SJOKK: Tormod Hausken Jacobsen jubler for gull og et helt år i den norske mestertrøya. Foto: Kristoffer Øverli Andersen, www.procycling.no

20-åring vant sensasjonelt NM-gull

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 29.06.14 16:56

Del på    

Kristoff og Nordhaug satt sjakkmatt.

EIDSVOLL VERK (procycling.no): Norgesmesterskapet på Eidsvoll ble et fantastisk ritt der Alexander Kristoff og Lars Petter Nordhaug var spilt ut av seierskampen lenge før det ble avgjort.

Det sto mellom Filip Eidsheim (Team Fixit.no), Odd Christian Eiking, Reidar Borgersen (begge Team Joker), Tormod Hausken Jacobsen, Fredrik Strand Galta (begge Øster Hus-Ridley) og Lotto-Belisol-proffen Vegard Breen.

Ingen av dem maktet å få ei avgjørende luke på de siste kilometerne, og det svært taktiske oppgjøret styrte mot en spurt.

– Vi kjørte perfekt
Der viste Hausken Jacobsen seg sterkest, og han stormet ned oppløpet til en sensasjonell seier. Dermed sitter den norske mestertrøya på Øster Hus-Ridley.

– Dette hadde gitt utrolig høye odds. Vi kjørte et perfekt ritt hele veien, jubler Hausken Jacobsen til TV 2 like etter målgang.

Eidsheim maktet aldri helt å utfordre rogalendingen og måtte ta til takke med sølvet, mens Eiking sikret bronsemedaljen på de siste meterne.

– Jeg klarte å bite meg med opp bakken den siste gangen. Jeg vet jeg har en knallbra spurt og var sikker på at jeg skulle ta det på oppløpet. Men det er helt sykt, helt sykt, fortsetter vinneren.

20-åringen viste styrke også i fjorårets NM da han ble nummer fem i Grimstad, plassen foran Nordhaug to sekunder bak Thor Hushovd. Likevel var det en overraskelse å se Stavanger-mannen gå helt til topps.

Gjenopplev dramatikken med procycling.nos detaljerte direkteoppdateringer fra rittet lenger nede. 

Kristoff og Nordhaug sjanseløse
Drøyt to minutter etter at kampen om gullet var avgjort, kom proffene Lars Petter Nordhaug (Belkin), Alexander Kristoff (Katjusja) og Vegard Stake Laengen (Bretagne-Séché Environnement) trillende til mål.

Nordhaug forsøkte et angrep siste gang opp Åsleia omtrent ti kilometer fra målstreken, men da var det allerede altfor sent.

De var satt sjakkmatt av strålende norske kontinentallag.

Kristoff var likevel ikke altfor skuffet.

– Det er ikke noe sjokk at jeg ikke vinner, det var et vanskelig ritt. Når jeg ikke vinner selv, er det fint at Tormod tar det. Det var det nest beste, forteller Kristoff til procycling.no etter målgang.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ALENE I TET: Sven Erik Bystrøm var lenge alene i tet i Norgesmesterskapet. Innsatsen gjorde at vinneren kunne spare krefter og andre måtte kjøre ham inn. Foto: Kristoffer Øverli Andersen, www.procycling.no

ALENE I TET: Sven Erik Bystrøm var lenge alene i tet i Norgesmesterskapet. Innsatsen gjorde at vinneren kunne spare krefter og andre måtte kjøre ham inn. Foto: Kristoffer Øverli Andersen, www.procycling.no

En som definitivt strålte som ei sol var Hausken Jacobsens lagkamerat Sven Erik Bystrøm.

Sammen med vinneren og Strand Galta var han meget offensiv og kjørte blant annet den nest siste runden alene i tet. Det gjorde at Strand Galta og Hausken Jacobsen slapp å jobbe bak og kunne spare krefter da de kjørte inn lagkameraten.

– Hele laget ofrer seg og vi gjør akkurat som vi får beskjed om. Jeg unner Tormod denne seieren noe utrolig. Han er fantastisk lojal og gjør alltid det han får beskjed om. Så også i dag. Også er han sannsynligvis den norgesmesteren med lengst skjegg, gliser haugesunderen til procycling.no.

Det påfallende skjegget var hvert fall ikke til hinder på de siste 200 meterne ved Eidsvoll Verk. Hausken Jacobsen sikret seg sin største triumf noen gang

Resultater:
1. Tormod Hausken Jacobsen (Øster Hus-Ridley) 4’20’07
2. Filip Eidsheim (Team Fixit.no) samme tid
3. Odd Christian Eiking (Team Joker) s.t.
4. Vegard Breen (Lotto Belisol) s.t.
5. Fredrik Strand Galta (Øster Hus-Ridley) s.t.
6. Reidar Borgersen (Team Joker) + 4
7. Åsmund Løvik (Motiv 3) + 9
8. Adrian Aas Stien (TVK) s.t.
9. Bjørn Tore Hoem (Sparebanken Sør) s.t.
10. Oddbjørn Klomsten Andersen (Frøy-Bianchi) + 1’13

Fullstendig resultatliste finner du her.

Her leser du procycling.nos detaljerte oppdateringer fra det spennende rittet:

Live Blog NM fellesstart, herrer elite
 

Forhåndsstoff til rittet:
Søndagens Norgesmesterskap har én stor favoritt i herreklassen.

Alexander Kristoff og hans spurt i verdensklasse gjør ham til den alle må riste av seg før oppløpet på Eidsvoll Verk.

Til å hjelpe seg har han kameratene i Øster Hus-Ridley.

– Det er naturlig at det blir noen allianser i NM. Vi kommer til å se etter muligheter der vi kan hjelpe hverandre, sier sportsdirektør i rogalandslaget Roy Hegreberg til procycling.no.

Alex: – Planen er å vinne
Kristoff har lagt et ujevnt Tour de Suisse bak seg, men under trening de siste dagene har han følt seg bra:

– Planen er å vinne i morgen. Jeg har et samarbeid med Øster Hus-Ridley. Vi er treningskompiser. Vi kommer til å samarbeid slik at enten de eller jeg vinner. Det er målet vårt i morgen, sier Kristoff til procycling.no.

– Hvor langt strekker det samarbeidet seg?

– Egentlig er jeg jo alene, men vi kan også samarbeide. Øster Hus-Ridley kan også være med i et brudd med sine beste menn, og da kjører de ikke inn seg selv, forklarer Kristoff.

– Nytter ikke med massespurt
Hegreberg understreker at de ni Øster Hus-Ridley-rytterne på startstreken ikke kommer til å være hjelperyttere for Katjusja-proffen og forsøke å samle feltet til en massespurt.

De har flere sterke kort å spille selv, deriblant Sven Erik Bystrøm, Fredrik Strand Galta og Håvard Blikra som vant gull i NM lagtempo tirsdag.

Les også: Kompisgjeng vant NM-gull 

– Om vi skal vinne, nytter det ikke med massespurt. Drømmen er at en Øster Hus-Ridley-rytter kommer alene til mål, men mer realistisk er at vi har med en rytter eller to i ei mindre gruppe som gjør opp om det, forteller Hegreberg.

procycling.no følger både dame- og herrerittet direkte for deg fra følgebil. Damene starter klokka 09:00, herrene klokka 13:00!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OFFENSIVE: Roy Hegreberg (midten) vil at Øster Hus-Ridley skal prege rittet med offensiv kjøring. Foto: Einar Oliver Landa

OFFENSIVE: Roy Hegreberg (i bunad) vil at Øster Hus-Ridley skal prege rittet med offensiv kjøring. Foto: Einar Oliver Landa

Kristoff viktig for Øster Hus-Ridley
Løypa på Eidsvoll er 23,1 kilometer lang og sykles åtte ganger. Runden inneholder én bakke som er omtrent to kilometer lang med fem prosent i gjennomsnittlig stigning.

– Det er ei relativt lett løype, men vi skal gi alt for å skape et tøft sykkelritt. Det er ett av målene våre.

Les også: Bystrøm var Kristoffs eneste «hjelper»

Men selv om Øster Hus-Ridley med sju rogalendinger på start har flere kort å spille for å ta trøya hjem til Stavanger, er Kristoff oljehovedstadens største håp.

– Alexander er en del av satsingen til laget vårt. Han trener med rytterne og gir mye tilbake til oss. Vi ser heller at han vinner og har trøya i Tour de France enn at andre proffer eller kontinentallag tar den. Trøya må hjem til Stavanger, det er det viktigste.

– Hva om Bystrøm og Kristoff sitter alene i tet på den siste runden?

– Det ville vært en drømmesituasjon. Da er nok Kristoff veldig klar over at han må kjempe for seieren, smiler sportsdirektøren.

Les også: Kristoffs ydmyke hjelpere

Åpent ritt
Søndagens fellesstart blir trolig mer åpen enn på lenge. Verken Edvald Boasson Hagen eller Thor Hushovd stiller til start.

Kristoff tror det vil gjøre rittet mer taktisk:

– Det er et åpent løp. Nå som Thor og Edvald ikke er med, blir det kanskje enda mer åpent vi får se. Det er færre proffer som kan bidra til å holde det samlet.

– Er det viktig for deg å ankomme Tour de France med norske farger på trøya?

– Jeg ser på dette som en bra test før Tour de France, men det er ikke verdens undergang om jeg ikke vinner. Men selvsagt er det ekstra gøy å få med trøya til Tour de France, sier han og smiler lurt.

Holst Enger jakter dobbelttriumf
Andre å se opp for i søndagens Norgesmesterskap er de tre proffene Lars Petter Nordhaug (Belkin), Vegard Breen (Lotto Belisol) og Vegard Stake Laengen (Bretagne-Séche Environnement).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HJEMMEBANE: Vegard Breen kommer fra Sveits rundt og håper å hevde seg på kjente veier nær Eidsvoll Verk. Foto: Espen J. Lee/www.procycling.no

HJEMMEBANE: Vegard Breen kommer fra Sveits rundt og håper å hevde seg på kjente veier nær Eidsvoll Verk. Foto: Espen J. Lee, www.procycling.no

Breen representerer arrangørklubben Eidsvoll og kommer fra Sveits rundt.

Kontinentalrytteren Sondre Holst Enger (Sparebanken Sør) er den største trusselen til at en proff seirer.

Hortenseren viste forrige søndag en rå spurt og sikret gullet i U23-mesterskapet.

Les også: Da jeg så at jeg kunne ta den trøya, ble det full pupp 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FARLIG FOR SAMTLIGE: Sondre Holst Enger er én av de største favorittene til gullet og den norske mesterskapstrøya. Foto: Jarle Fredagsvik, www.procycling.no

FARLIG FOR SAMTLIGE: Sondre Holst Enger er én av de største favorittene til gullet og den norske mesterskapstrøya. Foto: Jarle Fredagsvik, www.procycling.no

– Holst Enger er nok den eneste som kan slå Kristoff i en spurt, og Sparebanken Sør har et sterkt lag som kan jobbe for ham, sier Hegreberg.

I tillegg har Team Joker sterke ryttere på start. Kristoffer Skjerping er en rytter som har vist tidligere i år at han mestrer lignende løyper utmerket.

Men uansett favoritter og proffer, klubbryttere og medaljedrømmende kontinentalryttere, NM blir en fest med 201 påmeldte i herreklassen.

procycling.no følger selvsagt både herre- og damerittet direkte på sidene våre med kontinuerlige oppdateringer fra følgebil. Kvinnene starter klokka 09:00, herrene triller i gang klokka 13:00.

Fullstendige startlister finner du her.