SPAREBANKENS BESTE: Det er sjeldent Carl Fredrik Hagen leverer et dårlig ritt. Han var god også i Arctic Race. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Hagen sikret trolig klatretrøyen

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 30.04.16 16:28

Del på    

Gikk i brudd og sanket poeng.

(procycling.no): Tonen var allerede på forhånd satt med arrangørens ord om at dagens vinner bør være «en potensiell fremtidig vinner av de store klassikerne». En skikkelig haikjeft ventet rytterne og i avslutningen skulle en lokal runde sykles seks ganger. Flere reduserte lag gjorde også at etappen ble svært åpen.

Etter en rask start slet en tolvmannsgruppe seg løs, med sterk norsk representasjon. Reidar Borgersen (Joker Byggtorget), Kristian Aasvold og Carl Fredrik Hagen (Sparebanken Sør) kom seg med og gruppen skulle etter hvert få en stor ledelse.

Med Reidar Borgersen bare 49 sekunder bak i sammendraget var mannen fra Krokstadelva en farlig mann, og det samme Milian Menten (Lotto-Soudal U23) og Martijn Tusveld (Rabobank Devolpment Team).

Ledertrøyen i trøbbel
Hagen og Aasvolds lagkamerat, Hermann Dahl, kunne melde på twitter om at han ikke startet dagens etappe, men at Hagen hadde gått i brudd for å sikre seg klatretrøyen.

Og på dagens første klassifiserte klatring tok Hagen full pott og fortsatte å sake poeng underveis, mens Borgersen tok to innlagte spurter og tok med seg seks bonussekunder.

Med flere reduserte lag skulle aldri noen klare å hente gruppen, og med noen mil til mål var den hvite ledertrøyen i store problemer. Da satt Adrien Costa (Aexon) alene i front og tauet med Joker på hjul.

Gikk solo
På de seks-sju siste milene var det mye aktivitet i bruddet. Reidar Borgersen var for alvor med på moroa og hadde flere forsøk, men lyktes ikke. Med omkring tre mil til mål kom Thomas Rostollan (Equipe Cycliste Armée de Terre) seg avgårde og franskmannen viste stor styrke.

På de lokale rundene i Fouesnant holdt han unna og gikk i mål halvannet minutt foran nestemann.

I finalen var Reidar Borgersen aktiv og prøvde å hente franskmannen, men Equipe Cycliste Armée de Terre-rytteren var det lite å gjøre med. Dessverre for Borgersen ble gruppen han og Hagen satt i hentet like før mål. Joker Byggtorget-rytteren ble til slutt sjettemann, men sikret seg seks bonussekunder underveis.

Feltet kom fort på de siste milene og hentet resten av gruppen på de siste par hundre meterne. Fra feltet spurtet Fridtjof Røinås inn til en femteplass.

Sikret klatretrøyen
Carl Fredrik Hagen sikret trolig klatretrøyen med poengene han tok underveis i rittet. Dagens etappevinner, Rostollan var andremann i klatrekonkurransen før dagens etappe, men var hele 27 poeng bak. Til tross for at flere bakkespurter venter rytterne i morgen skal det godt gjøres at Hagen ikke vinner.

Slik gikk det til:
En svært tøff etappe ventet rytterne da de la ut fra Fouesnant i 12-tiden i dag. 156 kilometer ventet, i form av en lengre sløyfe, før man tilbake i Fouesnant skulle avslutte med seks lokale runder. Flere harde stigninger ventet underveis, blant annet en stigning på 2,4 kilometer med maks 12% og en på 1,3 kilometer med 17% maks stigning.

Det ble satt fart fra start av og før 10 kilometer var kjørt hadde rytterne fått en forsmak på hva som ventet, da feltet splittet seg.

Til tross den raske starten skulle et brudd få etablere seg raskt. Her var de norske lagene med på notene. Sparebanken Sør fikk med både klatretrøye-innehaver Carl Fredrik Hagen og Kristian Aasvold, mens Joker Byggtorgets tempomaskin Reidar Borgersen også kom seg med.

Gruppen, som til slutt talte hele 13 mann, opparbeidet seg kjapt en solid ledelse og etter 50 kilometer var ledelsen deres på omtrent syv minutter.

I mellom lå også to mann som prøvde å komme seg opp, men avstanden til de var på dæverende tidspunkt fire og ett halvt minutt.

Over dagens første stigning var Hagen førstemann og sikret seg flest klatrepoeng.

De to rytterne i mellom, Tivani og Rodriguez, gav etter hvert opp og slapp seg ned igjen til feltet, da omtrent 70 kilometer var tilbakelagt.

Euskadi-laget tok over initiativet i feltet og begynte å akselerere. Med 77 kilometer til mål hadde feltet kjørt ned avstanden til 5’40.

Reidar Borgersen, med intensjoner i sammendraget, sørget for å plukke med seg tre bonussekunder på en innlagt spurt.

Ikke lenge senere begynte det å oppstå uenigheter i bruddet og de neste 20 kilometerne ble preget av mange forsøk. Flere små grupper kom seg avgårde, men det samlet seg hver gang. Borgersen var aktivt med på støtingen.

Ved den innlagte spurten med 55 kilometer til mål var Borgersen igjen frempå. Joker-rytteren angrep og sørget for å ta nye tre sekunder.

Etter den innlagte spurten fortsatte 36-åringen å animere rittet. Han var med på gjentatte forsøk, men lykkes ikke. Det gjorde Thomas Rostollan (Equipe Cycliste Armée de Terre). Ved passering den andre av de seks lokale rundene hadde franskmannen opparbeidet seg en ledelse på to minutter til Zhi Hui Ziang (SEG Racing).

Ved tredje passering nærmet Jiang seg noe, og hadde nærmet seg med 25 sekunder, mens Carl Fredrik Hagen fulgte fem sekunder senere.

Rostollan viste stor styrke og holdt unna hele veien, og tok en flott soloseier. Bak samlet det seg også og gruppen med Borgersen og Hagen ble kjørt inn. Borgersen ble til slutt sjettemann, mens Fridtjof Røinås spurtet inn like foran til femteplass.

Med poengene Hagen tok underveis sikret han seg trolig klatretrøyen.