Prøv Procycling Pluss idag

FØRSTE NORSKE SEIER: Tobias Foss ble historisk da han vant Tour de l'Avenir 2019. FOTO: Tour de l'Avenir

Årets øyeblikk: Norsk seier i Tour de l’Avenir

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 24.12.19 12:37

Del på    

Tobias Foss’ historiske sykkelbragd.

(procycling.no): Trønderne Jostein Wilmann og Olaf Lurvik gikk opp stien for flere tiår siden, med tredjeplasser i 1979 og 1988. Vegard Stake Laengen, Oskar Svendsen, Odd Christian Eiking og Sindre Skjøstad Lunke var indikasjonene på at norsk sykkelsport begynte å nærme seg en avkastning i moderne tid, i «ungdommens Tour de France»: Tour de l’Avenir – ofte en pekepinn på at man har gode etapperittsryttere i emning.

I de foregående utgavene var det Tobias Foss har plukket opp hansken og vært det norske alibiet. Etter et 2018 hvor hodet skapte trøbbel hadde diesel’n fra Vingrom fått stabilisert turtallet med flere gode prestasjoner. Med en klatre-fanatisk ideologi i bunn, la Uno-X stor prestisje og midler i å skape gode forutsetninger for en historisk, norsk prestasjon. Norsk sykkelsports største velgjører sendte Foss fire uker i høyden, og med Torjus Sleen, Idar Andersen, Martin Bugge Urianstad (alle tre Uno-X), Søren Wærenskjold og Ludvik Aspelund Holstad (begge Joker Fuel of Norway), var scenen satt.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Som sisteårs U23-rytter var det naturlig at Foss, med to tidligere topp 10-plasseringer i rittet, skulle hatt en progresjon som gjorde at han ville kjempe i toppen i rittet. – Topp tre i sammendraget er målet, uttalte han også i forkant av rittet, til procycling.no.

Etter at lagkameratene holdt han unna en stor massevelt i avslutningen på den første etappen, gjorde det norske laget på ny en strålende figur på den påfølgende etappen, en 32,5 kilometer lang lagtempo. Prestasjonen i fartsdisiplinen la grunnlaget for at Foss allerede på den tredje etappen kunne ikle seg den gule trøyen, etter at han og Sleen la press på konkurrentene i den tøffe avslutningen. 22-åringen var fornøyd, da han mente han ennå hadde mer å gå på, formtoppen skulle nemlig ligge enda lengre ut i rittet.

(artikkelen fortsetter under)

TIDLIG I GULT: Tobias Foss overtok ledelsen i Tour de l’Avenir allerede på den tredje etappen. FOTO: Stig Kristiansen

Unggutten lot imidlertid ledertrøyen gå videre franske Simon Guglielmi på den neste etappen, men på de påfølgende etappene fortsatte han å vise lovende takter. Årvåken og offensiv innstilt fullførte nordmannen alle etappene godt fremme. Gjennom rittet var han aldri dårligere enn nummer 18 på en etappe og hovedsakelig inne blant de ti beste, og tapte sjeldent noe særlig tid.

Foran den første ordentlige fjelletappen lå han i strålende posisjon som nummer to, fem sekunder bak konkurrent og sammenlagtleder Giovanni Aleotti (Italia). Men er «fjellene veldig ærlige», fortalte Foss foran de mektige Alpene.

Maktdemonstrasjonen

Den første fjelletappen endte han som tiendemann, inn med en gruppe favoritter, men vi så konturene av en norsk lag i rivende utvikling og med stor selvtillit. Torjus Sleen tauet mye over den nest siste stigningen og satte tonen for det som skulle komme.

På den 8. etappen skulle dieselmotoren for alvor presenteres, på en ekstraordinær klatreetappe. På den 23 kilometer lang fellesstart opp Col de la Loze viste Foss seg som rutinert og kald, og mens konkurrentene brant den ene fyrstikken etter den andre, tok nordmannen sitt eget tempo. På de siste kilometerne hentet han flere av dem og distanserte dem. Tross tidstap til to konkurrenter hadde han såpass godt forsprang på dem i utgangspunktet at han nok en gang kjørte seg inn i den gule trøyen.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Det norske laget har vokst frem som et slags Team Ineos og styrer showet. Opp store deler av Col de la Loze er det Sleen og Idar Andersen som setter et heseblesende tempo.

– Torjus gjør en sinnsykt god jobb, sammen med Idar, Ludvik og «Bugge», så laget er sinnsykt bra her nå. Det er all in på trøya og så skal vi prøve å få ordna den, oppsummerte Foss til procycling.no etter etappen, samtidig som han erklærte at de to siste og avgjørende etappene trolig passet ham enda bedre.

Det hadde han helt ritt i. Mens Attila Valter (Ungarn) stikker av med etappeseieren etter en lang dag i brudd er det igjen Norge som tar styringen i favorittgruppen og etter utskillelsen er det bare Foss og Georg Zimmerman (Tyskland) igjen, før Foss også distanserer ham.

Foran den siste etappen har Foss ett minutt og ti sekunder tilbake til italieneren Aleotti. Et bunnsolid norsk lag tar igjen kommando og opp til Le Corbier er sammenlagtseieren aldri truet. Foss kan krysse streken og strekke armene i været, og etter målgang blir det nærmest ikoniske bilder når han og Torjus Sleen omfavner hverandre i gresset.

(artikkelen fortsetter under)

SEIER: På Le Corbier kunne Tobias Foss slippe jubelen løs, som vinner av Tour de l’Avenir 2019. FOTO: Tour de l’Avenir

Den «uvirkelige» seieren oppsummeres enkelt og greit av sportsdirektør Stig Kristiansen: – Ikke én svak dag, alltid vært på. Nivået hans har vært skyhøyt, sier han og trekker paralleller til Egan Bernals seier i 2017.

– Jeg tror bare vi har sett en klatring av høyere nivå. Det var Bernal opp til Hauteluce-Les Saisies.

Den 25. august 2019 går inn i norsk sykkelhistorie som et av de største øyeblikkene: Norges første seier i Tour de l’Avenir.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , ,

Les også disse