MER AV EDVALD: Edvald Boasson Hagen er blant nordmennene som skal til Tour de France denne sommeren. Her er han avbildet under Critérium du Dauphiné i fjor. Begge rittene vil bli vist direkte på TV 2. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

– Han er på vei tilbake

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone
Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 24.06.19 16:22

Del på    

Sportsdirektør Aldag positiv til Boasson Hagens formutvikling.

LJUBLJANA (procycling.no): Den siste måneden har vært oppløftende for Edvald Boasson Hagen og hans fanskare. Rudsbygdingen hadde en tøff vår etter at et magevirus reduserte ham gjennom vårsesongen, men etter pausen i etterkant av klassikerne har han begynt å finne tilbake til formen han viste under sesongenåpningen i Volta a Comunitat Valenciana, hvor han vant den innledende tempoen.

I Tour of Norway var han toneangivende på flere etapper og tok en imponerende seier på den tredje etappen i Kristiansand, etter først å ha angrepet med tre kilometer igjen, for så å kline til med en langspurt da feltet hadde los på ham. I Critérium du Dauphiné kjempet han seg med under en krevende utskillelse og spurtet til en overbevisende seier på den første etappen.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Er han tilbake på sitt beste? er spørsmålet procycling.no umiddelbart stiller sportsdirektør i Dimension Data, Rolf Aldag, da vi møtte ham på starten av den første etappen av Tour of Slovenia i Ljubljana.

– Jeg synes han er på sporet av det han sa selv. Han sa at han følte seg bra, men han har fremdels litt jobb igjen å gjøre hvis du sammenlikner med det han gjorde i Valencia, der vi følte at han fikk en meget god start på sesongen.

– Vi vet alle hva som skjedde. Han ble syk i Algarve. Vi dro han videre med oss inn i klassikerne og han fikk aldri muligheten til å hente seg inn igjen. Så fikk han en pause, og i den perioden trente han hardt. Han klarte seg bra i Tour of Norway, og det var imponerende måten han vant på i Dauphiné. Han er på vei tilbake, men det er fremdeles ting han kan forberede seg på.

– Hans klasse gjør at han kan vinne på 90 prosent

Da 32-åringen krysset streken først i Jussac i Critérium du Dauphiné var det hans første WorldTour-seier på nesten to år. Den forrige kom på den 19. etappen i Tour de France 2017.

Siden etappeseieren i 2017 hadde det gått seks år, siden han tok hele to etappeseire i 2011-utgaven. I fjorårets utgave hadde han to fjerdeplasser mot slutten av rittet som sine beste plasseringer, men var aldri ordentlig i nærheten av å kjempe om en etappeseier.

Etter de oppløftende resultatene den siste måneden begynner norske fans igjen å få opp håpet om at «Eddy the Boss» kan levere nye bragder i la Grande Boucle.

(artikkelen fortsetter under bildet)

POSITIV: Rolf Aldag mener Boasson Hagen er på vei tilbake mot sitt beste. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

– Er han på et nivå nå som gjør at han kan ta en etappeseier i touren?

– Edvalds kaliber/klasse gjør at det er mulig for ham, selv om han bare er innenfor 90 prosent av kapasiteten hans kan han vinne etapper. Han er veldig talentfull, så han kan vinne. Men du får ingen garanti for noe som helst i Tour de France, selv om du er i ditt livs form. Jeg tror han føler seg komfortabel og at han er klar. Det er mange spennende avslutninger under touren og det er ikke gitt at alle spurterne henger med inn. Det blir ikke nødvendigvis en spurt mot Dylan Groenewegen og de som er supersterke på flatene, det blir mer mot navn som Philippe Gilbert, Peter Sagan og Matteo Trentin, så det skal bli interessant.

Etappeseieren i Tour of Norway kom som sagt etter offensiv kjøring og angrep i finalen, og 32-åringen forsøkte også det samme i Critérium du Dauphiné på den tredje etappen til Riom. Aldag foretrekker en triggerhappy nordmann.

– Jeg synes det er underholdende og han setter pris på å gjøre det selv. Det som motiverer rytterne til å trene og til å gi dem troen på å få ut det beste. Edvald er alltid en rytter som liker å få ting til å skje og gjøre rittene hardere. Han lykkes også med det. Spør du meg om jeg ønsker at han skal vente på en spurt mot de raskeste spurterne i verden på flat mark, så vil jeg nok foretrekke at han heller angreper i den siste bakken, gjør rittet hardere og kanskje klarer å kjøre dem av lasset.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Usikkerhet rundt Cavendish

Blant rytterne Aldag har i troppen under Tour of Slovenia finner vi Mark Cavendish. Briten virker å slite med å komme til hektene igjen etter Epstein Barr-viruset, som har plaget ham de to siste sesongene.

Briten var aldri i nærheten under spurtene i Tour of Calfornia forrige måned og klarte heller ikke å bli med hovedfeltet på etappene som endte i spurt i Slovenia, hvor lagkamerat Giacomo Nizzolo vant den avsluttende etappen. Dermed er det et stort spørsmålstegn vedrørende hans deltagelse i Tour de France i sommer, som vil ha stor betydning for Boasson Hagens arbeidsoppgaver i det franske treukersrittet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

JAKTER FORM: Mark Cavendish viser ingen tegn på å være i form til sommerens Tour de France. Her i aksjon under Tour of California i mai. FOTO: Chris Graythen/Getty Images

– Hvordan tror du TDF-oppstillingen ser ut. Tror du Cav kan rekke det?

– Vi har ikke gjort det endelige uttaket ennå. Vi kommer ikke til å kommentere noe særlig rundt det før alt er klart. Vi har fortsatt Tour de Suisse og Tour de Slovenie igjen. Vi har en liste med mange navn på, og vi ønsker ikke å skuffe noen ved å si at de ikke kommer til å kjøre touren. Den endelige avklaringen kommer ikke før mandag eller tirsdag i neste uke (altså denne uka, journ.anm).

34-åringen, som jager Eddy Merckx rekord på 34 etappeseire i rittet (Cavendish har 30), stilte til start i fjorårets utgave, men var en skygge av seg selv. Bare én gang maktet han å plassere seg blant de ti beste, før han sto av på den tøffe fjelletappen til La Rosière på den 11. etappen, etter å ha kommet inn én time bak etappevinner Geraint Thomas.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , , ,

Les også disse