VANT I FJOR: Sergei Chernetskij avgjorde Arctic Race-sammendraget til sin fordel under en utfordrende utgave i fjor. Nå er det klart at 2019-utgaven avgjøres i Narvik der Astana-laget har triumfert tidligere. FOTO: ASO

Offisielt: Arctic Race gjør comeback i Narvik

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 13.11.18 11:05

Del på    

Delvis for å promotere VM i alpint.

(procycling.no): Søndag avslørte Bladet Nordlys at neste års Arctic Race likevel ikke avsluttes oppover Storheia i Hadsel kommune, men får sin grand finale i Narvik.

Sykkelrittet gjestet samme by i 2015, da Rein Taaramäe endte opp med å vinne rittet etter en ekstremt dramatisk finale.

2019-ruta ble presentert i Svolvær, tirsdag. Og det var ikke tilfeldig. Åpningsetappen den 15. august, har nemlig sitt utspring i Lofoten.

Deretter får både Vesterålen og Ofoten besøk, ifølge Nordlys, før avslutningen i Narvik.

Slik er den offisielle 2019-ruta:

  1. etappe: Å i Lofoten-Leknes (182 kilometer)
  2. etappe: Henningsvær-Svolvær (168,5 kilometer)
  3. etappe: Sortland-Storheia (176,5 kilometer)
  4. etappe: Lødingen-Narvik (166,5 kilometer)

(Saken fortsetter under bildet)

2019-ruta: De to første etappene går i Lofoten, før rittet fortsetter videre til Vesterålen før avslutningen i Narvik. FOTO: Arctic Race of Norway/ASO

Vakker rute

Ruta ble presentert under konferansen Agenda Nord-Norge, og dit hadde blant annet statsminister Erna Solberg tatt turen.

Rittambassadør Thor Hushovd var også til stede. Han beskrev de to første etappene i Lofoten som etapper for spurterne, men samtidig også som fantastiske naturopplevelser for rytterne.

– Jeg er jo fra sør og det er fælt å si det, men jeg synes nesten skjærgården her oppe er enda vakrere enn hjemme i Grimstad. Rytterne kommer til å elske dette, varslet Hushovd for podiet.

Dronningetappe i Vesterålen

Etter to spurtoppgjør vil rittet endre dramatisk karakter etter starten av dag tre i Sortland. Hele seks kategoriserte stigninger venter denne dagen, og den tøffeste av dem helt til slutt.

Arrangøren jobber med å få til målgang på toppen av Storheia, noe Hushovd beskrev som et «Tour de France-fjell». ASO drar det hele enda lengre ved å omtale klatringen som «det norske Mont Ventoux».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

EKSTREMT VAKKERT: I fjor var Finnmark fokus under Arctic Race. I år er det Nordland som får besøk av etapperittet mellom 15.-18. august. FOTO: ASO

– Det er snakk om over 10 prosents stigningsgrad i mer enn 3 kilometer. Det er tøffere enn flere av fjellene rytterne møter i Tour de France, fortalte Hushovd fra scenen.

– Det er seks tøffe stigninger denne dagen, så det er helt andre typer ryttere enn spurterne som kommer til å kjempe om etappeseieren her.

Finale i Narvik

Videre beskrev Hushovd en slags transportetappe inn fra Lødingen til Narvik der det hele skal avgjøres. Arrangøren benytter den samme avslutningen som i 2015, da Ben Hermans tapte sammenlagtseieren på rittets siste dag i favør av Rein Taaramäe.

At rittet avsluttes nettopp der er ikke tilfeldig. I disse dager kjemper som kjent Narvik for å bli norsk arrangørby for VM i alpint i 2027. Det har lenge versert rykter om at Nord-Norge har danket ut Hafjell og Kvitfjell i konkurransen.

Nordlys skriver at det vil bli gjort en kobling til Narvik som norsk VM-kandidat, og at en rekke skipersonligheter vil bli invitert til Narvik for å kaste glans over Arctic Race-finalen. Rittdirektør Knut Eirik Dybdal sitter også som styremedlem i alpin-VM.

Tagget med: , , ,

Les også disse