Prøv Procycling Pluss idag

NUMMER TO: Grøndahl Jansen innkasserte en flott andreplass på den første etappen i Tour de l'Avenir. FOTO: Per Erik R. Mæhlum/Norges Cykleforbund

Grøndahl Jansen vant ZLM-Roompot Tour

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone
Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 16.04.16 19:00

Del på    

Det norske laget stod i mot i Nederland og tok de fire første plassene sammenlagt.

Det norske laget forsvarte sammenlagtledelsen til Amund Grøndahl Jansen mesterlig og stod i mot alle angrep på den siste etappen av ZLM-Roompot Tour lørdag. I en rask avslutning holdt Norge det samlet, men det var danskene som til slutt stakk av med etappeseieren med Andreas Stokbro.

Etter å ha vunnet den innledende lagtempoen handlet alt om å forsvare Grøndahl Jansens sammenlagtledelse for Norges del. Med 177 kilometer i Zelande-området på programmet, hvor den andre etappen av Tour de France gikk i mål i fjor, var det duket for den klart hardeste etappen i årets ZLM Tour.

Med start og mål i Goes hoppet løypen fra øy til øy og var særdeles utsatt for vinden. Det ble kjørt aktivt fra start og et brudd fikk ikke etablert seg før nesten 80 kilometer var kjørt. Her satt franske Nans Peters, som lå på skuddhold i forhold til Grøndahl Jansen, bare 13 sekunder bak.

Dermed måtte det norske laget ta ansvar for å kjøre inn trioen i front, og sammen med det australske laget gjorde de det. Inne på de siste kilometerne angrep Filippo Ganna, men igjen var det norske laget sterke og kjørte inn italieneren, og samlet det til massespurt. Dansk etappeseier til tross, Norge hadde stor grunn til å juble, som innehaver av de fire første plassene sammenlagt i i det nederlandske Nations Cup-rittet.

Første seier siden 2011
– Det er kjempegodt for meg å stå øverst på podiet igjen. Det var bra for laget også. Vi har vært nære et par gode seiere nå, med Skaarseth på podiet i Gent-Wevelgem og meg i Flandern (4.plass). Så det er godt å stå øverst på podiet, sier Grøndahl Jansen – som tok sin første seier siden Niedersachsen-Rundfahrt i 2011.

– Vi satte standard med å vinne lagtempoen (etappe 1). Jeg gikk først i mål der. Men det er ikke noe enestående enkeltmannsprestasjon som står bak seieren her. Det er et enestående lagarbeid som ligger bak. Vi tar de fire første plassene, alle mann på samme tid, sier Team Joker-rytteren – som har Tour de Bretagne som sitt neste, store mål.

– Det har vært et mål for meg denne sesongen. Jeg håper at formen er minst like bra der, eller bedre. Det blir et viktig ritt for meg, sier 22-åringen.

Sterk laginnsats
Det norske laget for øvrig besto av Ole Forfang, Anders Skaarseth, Markus Hoelgaard, Kristoffer Halvorsen og Tobias Svendsen Foss. Landslagssjef Stig Kristiansen var følgelig svært fornøyd med hvordan laget forsvarte trøya på den avsluttende etappen.

– Det var mye tung vind, enten med eller i mot, med noen korte partier fra siden. Vi hadde kontroll på vinden og stort sett satt brorparten av laget i første vifte. Et angrep med Frankrike (Nans Peters) og Nederland (Davy Gunst) på slutten var farlige, men (Ole) Forfang og (Anders) Skaarseth kontrollerte godt. Skaarseth hadde siste føring med tre kilometer igjen, sier Kristiansen til procycling.no.

– Dette kommer som et resultat av en god prestasjon på lagtempoen. Vi har seks svært gode ryttere her. Jeg kan ikke huske sist Norge vant en lagtempo. Det er lenge siden. Så dette var helt spesielt. En prestasjon som dette kunne bare holde til seier, slår landslagssjefen fast.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Amund Grøndahl Jansen i ledertrøya etter Norges seier på den innledende lagtempoen. Foto: Norges Cykleforbund

Amund Grøndahl Jansen i ledertrøya etter Norges seier på den innledende lagtempoen. Foto: Norges Cykleforbund

Slik gikk det til:
Det ble satt fart på kilometer én av 177, da rytterne rullet avgårde fra Goes, hvor rittet også skulle avsluttes med to lokale runder på 16 kilometer. På den åtte kilometer lange broen Zeelandlandbrug tre ryttere seg avgårde. Michael Paluta (Polen), Yeugenly Gidich (Kazakhstan) og Tyler Williams (USA), og hadde opparbeidet seg en ledelse på tre minutter da det var kjørt 30 kilometer.

De tre skulle dog ikke få gå lange veien, da feltet kort tid etter satte fart. Vind og velt skapte flere sprekker i feltet, men det samlet seg. Da Amund Grøndahl Jansen fikk tekniske problemer bremset feltet opp og ventet på ham. Like før hadde de hentet trioen i front. Med 100 kilometer til mål begynte rytterne å nærme seg et spesielt vindutsatt område og nervøsiteten i feltet skrudde seg til. Med det begynte også smått kaotiske tilstander, med flere fall i feltet og mange luker. Til slutt samlet det seg i tre store grupper. Da langesonen ble passert med omtrent 85 kilometer til mål samlet de to første gruppene seg.

Davy Gunst (Nederland) og Nans Peters (Frankrike) støtet seg så avgårde. Med 100 kilometer hadde de to en ledelse på 45 sekunder på feltet, men polske Przemyslaw Kasperkiewicz og Luis Rodriguez (World Cycling Centre) jagende i mellom, 25 sekunder bak. Peters en farlig mann i sammendraget, bare 13 sekunder bak Grøndahl Jansen. Med 68 kilometer til mål hadde de to gruppene smeltet sammen, noe som styrket sjansene til Peters.

Dermed måtte det norske laget til fronten å jage. Da de to gruppene hadde samlet seg i front hadde de fire en ledelse på 40 sekunder. Utbryterne økte kjapt til et minutts ledelse, men det norske landslaget begynte etterhvert å ta sekund for sekund, og med 55 kilometer til mål var ledelsen nede i 45 sekunder. Polakken klarte etter hvert ikke å holde følge med sine bruddkamerater og måtte slippe.

Idet rytterne begynte å nærme seg de lokale rundene med drøye 40 kilometer til mål hadde det australske laget tatt over føringen i feltet og avløst Norge, mens luken til de tre i front hadde økt til 1’15. Inne på de lokale rundene og 30 kilometer til mål var avstanden nede i bare 30 sekunder, etter at Norge hadde tatt fronten igjen, sammen med Australia. I det rytterne gikk inn på den siste lokale runden, med 16 kilometer til mål, var alt samlet igjen og Norge stadig med styringen i front. Vinden lite utfordrende på dette tidspunktet da den kom rett bakfra.

Godt inne i finalen begynte også angrepene å komme, men ingen klarte å støte seg avgårde fra det 90-mann store feltet. Med ti kilometer til mål dundret feltet avgårde i 60 kilometer i timen, noe som gjorde angrep svært vanskelig. Italienske Filippo Ganna angrep på de siste kilometerne og fikk en luke på nærmere 10 sekunder. Ganna også farlig i sammendraget, bare 22 sekunder bak sammenlagtlederen. Det norske landslaget måtte mobilisere, men hentet inn italieneren og det var status quo igjen. I spurten var det danske Andreas Stokbro som var raskest og kunne juble for etappeseier.

Tagget med: , ,

Les også disse