REGJERENDE VINNER: Chris Froome vant fjorårets utgave av Vuelta a España. © Tim De Waele

Vueltaen skal avgjøres i Andorra

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 13.01.18 13:01

Del på    

Sjekk ut hele løypa her for årets utgave her.

(procycling.no): Lørdag formiddag ble løypa til årets Vuelta a Espana presentert i Estepona, like utenfor Málaga. Màlaga er også stedet hvor selve rittet starter den 25. august med en åtte kilometer lang individuell tempoetappe.

Der ble det tid til å både hedre Alberto Contador, samt presentere en rute som virkelig vil holde på spenninga til siste slutt. Totalt ti kuperte etapper, med ytterlige to tempoetapper, er hva sammendragrytterne virkelig vil legge merke til. Kjente avslutninger som La Camperona og Lagos de Covadonga er inkludert, men det meste av oppmerksomheten er nok likevel knyttet til den 20. etappen.

Med en etappe som går opp og ned hele dagen over 105 kilometer, skal vueltaen avgjøres i fjellene i Andorra. En etappe som virkelig vil utfordre klatrerne, med hele seks kategoriserte stigninger og nærmere 4000 høydemetere.

– Det vil være en vuelta som vil bli stadig mer spennende utover i rittet, og med store incentiver (for offensiv kjøring) den tredje uka, sier rittdirektør Javier Gullién, med henvisning til hvordan rittet fra den 13. etappen og utover virkelig blir høyinteressant for sammenlagtrytterne.

Les under for en mer detaljert beskrivelse av alle etappene!

Start i sør

Allerede på den neste etappen kommer den første motbakkeavslutningen i rittet, med avslutningen opp til Camino del Rey – samme avslutning som Esteban Chaves vant den andre etappen i 2015-utgaven av rittet i, den gang etter en duell med Tom Dumoulin.

Den tredje etappen byr på en mulighet for spurterne, før det nok en gang blir en viktig test for sammenlagtrytterne på den fjerde etappen. Sierre de la Alfaguarra blir første tur inn i fjellene i rittet, en bakke på 13 kilometer med et snitt på 5,3 prosent.

Både den femte og den sjette etappen kan ende i en spurt, selv om henholdsvis tøffe stigninger og sidevind kan gjøre akkurat det vanskelig. De to neste etappene virker til å være typiske bruddetapper eller avslutninger som passer klatresterke spurtere. Før den første hviledagen kommer også den neste testen i fjellene.

Den niende etappen avsluttes med stigningen opp til La Covatilla, en 13 kilometer lang stigning med gjennomsnittlig stigning på 6,3 prosent. Bakken ble også brukt i 2011, og endte da i en spurt mellom fem-seks ryttere, hvor Dan Martin kom best ut.

Bratte knekkere

Etter den første hviledagen starter rittet opp igjen med en spurtetappe i Salamanca, før rittets lengste etappe venter neste dag. Med sine 208 kilometere og kupert terreng, er det nok en dag de sterkeste bruddrytterne allerede har sett seg ut.

Den tolvte etappen blir en dag for de eksplosive rytterne, og det blir det virkelig også på den påfølgende dagen. La Camperona ble sist brukt i 2016-utgaven av vueltaen, og kan ikke omtales som annet enn stupbratt. Hele stigningen i sin helhet er ikke mer skremmende enn 8,5 kilometer à 7,4 prosent, men inneholder ramper på 25 prosent og de siste tre kilometerne snitter på rundt 14-15 prosent. En virkelig knekker, med andre ord!

Avslutningen på den 14. etappen følger i samme spor. Med stigningsprosenter opp mot 23 prosent, blir avslutningen opp til Alto les Praeres av det tøffe slaget.

Lagos de Covadonga og Andorra

Den 15. etappen gir oss én av de mest brukte stigningene i historien til Vuelta a España. Lagos de Covadonga har gitt oss mange herlige dueller, og stigningen er med for 22. gang i årets utgave. Med sin trappetrinn-aktige natur, blir det blant de viktigste stigningene i årets vuelta.

Etter den andre hviledagen, venter en 32,7 kilometer lang tempo på rytterne. En relativt flat tempo, men med et noe kupert mellomparti. De siste avgjørende etappene i vueltaen holdes i Andorra, men før den tid skal også Baskerland få vise fram bakkene sine. Den 17. etappen avsluttes med en 8,4 kilometer (à 8,7 prosent) lang stigning opp til Balcón de Bizkaia, balkongen i Bizkaia, et kjent utkigspunkt hvor man kan se ut over store deler av regionen.

En flat etappe bringer oss videre østover mot Andorra, som entres for alvor på den 19. etappen. Etter en flat første halvdel på etappen, avsluttes etappen med stigningen opp til Coll de la Rabassa, 17 kilometer à 6,3 prosent.

Den skikkelige kongeetappen venter på den 20. etappen. Seks kategoriserte stigninger på 105 kilometer, med like under 4000 høydemetere. En real haikjeft av en profil, som avsluttes med stigningen opp til Collada de Gallina – 7,8 kilometer á 8,4 prosent. Etappen har klare likhetstrekk med den ellevte etappen i vueltaen for tre år siden, en etappe som ga store utslag og som sørget for at Chris Froome måtte bryte dagen etter.

Den 21. og avsluttende etappen er som vanlig en flat etappe i Madrid.

 

Tagget med: , , , ,

Les også disse