IKKE NOE FOR PORTE: Richie Porte har studert ruten i Paris-Nice, og valgt å stå over rittet.

– Løypen passer meg ikke

Procycling
Tips meg

Publisert 9.03.14 14:31

Del på    

Richie Porte forklarer hvorfor han står over Paris-Nice, og vi ser nærmere på ruten.

– Jeg så på løypen i Paris-Nice og den passer meg ikke. Hvis ruten hadde vært som i fjor, ville jeg kjørt rittet, men slik er det ikke. Det er et annerledes løp med det samme navnet, sier Richie Porte til Cyclingnews.

Det ble nylig kjent at australieren står over det franske rittet,  som han vant i fjor, og heller tar over kapteinsrollen i det italienske etapperittet Tirreno-Adriatico. Dette fikk rittdirektør Christian Prudhomme til å reagere, og han kalte avgjørelsen arrogant.

– Jeg synes ikke de burde se på det som et tegn på at vi ikke respekterer rittet. Noen ganger må man ta harde valg, og det var det vi gjorde, sier Porte.

Åpent ritt
Ser man på løypeprofilen i Paris-Nice, er det kanskje ikke så rart at 28-åringen ble hjemme.

De første tre etappene er helt flate, og vil trolig bli avgjort i massespurt. Det er mange gode spurtere til start, deriblant John Degenkolb (Giant), Nacer Bouhanni (FDJ), Bryan Coquard (Europcar) og vår egen Alexander Kristoff (Katjusja). Også Thor Hushovd (BMC) og Edvald Boasson Hagen (Team Sky) kan blande seg inn, spesielt på etappe to hvor det er slak oppoverbakke til mål.

På den fjerde etappen kommer løpets første virkelige utfordring, i form av den korte, bratte stigningen Côte du Mont Brouilly. Stigningen er bare tre kilometer lang, men har en gjennomsnitlig stigning på 8,4 prosent. Det er også partier på ufattelige 25 prosent stigning. Toppen er riktignok 14 kilometer fra målstreken, så dersom noen av klatrerne får en luke, må de kjempe hardt for å holde unna.

Etappe fem er også kupert, men stigningen er ikke faretruende harde. Den siste stigningen er 12,5 kilometer lang, men med smålige 2,5 prosent stigning i snitt vil det trolig ikke bli store utslag i sammendraget. Her vil etappeseieren sannsynligvis gå til en spurter som kan henge med i bakkene, så det burde være gode muligheter for norske jubelscener.

Den sjette etappen er den lengste og hardeste etappen. Over 221,5 kilometer skal rytterne forsere flere tøffe stigninger, før det venter en 1,5 kilometer lang stigning med 8,6 prosent i snitt opp mot mål. Klatrere med en sterk avslutning, som Carlos Betancur (AG2R), ser trolig frem til denne etappen.

Etappe syv og åtte er harde etapper på papiret, men stigningen er plassert relativt langt fra mål. Derfor vil trolig favorittene holde seg samlet på disse etappene, mens et sterkt brudd vil kjempe om seieren. Kanskje er dette Lars Petter Nordhaugs beste mulighet til å dra hjem fra Paris-Nice med en seier i lommen.

Nytenkning
Det er faktisk første gang siden 1955 at Paris-Nice hverken inneholder en fjelltoppavslutning eller en tempoetappe. Prudhomme mener dette kontroversielle valget vil gjøre rittet mer spennende.

– Vi ville bevege oss vekk fra det tradisjonelle og vi vil fortsette slik. Med tanke på at det er rytterne som avgjør rittet, vil vi fortsette å lage mer åpne ritt. Jeg er overbevist om at det vil bli et fantastisk løp, sier Prudhomme til AFP.

Paris-Nice starter i dag, og er LIVE på TV 2 og Eurosport.