DAGEN FØR DAGEN: Alexander Kristoff kunne feire 32-årsdagen sin fredag og fikk en gave i form av en positiv gjennomkjøring av lørdagens avslutning. Foto: Jarle Fredagsvik, procycling.no.

– Ikke akkurat toppfart det står på, men mer styrke

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 5.07.19 21:41

Del på    

Alexander Kristoff likte hva han så av oppløpet i Brussel.

DIEGEM (procycling.no): Med Tour de France-debutantene Sven Erik Bystrøm og unge Jasper Philipsen som våpendragere, ankommer ikke akkurat UAE-kaptein Alexander Kristoff blant hovedfavorittene foran Tour de France-åpningen.

33 i odds ble nevnt under fredagens pressemøte. Omtrent der Kristoff selv mener han hører hjemme, men etter at han finstuderte avslutningen av den 194,5 kilometer lange etappen, fikk han også fornyet håp.

ANNONSE: Følg Le Tour på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– I morgen er det en spurt som passer meg ganske godt med litt slakt imot der. Da er det ikke fordel for de aller raskeste med Groenewegen og Viviani og Ewan – som har veldig høy toppfart. Det blir mer seigere i morgen, og da er det ikke akkurat toppfart det står på, det er mer styrken, sier 32-åringen til procycling.no.

–  Vi er nok litt uforberedt

Hovedutfordringen er at Deceuninck-Quick Step, Lotto-Soudal og Jumbo-Visma har over halve laget i aksjon for sine toppspurtere i den belgiske hovedstaden.

– Fernando Gaviria ble skadet og Jasper Philipsen kom litt inn fra siden som opptrekker; har det vært en kaotisk inngang for laget ditt til årets Tour de France?

– Vi er nok litt uforberedt på disse spurtene, sånn sett. Jeg kan ikke forvente altfor mye av Philipsen, fordi vi ikke har kjørt noe sammen før. Samtidig vet jeg at han ikke har gjort den jobben før, så jeg vet at vi kommer til å feile noen dager. Bare det ikke blir hver dag, så skal jeg gi ham litt slakk, sier Kristoff om den 11 yngre lagkameraten, som er den klart yngste i årets Tour de France.

Det Kristoff håper på i morgen, er at han blir ført i posisjon med rundt 500 meter igjen til målstreken, og gjerne blir satt på hjulet til enten Dylan Groenewegen eller Elia Viviani.

Derfra og inn blir det opp til ham å passere konkurrenten på utsiden og se hva som er mulig å få til med tanke på plassering. Det svinger mot høyre på oppløpet, så Kristoff mener det er mulig å forsere noen plasser på venstresiden – selv om da veien mot målstreken også blir noe lengre.

– Jeg tror jeg kan komme litt sent fram hvis jeg finner en åpning, men det er den du må finne da. Det er ikke noe fordel å være først ute når det er en sånn type spurt. Veien svinger til høyre side og, så det er mulig å komme inn på venstre side og ut der. Det er der der man må passere og for alle vil dra mot høyre for å få korteste vei.

Dette er de norske seiersjansene i Tour de France

Utførte planen med glans i Paris

Kristoff fester sin lit til grundige møter både i for- og etterkant av etappen sammen med sportsdirektør Neil Stephens.

Da nordmannen klarte mesterstykket med å vinne på Champs-Élysées skjedde det etter en grundig gjennomgang av hvordan det ønsket å gjøre det i forkant. Han håper det blir en nøkkel også underveis i årets treukersritt.

– Dan Martin påpekte i fjor at vi kun la en spurtplan på én av etappene, og da vant vi. Det var Champs-Élysées, men det var også fordi jeg visste hva jeg ville fordi jeg hadde gjort den spurten før. I Paris har jeg vært seks ganger før og vet sånn cirka hvor vinneren pleier å sitte. Jeg skal prøve på det samme der i år, når vi først kommer dit. Men det er en del spurter vi må ha en plan for, slik vi la i fjor. Det blir nok ekstra viktig med en urutinert mann som Philipsen. I fjor var det litt mer sånn at vi skulle se an hvordan det ble. Det er bedre å vite at man på 500 meter skal sitte i femteposisjon, og kanskje er det en bedre tilnærming når vi ikke har jobbet så mye sammen før, sier Kristoff.

ANNONSE: Følg Le Tour på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Han trommet inn til møte med Philipsen og Bystrøm på hans rom på flyplasshotellet UAE Team Emirates bruker i forbindelse med oppstarten i Brussel. Der skulle det også være en liten bursdagsmarkering for Stavanger-mannen som fylte 32 år dagen før alvoret starter.

OPPTREKKEREN: Jasper Philipsen er over ett år yngre enn den nest yngste rytteren i rittet og får en viktig rolle rundt Alexander Kristoff i debuten i Tour de France. Foto: Chris Graythen/Getty Images

– Kommer aldri til å glemme dette

Etter at Roberto Ferrari var mannen som skulle lede Kristoff gjennom Tour de France i fjor, fikk han denne gangen håndplukke med seg Philipsen på en kort liste etter at Gaviria kastet inn håndkleet.

Teamsjef Maxtin Férnandez fortalte procycling.no fredag at laget foran neste sesong skal hente inn forsterkninger både for nordmannen og Gaviria.

Det hjelper likevel lite nå, når en 21-åring fra Tom Boonens fødeby, Mol, skal utføre oppdraget.

– Var du forberedt på at du skulle kjøre Tour de France denne sommeren?

– Nei, ikke i det hele tatt. Det var først nærmere uttaket at jeg fikk vite at jeg var satt opp som førstereserve, og de vurderte mulighetene for at jeg fikk bli med. Da Fernando ikke kunne dra, så trengte Alex noen som kunne hjelpe ham på de flate etappene. Og han etterspurte meg. Jeg skal prøve å gjøre mitt beste og hjelpe ham så mye som mulig, sier Philipsen til procycling.no.

Får 21 år gammel Tour-debutant som opptrekker: – Fryktløs og god på posisjonering

– Ser du fram til å kjøre opptrekk for Alex i Tour de France?

–  Ja, helt klart. Det kommer til å bli fantastisk. Det er min debut i touren og det skjer i Brüssel. Jeg kommer aldri til å glemme dette. Jeg skal prøve å gjøre mitt beste og er veldig gira på å starte i morgen.

Mener han kan matche hvem som helst

Dersom Kristoff faktisk skulle vinne lørdag, og med det også kjøre seg inn i den gule ledertrøya, så trenger han altså en grundig porsjon flaks.

Samtidig gjør oppløpet ved slottet i Laken at dette trolig er nordmannens beste mulighet under åpningsuka.

ANNONSE: Følg Le Tour på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Hadde det vært i klassikerne, hadde jeg hatt et overtak. I en ren massespurt har jeg ikke det. Jeg føler de har litt overtak på meg i Tour de France, hvor det er litt lettere etapper og vi kjemper sammen.

– Også litt på grunn av opptrekkene?

– Ja, men de har også et opptrekk fordi de er raskere og er regnet for å være raske. De har resultatene som tilsier det. Jeg føler at hvis jeg treffer riktig kan jeg matche hvem som helst. Hvis Groenewegen kommer litt for tidlig fram, så har jeg muligheten til å slå ham. Men da må kanskje Amund ha gjort en feil, sier Kristoff og humrer.

Tagget med: , , ,

Les også disse