PÅ LANDSLAGSOPPDRAG: Susanne Andersen og Emilie Moberg er på plass i Lotto Belgium Tour sammen med landslaget for å sikre OL-plasser for de norske damene. Her sammen med Birgitte Ravndal og Julie Solvang før EM i Alkmaar. (Photo by Bas Czerwinski/Getty Images)

Landslaget kjemper om OL-plasser i Belgia: – Hard kamp

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes
Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 10.09.19 19:23

Del på    

Godt utgangspunkt for de norske jentene etter prologen i Lotto Belgium Tour.

(procycling.no): Det norske landslaget er for øyeblikket i Belgia for å kjøre Lotto Belgium Tour, et ritt som blir viktig for å samle poeng i kampen om OL-plasser.

Rittet startet tirsdag med en fem kilometer lang prolog inne på en svingete motorsykkelbane. Der hevdet de norske jentene seg bra. Emilie Moberg syklet inn til en tiendeplass, mens Susanne Andersen og Stine Borgli fulgte like bak på 14.- og 20.plass. 

– Det var masse svinger og mye interessant i løypa. De fleste på laget likte den egentlig veldig godt, sier Susanne Andersen til procycling.no.

Den noe uvante arenaen for syklistene bød på flere utfordringer i forbindelse med disponering.

– Som sagt var det en del svinger, om ikke alle var veldig krappe, så var det ikke mange strekker man kunne pushe opp farten. Det gjaldt å kjøre fort i svingene og tørre å kjøre hardt nok mellom svingene, siden det ble pause i hver sving. Man var kanskje litt bekymret for å åpne for hardt, men det var mye pause i svingene så det var bare å kjøre på, forklarer Sunweb-rytteren.  

– Vi har håp om å kjøre inn gode resultater

21-åringen er inne i sin første sesong i Sunweb og signerte nylig en forlengelse som gjør at hun er i laget også neste år.

Det norske laget i Belgia består av Andersen, Borgli, Moberg, Ingvild Gåskjenn, Mie Bjørndal Ottestad og Ingrid Lorvik. Andersen har god tro på at sekstetten kan få til gode resultater i firedagersrittet.

De neste to dagene venter det to flatere etapper, mens det fredag avsluttes med en tøff rundløype i Geraardsbergen der ikoniske Muur van Geraardsbergen skal forseres tre ganger.

– Vi stiller med et sterkt lag her, og det er et viktig løp før VM. Vi går inn med offensiv tankegang og håp om å kjøre gode resultater. Jeg ser frem til å teste spurten min, også ønsker jeg å gjøre det godt sammenlagt, men siste etappen blir avgjørende. Det kan jo hende at det kanskje blir åpne etapper de neste to dagene, men mest sannsynlig blir det spurt. Man vet aldri med vær og vind her i Belgia. Uansett har vi gode muligheter på alle etappene, forklarer Andersen.

Med to gode spurtere i Moberg og Andersen, lover det godt med tanke på de to kommende etappene. Begge viste prov på god form tirsdag, og Andersen tror de kan ha god nytte av hverandre i finalene.

– Hvis en har en dårlig dag, kan den gi sjansene til den andre. Jeg tror vi har gode muligheter til å hjelpe hverandre i finalene som kommer.

I Belgia for å sikre OL-plasser: – Viktig å skaffe poeng

Norge er foreløpig nummer tretten på rankingen. Det innebærer at de for øyeblikket har tre plasser i OL neste år. Dersom de faller ned på fjortendeplass, vil de miste en plass til OL.

Uansett om Norge blir nummer tretten eller fjorten, vil de mest sannsynlig miste én plass. Dette er fordi nasjoner som ikke er blant de 22 beste nasjonene, men har ryttere som er innenfor topp hundre i verden, tar av plassene til de andre nasjonene som er fra tjueto og bedre. Per dags dato er det snakk om 15 ryttere.

– Blir vi nummer fjorten, og deretter mister en plass, har vi bare én rytter. Den rytteren må da også kjøre tempoen. Har vi to plasser, kan vi gamble litt å ha en til tempoen og en til fellesstarten. Da har vi litt mer å spille på, forklarte sportssjef i Norges Cykleforbund, Hans Falk til procycling.no.

I tillegg kan Norge sikre en ekstra plass til tempoen i OL ved å bli blant de ti beste nasjonene i VM. Der skal både Vita Heine og Katrine Aalerud i aksjon, og håpet er at en av dem sørger for at Norge er blant de ti beste nasjonene i VM. Dersom Nederland og Tyskland for eksempel har to topp ti hver, vil det holde med tolvteplass for en av de norske jentene.

Det er kompliserte regler, men det er absolutt noe forbundet og det norske landslaget tenker på når de er på plass i Lotto Belgium Tour, sier Susanne Andersen.

– Definitivt. Det er ganske hard kamp om de tre plassene til OL. I tillegg er det noen spesielle regler, så det er ganske viktig å skaffe poeng og helst prøver å unngå å miste plasser senere. Derfor er det viktig å ta poeng der det er mulig, og jeg synes det er positivt og viktig at forbundet satser på å kjøre ritt som dette.