GLAD I KROSS: Her er Håkon Lunder Aalrust i aksjon under Norgescup-avslutningen i Bergen i 2017. Foto: Ingrid Lægreid/ NCF

– I år følte jeg det kunne passe med litt kross, og det gjør man jo best i Belgia

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 31.10.19 15:11

Del på    

Håkon Lunder Aalrust har tatt med bror Henrik på sykkelkross-tur.

procycling.no): Som junior kjørte den nåværende Team Coop-rytteren mye sykkelkross og hele romjula og nyttårshelgen 2015-2016 gikk med på å kjøre ritt i Belgia. Etter at sesongen ble avsluttet med en 38. plass i VM, har det imidlertid blitt minimalt med sykkelkross i utlandet for askerbøringen.

I norske ritt har han vært et ganske fast innslag, noe som førte til seier i Norgescupen i 2017 og NM-sølv bak Tobias Johannessen samme sesong, og i år har han igjen funnet veien til Belgia.

– Vi var her nede da jeg var sisteårsjunior. Da kjørte jeg både verdenscup og VM, og det ga veldig mersmak. Det var god trening og for meg er det en god avkobling fra landeveissesongen. Det er noe jeg synes er veldig gøy, men det har ikke helt vært tid til det de siste sesongene. De første årene som senior brukte jeg høsten til å få inn mye av grunntreningen som kreves, men i år følte jeg at det kunne passe med litt kross og det gjør man jo best i Belgia, sier Aalrust til procycling.no.

– Først og fremst er målet med å være her å ha det gøy. Når du tar på deg startnummeret og går til start, så tenker du jo på å gjøre det best mulig. I de mindre rittene vi har kjørt har jeg hatt mål om å klare topp ti, og det har jeg vel klart én gang.

Kjørte mot verdenseneren forrige helg.

De siste to ukene har han deltatt i fire ritt. Først to nasjonale ritt i Lichtaart og Eversel, hvor han ble nummer 14 og 8. Forrige helg fikk han også besøk av storebror Henrik som kom fra to ritt i Sverige, og sammen kjørte de først et nasjonalt ritt i Herenthout (med Håkon på 23. plass og Henrik på 36. plass), før de fikk prøve seg i Beringen, et ritt på nivå C2 (du har videre ritt på nivå C1 og så verdenscup som kategoriseres som CDM).

Der vant Quinten Hermans foran verdensener Toon Aerts og Thomas Pidcock, mens det norske brødreparet står på resultatlista oppført 25. (Henrik) og 27. plass (Håkon).

– Nå har jeg slått ham i de to rittene vi har kjørt mot hverandre i år. Det var noe krøll med lista i Beringen. De blandet oss, så han stod foran meg på lista, men det var feil. I morgen skal jeg kjøre i U23, mens han kjører elite, så da får vi hver vår klasse, sier Håkon på spørsmål om hvem av de to brødrene som er best.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

FULL SPURT INN: Fra den første runden i Koppenbergcross i 2017. Fredag skal brødrene Lunder Aalrust delta i rittet. Foto: LC/Tim De Waele/Corbis via Getty Images

Håper på regn

Fredag er det altså et nytt ritt og da skal brødrene delta i Koppenbergcross (C1). Rittet er det første i DVV Verzekeringen Trofee, én av tre store sammenlagtcuper i sykkelkross-verdenen.

Koppenbergcross ble startet tilbake i 1988 og de siste fem årene er det Wout van Aert (x3), Mathieu van der Poel og Toon Aerts som har vunnet rittet.

Verken Van der Poel eller Van Aert har kjørt ritt så langt i sykkelkross-sesongen 2019/2020 og blir heller ikke å se i Koppenbergcross. Fjorårsvinner Toon Aerts stiller til start og belgieren kan nok forvente seg tøff kamp fra sesongens stjerneskudd, Eli Iserbyt, Thomas Pidcock, Lars van der Haar, Tim Merlier, Michael Vanthourenhout og flere andre.

25 år gamle Henrik skal altså kjøre i eliteklassen, mens Håkon kjører fredagens ritt i U23-klassen. De var onsdag ute på rekognosering av den ikoniske bakken, kjent fra Flandern rundt. 

– Jeg har jo sett rittet på video før, så jeg vet hva man går til. Det er en tøff løype og en del høydemeter per runde. Runden starter jo med selve Koppenberg, mens resten er opp og ned på et jorde ved siden av bakken. Det er en rask løype, men det blir kanskje litt regn i morgen. Så da blir det kanskje litt glatt. Vi satser på det, sier Håkon Lunder Aalrust.

Den første runden går nesten opp hele Koppenberg, før man svinger ut på jordet oppe på «flata» før den siste knekkeren opp mot selve toppen. I de øvrige rundene kommer inn i bunn av det bratteste partiet og snur ut på jordet på samme punkt.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

FJORÅRETS VINNER: Toon Aerts vant Koppenbergcross i fjor og stiller også i årets utgave av rittet. Foto: Luc Claessen/Getty Images

Lysten på å sykle sykkelkross også de neste årene

Også i fjor var det en norsk deltaker i U23-klassen i Koppenbergcross. Da ble Tobias Johanessen, terrengsyklisten som har vunnet NM de siste to årene og som leder Norgescupen i år foran Søren Wærenskjold, nummer 13.

Ettersom Håkon Lunder Aalrust endte nede på en tolvteplass i NM i fjor, har han ingen UCI-poeng foran denne sesongen.

– Jeg står jo alltid bakerst. Det er jo en utfordring med tanke på resultatet til slutt. Det er mange du må forbi og de 10-20 første drar fort av gårde. Det blir bare å jage, og se hva man ender opp med egentlig.

– Det er annerledes enn når man kjører i Norge, hvor det ofte er et ganske lite felt og det ikke har så mye å si hvor du starter. Det er litt utfordrende mentalt å stå bakerst, men det er like gøy å kjøre bak som foran, så lenge du får tatt ut det du er god for og kjører teknisk godt. Det er noen ganger hvor man kunne tenkt seg å stå først, for jeg tror i hvert fall i de mindre rittene at de ikke hadde kjørt så mye raskere. Men det får eventuelt bli neste år, hvis jeg får noen UCI-poeng.

For 21-åringen har lyst til å kjøre mer sykkelkross de neste årene også.

– Ja, jeg har jo egentlig det. Det er noe jeg liker veldig godt og noe jeg synes er kult. Det frister å gjøre det mer, men som nordmann er det ikke så lett å gjøre så mye av det. Det er ikke så veldig tilrettelagt for å trene på det, miljøet er lite og det er ikke så mye kompetanse på det, men på det nivået vi satser nå, kan jeg tenke meg å gjøre det fremover.

Etter Koppenbergcross venter en tur tilbake til Norge, før han returnerer til Belgia. Da skal han kjøre et ritt på nasjonalt nivå i Rijkevoersel 9. november og et nytt C1-ritt med Jaarmarktcross Niel 11. november. Søndag 17. november runder han av sykkelkross-sesongen med NM på Spikkestad. Da blir det igjen fokus på grunntrening før landeveissesongen 2020.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , ,

Les også disse