HÅPER PÅ EN GOD AVSLUTNING: Det syv dager lange Tour de l'Ardèche blir det siste rittet med Team Virtu for Katrine Aalerud. Foto: Luc Claessen/Getty Images

Aalerud går for seier i sitt siste ritt med Virtu

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 13.09.19 09:08

Del på    

24-åringen klar for syv tøffe dager i Ardèche: – Jo hardere, jo bedre, er det ikke det man sier?

(procycling.no): Fredag starter Katrine Aalerud sitt siste ritt for Team Virtu Cycling og 24-åringen har store ambisjoner for Tour de l’Ardèche.

– Jeg har jo sett på profilene og det er en ekstrem hard løype. Men jo hardere, jo bedre, er det ikke det man sier? Jeg liker det jeg ser og jeg har forventninger om å kjempe om sammendraget. Man kan ikke stille lave krav til seg selv, jeg har forventninger selv og jeg føler formen er bra. Man stiller jo på start og har lyst på seieren, så får man bare ta det derfra og se hva det holder til, sier hun til procycling.no.

Aalerud viste med syvendeplassen i Emakumeen Bira tidligere i sesongen at virkelig kan kjempe med de beste i et slikt etapperitt. I fjorårets utgave av Tour de l’Ardèche ble hun nummer ni, en utgave hvor de blant annet kjørte store deler av stigningen opp til Mont Ventoux fra Malaucène.

Liker seg i området

De syv etappene i årets utgave er alle kuperte, hvor nok spesielt den andre etappen har en rekke tøffe stigninger, deriblant den kjente Côte de la Croix-Neuve (Monteé Laurent Jalabert) opp fra Mende. Etappen er totalt sett 139 kilometer lang og byr på over 3800 høydemetere.

Aalerud er klar på at hun liker seg i området, med Massif Central som byr på mange tøffe stigninger.

– Ja, veldig godt. Profilmessig er det mye av det samme du får her som i giroen.

Da procycling.no snakket med henne i bilen på vei til lagpresentasjonen torsdag hadde de foreløpig ikke gjennomført et lagmøte.

– Men det Carmen (Small, sportsdirektøren) sa var at jeg skulle komme i god form. Jeg håper på kapteinsrollen, men det handler jo selvsagt om beina til slutt. Vi kjører som et lag uansett, det er det som kommer først. Vi går for den sterkeste, så jeg håper å være den som trekker det lengste strået.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

To fine år i Virtu

For Aalerud blir det altså hennes siste ritt i Virtu, som legges ned etter sesongen. Hun kom til laget foran 2018-sesongen og har dermed fått to sesonger i det danske laget.

– Det er jo litt trist, men vi får bare gjøre det beste ut av det.

– Hvordan har de to årene i Virtu vært?

– Det har vært veldig lærerikt. Jeg er veldig fornøyd med at jeg gikk hit og fikk sjansen. De har alltid hatt troen på meg og gitt meg muligheter, og så har jeg også fått kjøre ritt der man kjører for andre og får lære på den måten. Jeg trives veldig godt med jentene og hele laget har vært veldig profesjonelt.

Vil ta steg på tempo

Tirsdag kom VM-uttaket, hvor det ble klart at Aalerud skal sykle både tempoen og fellesstarten for Norge.

Aalerud har på UCI-nivå ikke syklet mange individuelle tempoer, men hun viste med andreplassen i NM at hun har et godt nivå inne.

Hennes nye sjef i Movistar, Sebastián Unzué, har tidligere uttrykt at de ser et potensial i Aalerud som en god temporytter. 

– Hun kan bli en strålende klatrer og hun er også en lovende temposyklist. Jeg synes hun er en komplett rytter som i fremtiden forhåpentligvis i fremtiden kan kjøre for sammendraget i de store etapperittene, sa han til procycling.no under Ladies Tour of Norway.

VIL TA STEG: Katrine Aalerud ønsker å bli bedre på tempo. Her under bakketempoen i årets Giro Rosa. FOTO: Luc Claessen/Getty Images

Aalerud selv ønsker også å ta steg.

– Jeg har ikke trent så mye på tempo, men jeg har lyst til å utvikle meg mer som en temporytter med tanke på neste år. Jeg ønsker å ha mye fokus på det og trene mye på det. Jeg synes det er veldig gøy. Jeg liker jo å presse meg over lengre tid. Det er jo også derfor jeg liker å kjøre bakker.

– Jeg føler jeg har noen steg å gå på. Jeg får se hvor jeg ligger an i forhold til de beste (i VM). Vita har jo tatt store steg på tempo. Det er veldig gøy å se og en inspirasjon for oss andre å se at hun har tatt gode steg på tempo. Da får jeg bare følge opp jeg også. Vi trenger flere der oppe, sier hun. 

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Vil gi tilbake for fjoråret i VM

Nå skal hun bruke Tour de l’Ardèche til å få selvtillit før hun tar fatt på VM. Mens tempoen blir en fin målestokk for årene fremover, stiller hun seg til disposisjon for det norske laget på fellesstarten.

– Med tanke på fellesstarten har vi Stine (Borgli) og Susanne (Andersen) som jeg ser som bedre i en slik løype, ettersom den tøffeste bakken kommer ganske tidlig (Cray Hill, 2,9 kilometer à 8,6 prosent, 105 kilometer fra mål). Jeg tipper de ikke vil ha problemer med å sitte med der, men man jo selvsagt se an utviklingen i rittet. Du må jo tenke hvordan du kan vinne som et lag, ikke hvordan du kan bli beste norske. Jeg har heller mine tanker på VM neste år, som er en løype som er hardere. Jeg vil gjerne gi tilbake, ettersom de kjørte veldig bra for meg før jeg krasjet ut i fjor.

Til neste år kommer det både et OL og et VM som kan passe bra for Aalerud.

Les også: Landslaget kjemper om OL-plasser i Belgia

– Jeg håper å vise meg frem og at jeg kan bli tatt ut. OL og VM neste år er noe jeg fokuserer på, så da vil jeg gjerne hjelpe der jeg kan i Yorkshire. Alle vil jo være best mulig, men man må jo tenke hvordan man kan vinne som lag.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , ,

Les også disse