NY DUELL: Vincenzo Nibali var ikke fornøyd med innsatsen til Primoz Roglic dagen i forveien, men fikk en ny mulighet til å vise styrke under lørdagens tøffe fjelletappe. Til slutt valgte sloveneren å slippe trøya videre til Richard Carapaz og Movistar Team. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

Roglic la trøya i potten mot slutten av brutal etappe

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 25.05.19 17:20

Del på    

VIDEO: Sloveneren lot andre gjøre jobben og Maglia Rosa skiftet igjen eier.

(procycling.no): Etappe 14 av Giro d’Italia åpnet med et smell da Simon Yates var blant rytterne som angrep alt opp den første stigningen. Manøveren satte fyr på resten av feltet og gjorde at Primoz Roglic ble isolert på toppen av bakken, kun 13,8 kilometers sykling ut fra starten i Saint-Vincent.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Det hele roet seg ned igjen idet feltet fortsatt ferden videre inn i Aosta-dalen, på vei inn mot det opplagte punktet for nye angrep: Colle San Carlo (10,5 km á 9,7 pst).

Åtte ryttere stakk av i brudd på flatene, og ytterligere fire mann tok opp jakten på disse. Det lyktes Astana (Izagirre), Bahrain-Merida (Caruso) og Mitchelton-Scott (Hamilton, Juul-Jensen) å posisjonere sine hjelpere der framme foran det som skulle komme.

Se sammendrag av den 14. etappen her. Video fra Eurosport:

Bruddet ble etter hvert til 12 mann, men avstanden bakover var aldri betryggende. Dermed var etappeseieren innenfor rekkevidde for noen av lagkapteinene bak i feltet.

Shark-attacks!

Oppover Colle San Carlo angrep Nibali tre ganger. Bare fartsøkningen i forkant, var nok til å sende Jan Polanc og hans rosa ledertrøye helt ned i kjelleren. Sloveneren ble kraftig distansert opp 1. kategorien.

Noen små kilometer før toppen kom så et voldsomt støt fra Richard Carapaz (Movistar Team). 25-åringen fra Ecuador hadde også Mikel Landa å spille på bak i favorittgruppa. Foruten Landa var det kun Miguel Angel Lopez, Vincenzo Nibali og Primoz Roglic som orket å henge på, men etter over tre mils klatring så langt på etappen var alle på stålet akkurat her.

Carapaz nådde toppen først, og på vei over bakketoppen angrep Nibali på nytt for å legge press på de andre nedover utforkjøringen inn mot mål.

Roglic lot ledertrøya glippe

De siste tre milene inn mot mål endret ikke mye på rittsituasjonen. Forfølgerne så aldri Carapaz igjen. 25-åringen tok sin tredje etappeseier i Giro d’Italia. Den andre for året.

For Roglic del motsto han alle angrepene fra Nibali og så lenge ut til å ta tilbake sammenlagtledelsen etter kraftanstrengelsen over Colle San Carlo.

Sloveneren satt isolert under de viktigste punktene under etappen, og sendte en slags beskjed i retning av Nibali da han slo ut i bunnen av den siste bakken opp til mål, og overlot det til resten å samkjøre jakten på Movistar-rytteren. Et grep som naturlig nok kommer til å bli diskutert i dagene som kommer.

Roglic vet han kan stole på tempoeferdighetene, men spørsmålet vil fremdeles være hvor godt han matcher Nibali og Carapaz i fjellene, og hvor mye «slack» han skal gi konkurrentene sine.

I mål var han 7 sekunder for sent ute til å hindre Movistar-laget å kjøre seg inn til rosa trøye. Mens Carapaz ga alt han hadde hele veien inn mot mål, holdt Roglic seg langt bak i gruppa og var heller ikke interessert i å kjempe om bonussekunder.

– Carapaz kjørte skikkelig hardt opp den siste bakken, så jeg tror ikke det var så mye å gjøre med ham der. På slutten der, i bakken opp til mål, så blir det mer et taktisk spill. Avstanden ble stor, og man kunne sikkert ha gjort mer for å begrense det. Jeg har ikke snakket med Primoz etterpå, men han var i nærheten av trøya og kunne ha tatt den. Den kommer en dag hvor du må ta den trøya, og nå kommer Carapaz nærmere i sammendraget. Vi får vite etter hvert hvordan dette kommer til å slå ut, sa en litt mellomfornøyd Addy Engels i etterkant av etappen.

Carapaz: – En drøm

Nå sykler uansett Carapaz i rosa under morgendagens etappe mot Como. Simon Yates angrep for øvrig dypt inne i finalen, og fikk en liten oppreisning ved å sikre seg andreplass i Courmayeur.

– Det er en drøm jeg har jobbet hardt for. Jeg har alltid jobbet hardt for dette. Jeg kan nesten ikke tro at jeg har den rosa ledertrøya, fortalte Carapaz til Eurosport etterpå.

Sammenlagt (les referat under resultatene):

1. Richard Carapaz (Movistar Team)
2. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) +7
3. Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) +1:47
4. Rafal Majka (BORA-Hansgrohe) +2:10
5. Mikel Landa (Movistar Team) +1:50
6. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) +2.58

Resultater etappe:
1. Richard Carapaz (Movistar Team)
2. Simon Yates (Mitchelton-Scott) +1:32
3. Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) +1:54
4. Rafal Majka (BORA Hansgrohe) samme tid
5. Mikel Landa (Movistar Team) st
6. Miguel Angel Lopez (Astana Pro Team) st
7. Pavel Sivakov (Team INEOS) st
8. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) st
9. Joe Dombrowski (EF Education First) st
10. Damiano Caruso (Bahrain-Merida) +2:01

Slik gikk det til:

Kun 131 kilometer på menyen under 14. etappe av Giro d’Italia. Det samme antallet – 14, altså – var alt rytterne som er best på flatt underlag kunne nyte, for denne lørdagen ville det i hovedsak dreie seg om klatring.

Først ut var klatringen opp til Verrayes der man nådde toppen etter 13,8 kilometers sykling. Her var Giulio Ciccone først over, og plukket dermed også flere poeng til sin klatretrøye.

Det var Trek-rytterens offensivitet som satte fyr på det hele opp fjellsiden. Han slet seg løs med en gruppe der også Masnada, Bilbao, Dombrowski, Caruso, Carthy, Nieve, Sosa, O’Connor, Formolo, Juul-Jensen og Ghebreigzabhier hang seg på.

– Det er kanskje den beste dagen for de andre lagene å isolere Jumbo-Visma på, meldte Lars Petter Nordhaug i studioet hos Eurosport mens blant andre Pello Bilbao forsøkte å slite seg løs tidlig på etappen.

Nøtterøy-mannen skulle treffe den berømte spikeren.

Yates viser intensjoner

Bak i hovedfeltet fikk Sepp Kuss tidlig problemer, mens det utviklet seg til fullstendig ragnarok da Simon Yates forsøkte å kjøre seg opp til lagkompisene Juul-Jensen Nieve i bruddet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Å, HEI – HVOR DET GÅR: Simon Yates angrep alt i første bakke, noe som gjorde at Primoz Roglic og Mikel Landa måtte ta i et tak. FOTO: Skjermdump fra Eurosport Norge

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

På bakhjulet hans smalt nemlig både Primoz Roglic og Mikel Landa på. Den svært eksklusive trioen tok snart igjen bruddet, og da følte ikke Vincenzo Nibali at han hadde særlig annet valg enn å gå etter dem.

Ciccone akselererte fra de andre like før toppen, og ved i underkant av 14 kilometers sykling, hadde de altså oppfylt Nordhaugs profeti allerede og isolert temposterke Roglic allerede.

Damiano Caruso (Bahrain-Merida) og Pello Bilbao (Astana) angrep på vei ned fra klatringen, men duoen fikk ikke lov til å gå.

I stedet dannet det seg en kvartett med klatretrøyebærer Ciccone, Christopher Juul-Jensen (Mitchelton-Scott), Mattia Cattaneo og Fausto Masnada (begge Androni-Giocattoli). Noe senere lyktes det også Hugh Carthy (EF Education First), Andrey Amador (Movistar), Lucas Hamilton (Mitchelton-Scott) og Ivan Sosa (Team INEOS) å komme seg opp. Dermed hadde Mitchelton-Scott to mann i dagens brudd! Et aldri så lite frampek på at Yates trolig hadde ambisjoner om å slå tilbake etter noen svake dager på sykkelen i Giro d’Italia den siste tida.

Ferden gikk videre igjennom Aosta-dalen i et heseblesende tempo. På flatene ble Roglic sittende å tette luker, da han ikke hadde noen hjelperyttere rundt seg som kunne gjøre den jobben.

Dette kom til å bli en lang dag på sykkelen for sloveneren. Fremdeles ventet klatringen opp til Verrogne (14,3 kilometer á 7 prosent), Truc d’Arbe (7,7 km á 7,4 pst), Colle San Carlo (10,5 km á 9,7 pst) – før målgang med 2,8 kilometer á 6 pst som et siste kyss opp til mål.

Stille før stormen

På vei inn mot den første innlagte spurten, fikk hovedfeltet igjen kontakt med gruppa sammenlagtrytterne hang seg med på. Det betød pusterom for Roglic, som fikk støtte av sine gjenværende hjelpere Sep Kuss, Antwan Tolhoek, Koen Bouwman og Paul Maertens.

Mot Verrogne gikk det nye angrep fra front av feltet. Nibali fikk endelig sendt ut Caruso, som igjen fikk med seg Ion Izagirre (Astana). De tok opp jakten på A2gr-duoen Hubert Dupont og Tony Gallopin som angrep litt lengre ned i bakken.

Gigantene forholdt seg rolig opp bakken. Ciccone samlet nye poeng til klatretrøya si, mens Roglic, Nibali, Yates & Co. forholdt seg disiplinerte innenfor feltets rekker og avventet til det ventet. Det var ikke mer enn 2:20 mellom felt og brudd på toppen av Verrogne.

Bruddet fikk liten frihet

Med seks mil igjen av den korte og brutale etappen hadde bruddet økt til 12 mann. Dette fordi Dupont, Gallopin, Caruso og Izagirre hadde oppnådd kontakt i teten. Forspranget hadde etablert seg opp til gjengen der nok Ivan Sosa, Gallopin og Mattia Cattaneo håpet å stikke av med etappeseieren.

Vi skulle innom Truc d’Arbe (7,7 kilometer á 7,3 prosent) – men gigantene ville trolig holde seg i ro fram til klatringen etter, nemlig Colle San Carlo.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ANKOM MED EN PLAN: Mitchelton-Scott var aggressive fra start under lørdagens etappe. De plasserte både Lucas Hamilton og Christopher Juul-Jensen i bruddet i påvente av at Simon Yates skulle rette opp inntrykket fra de siste dagene, og kanskje få Primoz Roglic til å vise svakhetstegn. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

Truc d’Arbe endret heller ikke stort på situasjonen. Ciccone tok flere poeng og avstanden opp til bruddet ble slanket med nok et minutt. Det endte langt på vei bruddets muligheter til å stikke av med etappeseieren, at på satt omtrent halvparten der med mandat om å hjelpe en av sine lagkapteiner når det hele dro seg til oppover Colle San Carlo.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tolhoek ledet feltet over ukategoriserte La Salle og under buen som markerte for 40 kilometer igjen til mål. Avstanden opp hadde økt til 1:45, men den var fortsatt håndterbar i jakten om etappeseier (eller viktig minutter og sekunder i sammendraget).

Med 34 kilometer igjen av etappen falt sammenlagtleder Jan Polanc tilbake til halen av et kraftig avskrellet hovedfelt.

– Ryker du her, så ryker sannsynligvis også trøya, Jan Polanc, utbrøt Jørn Sundby i TV-sendinga til Eurosport.

Shark-attack!

Det var fartsøkninga til Bahrain-Merida i front som fikk Polanc og en haug andre ryttere over i rød sone. Samtidig var det opptakten til et signaturtrekk fra Vincenzo Nibali, nemlig angrep. Med 33 kilometer igjen gjøv sicilianeren løs og det var opp til Roglic å finne et mottrekk til 34-åringens offensiv.

To ganger gikk han til, mens Roglic svarte godt ved begge anledninger. Fra feltet slapp Amador, Izagirre og Caruso seg ned for å hjelpe sine kapteiner. Movistar-duoen Carapaz og Landa var blant rytterne som orket fartsøkningene til Nibali på vei opp Colle San Carlo.

Polanc så ledertrøya passere i revy foran ham opp fjellsiden, mens Bauke Mollema fikk smake på gårsdagens moro – og Simon Yates igjen måtte innse at beina fremdeles ikke fungerte slik han hadde ønsket seg.

Helt foran var det nå Ciccone, Sosa og Cattaneo som kjempet for livet for å holde sammenlagtrytterne bak seg i løypa. Trek-rytteren angrep nær toppen i håp om å sikre seg klatrepoeng også på etappens andre 1. kategori og den fjerde av totalt fem stigninger for dagen.

Tvang Roglic til å jobbe

Nibali dro til for tredje gang med fem kilometer til toppen, noe som skallet av favorittgruppa ytterligere. Deretter gikk Miguel Angel Lopez, akkurat idet favorittene hentet hjem Ciccone. Nibali og Carapaz fulgte nærmest, Majka slapp ei glippe – og Roglic var mannen som var nødt til å tette den luka.

Før det hele roet seg på nytt.

Caruso kom seg opp igjen, men bak ryggen hans satt Carapaz og lurte. Mannen fra Ecuador satte inn et voldsomt støt. Roglic vurderte et sekund å følge, men slo det fra seg igjen.

Kun halvannet minutt bak sloveneren sammenlagt, var de nødt til å ta Movistar-rytteren på alvor. Det var dog Nibali som endte opp med å støte seg etter Carapaz. Roglic, Lopez og Landa var nå de eneste som orket å henge med. Kvartetten hadde enda ikke lyktes i å hente Carapaz før toppen av Colle San Carlo.

Nibali satset hud og hår nedover, men klarte verken å ta inn stort på Carapaz eller riste av seg Roglic. På flatene inn mot mål hadde «Haien fra Messina» opplagt bruk for slovenerens tempoegenskaper.

Roglic demonstrerte

Movistar-rytteren holdt god stand der framme, selv om Roglic bidro massivt til jakten på ham. På slutten av etappen ventet et relativt snill klatring de siste åtte kilometerne opp til mål. De siste 2,8 steg 6 prosent i snitt.

Her valgte sloveneren å slå ut, og markere at de andre fikk jobbe hvis de ønsket å hente inn Richard Carapaz.

– Han er i ferd med å kjøre seg inn i den rosa ledetrøya nå, utbrøt Jørn Sundby i TV-sendinga til Eurosport.

Og unge Sundby fikk rett. Simon Yates kjørte inn til andreplass, mens gruppa Roglic satt i kom rundt 10 sekunder for sent til å forsvare sammenlagtledelsen. Dermed er det Carapaz og Movistar som må forsvare trøya på de neste fjelleetappene, mens sloveneren muligens får hvilt laget sitt noe, og er nødt til å stole på tempoegenskapene sine på siste dag av årets Giro d’Italia.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , , , ,

Les også disse