KAN HAN KLARE DET IGJEN? Alexander Kristoff og UAE Team Emirates har merket seg Koppenberg i forkant av dagens Flandern rundt. Kristoff tror han er nødt til å være i forkant før Oude Kwaremont skal passeres for tredje og siste gang. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

– Avgjørende hvis jeg skal vinne

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 7.04.19 10:37

Del på    

Kristoff og Bystrøm tror ting må skje før Koppenberg.

(procycling.no): Flandern rundt består av mange ’virtuelle målstreker’ underveis, passasjer der du er nødt til å ta et realt magedrag, og noen ganger legge ut i full spurt for å få posisjonen du trenger inn i et avgjørende parti.

PÅ TV: Flandern rundt ser du direkte på Eurosport. Skaff deg tilgang her!

I 2017 benyttet Philippe Gilbert seg av selveste Muur van Geraardsbergen til å legge grunnlaget for det som skulle bli hans avgjørende rykk, opp Oude Kwaremont for andre gang (da hadde han fremdeles 55 kilometer igjen å sykle).

I år er Pottelberg tatt ut av rittet, noe som gir et flatt strekke på hele 27,6 kilometer i etterkant av Muuren. Også i etterkant av Kanarieberg (1 kilometer, 7,7 i snitt, maks 14) er det flatt inntil det hele ventelig tar fyr med seks mil igjen å sykle.

LIVE: Følg rittet via procycling.no her!

I etterkant av Oude Kwaremont (andre gang) og Paterberg (første gang) venter punktet mange av rytterne i feltet vil føle at dette er ’deres siste mulighet til å komme i forkant’; nemlig Koppenberg. 600 meter, 11,6 prosent i snitt og 22 prosent på det mest brutale. Herfra og inn er det kun 45,9 kilometer igjen til mål.

– Planen min er å holde meg tett rundt Alexander og være til hjelp til enhver tid. Jeg har et mål om å sitte med så lenge som mulig, og hvis muligheten byr seg – skal jeg prøve å komme meg i et brudd før Koppenberg, sier Sven Erik Bystrøm til procycling.no.

Posisjon over Kwaremont er nøkkelen

Mens Paterberg går rimelig greit, har Oude Kwaremont vært akilleshælen til Alexander Kristoff i Flandern-historien.

Han løste problemet ved å være på hugget i 2015. Niki Terpstra sklei av gårde over Kruisberg – og nordmannen fulgte instinktivt etter.

Oude Kwaremont fulgte, og Kristoff var nær ved å bli blåst av bakhjulet på nederlenderen. Opp Patersberg var det så nordmannen som så ut til å ha mest krefter, i et kort øyeblikk var det heller Terpstra som kloret seg fast med nebb og klør.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TØFT MØTE I FJOR: Amund Grøndahl Jansen løpende opp Koppenberg. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

Så det er dette tandemet, som dukker opp ved to anledninger i løpet av seks avgjørende mil mot slutten av Flandern rundt. Derfor ønsker også UAE-kapteinen sterkt å ’havne i forkant’ slik at han kan overleve Oude Kwaremont på et vis.

– Det er nok avgjørende hvis jeg skal ha en sjanse til å vinne, sier Alexander Kristoff til procycling.no og snakker om å – på et eller annet vis – havne litt i forskudd.

Overfor TV 2 Sporten i Antwerpen greier han ytterligere ut om hva han ser for seg hvis han igjen skal få ferten av podiet i Oudenaarde:

– Jeg forventer at jeg skal være med å kjempe om en plassering i topp 10. Gjør jeg det, må jeg være fornøyd. Jeg føler ikke jeg er hovedfavoritten til å vinne. Klarer jeg å bite meg med og være i en posisjon som gjør at jeg kjemper om en framskutt plassering, så har jeg gjort et godt løp. Hvis ting går litt min vei, og jeg kan få et forsprang inn på det bakkene, sånn som jeg gjorde i ’15, så vet jeg at det er vanskelig å slå meg hvis jeg henger med over bakkene. Hvis det skjer, vil jeg ikke bli fornøyd hvis jeg taper og blir nummer fem hvis jeg kjemper om seieren. Først må jeg komme ditt. Jeg må nok ha noen sekunder i Kwaremont siste gang hvis jeg skal ha en sjanse. Jeg vet at jeg ikke henger med de raskeste opp der, sier han til TV 2.

Kanskje sitter begge to der fremme?

31-åringen fra Stavanger har heldigvis statistikken på sin side. Kanskje ikke hva gjelder seier – som han kun har maktet i 2015, men plasseringene 15, 4, 5, 1, 4, 5 og 16 (fra 2012-2018) er det få andre WorldTour-syklister som matcher.

Det kombinert med en rekke toppresultater i ritt som bikker 230 kilometer og de største internasjonale mesterskapene, gir Kristoff en selvtillit foran de største anledningene innenfor sykkelsporten.

Podcast: Flandern spesial fra Musette!

Da Kristoff og Fernando Gaviria møtte pressen i forkant av årets De Ronde, ble det også gjort et poeng ut av at presset er tatt litt av kapteinene også, etter Kristoffs triumf under Gent-Wevelgem.

– Vi har litt mindre press fordi vi har kjørt bra i klassikerne så langt. Fernando har andreplass i Driedaagse Brugge-De Panne og jeg vant i Wevelgem, så vi har resultatene. Det er mange lag som ikke har vunnet noe ennå, så de har mer press enn oss. Vi har det vi har, men vi ønsker å prestere igjen. Historisk presterer jeg på mitt beste under løpene i Flandern, så jeg håper jeg kan fortsette på det sporet og være på mitt beste, sa Kristoff til cyclingnews.com under pressekonferansen i Belgia fredag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HAR FUNNET TONEN: Samarbeidet mellom Fernando Gaviria og Alexander Kristoff har vært upåklagelig så langt denne sesongen. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Mens Kristoff har kjørt og fullført Flandern rundt hvert eneste år siden 2012 (totalt sju utgaver) er Gaviria debutant i rittet. Begge har frie roller søndag, men det er opplagt at forventningene er størst til innehaveren av det norske passet blant de to.

– Vi kjører hvert vårt løp, så får vi se hvem som er der til slutt. Han har en fri rolle og skal ikke bruke mye krefter underveis. Han er også nødt til å komme i forkant, og det vet han. Kanskje sitter vi to der framme og kjører lagtempo mot slutten. Det hadde vært et fint scenario, sier han til TV 2.

PREVIEW: Her finner du procycling.nos favorittvurdering!

Om de får anledning til å spille på hverandre mot slutten, slik de gjorde under avslutningen av Gent-Wevelgem er høyst usikkert. Manøveren Gaviria gjorde da, ved å ta bakhjulet til Kristoff foran spurten og så slippe seg bakover, viser i hvert fall at tonen de to imellom er svært god.

Men UAE Team Emirates er ikke de største favorittene i dag, det presset får Deceuninck-Quick Step-kollektivet ta seg av, sammen med andre store navn som Peter Sagan, Greg Van Avermaet, Niki Teprstra, Wout van Aert og Mathieu van der Poel.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

** procycling.no har et redaksjonelt samarbeid med Eurosport

PS: Øvrige norske deltakere er Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates), Amund Grøndahl Jansen (Jumbo-Visma) og Edvald Boasson Hagen (Dimension Data).

 

Tagget med: , , , ,

Les også disse