alexander Kristoff hadde plassert seg i god posisjon, men hadde ikke noe å svare med da Oscar Gatto (BORA-hansgrohe) gikk til. Nærmest fulgte Tim Wellens (Lotto Soudal) og Michael Albasini (Mitchelton-Scott), mens Sven Erik Bystrøm sikret poeng for UAE Team Emirates, med henholdsvis sjette- og åttendeplass.

Sam Bennett (BORA-hansgrohe) og Filippo Ganna (Team Ineos) av gårde ut på den neste runden. Holder unna til neste gang opp Grisabakken. Bennett går til tidlig og distanserer italieneren, og sikrer 100 nye poeng til BORA-hansgrohe. Ganna følger nærmest, mens Wellens tar tredje fra feltet. Boasson Hagen åtte og Bystrøm ni.

En ny gruppe går løs over toppen på Grisabakken, og kommer seg opp til Bennett. Edvald Boasson Hagen blant de som er aktiv og får luke, sammen med ni andre ryttere. De holder også unna inn til Grisabakken, og skal kjempe om poengene. Bennett er igjen fremtredende og når iren går til er det ingen som er i nærheten av å matche ham.

Dermed sikrer han 200 poeng til BORA-hansgrohe, ettersom det er doble poeng på den tredje runden. Nærmest følger Bjorg Lambrecht, som sørger for at Lotto Soudal holder følge, 48 poeng bak BORA etter tre runder. Boasson Hagen maktet ikke å kjempe i teten og falmet til en syvendeplass, før han etter hvert falt tilbake til hovedfeltet.

Gruppen holder unna for feltet også på den neste runden og Bennett tar igjen kontrollen inn i bakken. Når 28-åringen går til er igjen konkurrentene sjanseløse og han forsvinner av gårde opp bakken, og øker ledelsen til det tyske laget. Lambrecht igjen den som var nærmest og holder Lotto Soudal inne i seierskampen.

Bakfra gjorde Remco Evenepoel (Deceuninck – Quick-Step) et forsøk på å kjøre seg opp, og etter et lengre drag maktet den unge belgieren å komme seg opp til teten, kort tid før man skulle opp Grisabakken igjen. Mitchelton-Scott ledet an inn i bakken med Robert Stannard og Nicholas Schultz, men da Bennett gikk til igjen så var han overlegen, foran Stannard og Lambrecht. Evenepoel fikk det tungt opp bakken og måtte slippe gruppen igjen.

19-åringen gav imidlertid ikke opp og fortsatte å tråkke det han var god for, og igjen kjørte han seg opp kort tid før Grisabakken. Denne gangen forsøkte konkurrentene en annen tilnærming og Ganna angrep før bakken startet. Schultz ledet an jakten bak, men Ganna hadde en god ledelse inn i bakken. Bennett åpnet tidlig igjen og sakte, men sikkert, tauet han inn igjen og distanserte ham, og sikret en ny dose doble poeng.

På den syvende runden begynte feltet endelig å komme i kapp med utbryterne, og det var et relativt samlet felt som skulle inn i Grisabakken denne gangen. Mike Teunissen (Jumbo-Visma) fikk en liten luke inn i bakken, men bakfra kom Tim Wellens i tunge klyv. Nederlenderen hadde imidlertid sikret seg en god nok luke til å ta full pott. Amund Grøndahl Jansen gjorde også en god innsats og sikret fjerdeplassen også for Jumbo-Visma.

Grøndahl Jansen gikk på offensiven i det terrenget flatet ut, og gikk av gårde i en femmannsgruppe, sammen med Michal Albasini (Mitchelton-Scott), Petr Vakoc (Deceuninck – Quick-Step), Manuele Mori (UAE Team Emirates) og Søren Kragh Andersen (Team Sunweb). Kvintetten ble hentet like før starten på Grisabakken, men de maktet likevel å bite godt fra seg. Wellens angrep bakfra, men ble raskt markert av Kragh Andersen. Inn i det bratteste henget i bakken gikk Andersen av gårde og holdt unna til toppen. Nærmest fulgte Aleksandr Riabushenko (UAE), Wellens dernest, mens Jansen igjen leverte en god prestasjon med fjerdeplass.

Dermed nærmet Lotto Soudal seg noe foran de to siste rundene og lå bare 46,8 poeng bak BORA, mens det tyske laget hadde 161 poeng tilbake til Jumbo-Visma.

Det ble samling over toppen, men nye angrep gikk og denne gangen var det Vasil Kiriyenka (Team Ineos) og Marcus Burghardt (BORA-hansgrohe) som skulle rive seg løs. Flere lag var imidlertid interessert i å holde det relativt samlet og duoen fikk ikke noen stor luke. I bunnen av Grisabakken ble de hentet, da et stormangrep fra Jumbo-Visma kom. Pascal Eenkhoorn og Mike Teunissen klinte til, og ledet an oppover, men på de siste meterne kom Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) og snek seg foran. Wellens ble nummer fem og uten noen BORA-ryttere innenfor topp ti mistet det tyske laget ledelsen, og samtidig fikk de også Jumbo-Visma helt opp i ryggen.

Yves Lampaert (Deceuninck – Quick-Step), Pascal Eenkhoorn, Mike Teunissen (Jumbo-Visma), Sven Erik Bystrøm (UAE Team Emirates), Lucas Eriksson (Riwal-Readynez), Søren Kragh Andersen (Team Sunweb) og Tim Wellens (Lotto Soudal) gikk løs ut på den siste runden og holdt unna. Eriksson og Eenkhoorn gikk til før bakken, men ble hentet. Eriksson holdt imidlertid godt stand og maktet å ta andreplassen, mens Teunissen spurtet først over streken og med doble poeng sikret han Jumbo-Visma seieren.

Tagget med: , ,

Les også disse