KLATRER GODT: Andreas Leknessund er nummer fire sammenlagt etter tre av fem etapper av Giro Valle d'Aosta. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

19-åring i sekundstrid med Boasson Hagen om tempogull

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes
Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 21.06.18 21:23

Del på    

– Nå er jeg litt i sjokk, sier Andreas Leknessund etter å ha presset Norges tempokonge.

ANDEBU (procycling.no): Foran den 43 kilometer lange tempoen for herrer elite i Andebu utenfor Sandefjord, var Andreas Leknessund en medaljekandidat.

Les vårt referat fra tempoen under denne artikkelen!

At han skulle pushe Edvald Boasson Hagen så hardt i kampen om gullet, hadde nok de færreste turt å håpe på. 19-åringen fra Tromsø, som gjorde en fin figur i solobrudd under søndagens U23-fellesstart, raste ut av startblokkene og hadde mellomtider de aller færreste klarte å hamle opp med underveis.

Da kun Andreas Vangstad og Edvald Boasson Hagen var i posisjon til å slå ham ute i løypa, ble det tidlig klart at Uno-X-rytteren hadde los på sølvmedaljen.

Men det kunne også bli en enda større skrell: Boasson Hagen tapte stadig tid til unggutten. Samtidig tårnet uværsskyene som opp over det lille tettstedet i Vestfold.

Til slutt slapp gullgrossisten i NM-sammenheng, altså Boasson Hagen, med skrekken. 700 meter unna mål var avstanden nede i bare sju sekunder, og den luka holdt seg helt inn til mål.

Det tar likevel ikke noe glans av en helt fantastisk prestasjon av Leknessund.

– Det synes jeg er ganske sykt. Man forventer å bli slått med to minutter av Edvald. Så nå er jeg litt i sjokk, sier en smilende Andreas Leknessund til procycling.no like før han får sølvmedaljen om halsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PALLEN: Andreas Leknessund var like bak Edvald Boasson Hagen i gullkampen. Kristoffer Skjerping tok bronsen. Foto: Theis Magelssen/procycling.no

Trodde på medalje

Da sekunderingen til Joker-Icopal-rytterne Skjerping og Vangstad slet duoen med å tukte unggutten fra nord. Men selv forsøkte Leknessund å få med seg så lite som mulig.

– Jeg fulgte ikke med. Men det var veldig mange rundt som gjorde det. Så jeg prøvde å ikke tenke for mye på det. Men jeg fikk høre av alle rundt meg hvordan det lå an.

Boasson Hagen ledet med solid margin på de første passeringene, men Leknessund avsluttet best og knep sekunder på de siste mellomtidene før mål.

– Da jeg begynte å høre at jeg tok innpå så begynte jeg å tenke. Men jeg skjønte at han hadde disponert godt. Jeg hadde troa på sølv. Og det synes jeg er helt vilt, gliser Uno-X-rytteren.

Kristoffer Skjerping (Joker-Icopal) tok bronsen (+1.09 bak), mens Tobias Foss ble nummer fire (ytterligere to sekunder bak Skjerping).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TIDLIG START: Andreas Leknessund startet en drøy halvtime før Boasson Hagen. Foto: Theis Magelssen/procycling.no

Vil være enda nærmere i 2019

Mens Boasson Hagen tok sitt tiende NM-gull på tempo, trillet Leknessund inn til medalje på første forsøk. At han skulle være kun syv sekunder bak rudsbygdingen forventet han ikke.

– Det var ikke planen det. Nei, det er sykt. Vi får se om noen år om man klarer å utfordre ham enda bedre. Det har jeg troa på.

– Hvor nærme er du neste år?

– Det vil jeg ikke si noe om. Kanskje han topper formen litt bedre om han ser han kan bli utfordret. Jeg vet ikke. Nå må jeg ikke si noe dumt, flirer sølvmedaljøren.

Arvesen: – Det er mye mer enn vi forventet

Sportsdirektør i Uno-X, Kurt Asle Arvesen, var en meget fornøyd mann i målområdet i Andebu.

– Det er mye mer enn vi forventet. Han kjørte et fantastisk ritt, sier den tidligere sykkelproffen til procycling.no.

Temporittet Andreas Leknessund leverte over de 43 kilometerne imponerte Arvesen.

– Jeg har sittet bak mange gode syklister på WorldTour-nivå. Og det han leverte i dag det var bra. Jeg tror ikke Edvald har hatt en dårlig dag. Så det var bra nivå på det her, konkluderer han.

Nå tror han tempoveldet til hans tidligere lagkamerat kan stå for fall.

– Edvald er jo en ringrev. Det er helt vilt egentlig at han har tatt ti NM-gull. Men nå kommer det en annen en fra Tromsø og banker på, så får vi se hvor mange det blir på Edvald. Kanskje Andreas skal ta over etter hvert, humrer Arvesen.

Uoffisielle resultater:
1. Edvald Boasson Hagen (Team Dimension Data) 50:28
2. Andreas Leknessund (Uno-X Development Team) +7
3. Kristoffer Skjerping (Joker-Icopal) +1.09
4. Tobias Foss (Uno-X Development Team) +1.11
5. Bjørn Tore Hoem (Joker-Icopal) +1.35
6. Torjus Sleen (Uno-X Development Team) +1.42
7. Andreas Vangstad (Joker-Icopal) +1.50
8. Krister Hagen (Team Coop) +1.54
9. Markus Hoelgaard (Joker-Icopal) +2.18
10. Iver Knotten (Joker-Icopal) +2.27

Kvinner senior:

  1. Line Marie Gulliksen, Hitec Products.
  2. Thea Thorsen, Hitec Products
  3. Vita Heine, Hitec Products

Kvinner junior:

  1. Silje Mathisen, Halden CK
  2. Martine Gjøs, Horten og Omegn CK
  3. Amalie Lutro, Stavanger SK

Menn junior:

  1. Søren Wærenskjold, Ringerike SK
  2. Daniel Årnes, Kristiansand CK
  3. Ådne Holter, Lillehammer CK

Tagget med: , , ,

Les også disse