Prøv Procycling Pluss idag

VANT: Simon Yates parkerte konkurrentene i den siste klatringen, på den syvende etappen av Paris-Nice. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

Yates vant brutal fjelletappe

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 10.03.18 15:19

Del på    

Iskald og våt affære for rytterne i Paris-Nice.

(procycling.no): Det ble en lang og kald dag for rytterne i Paris-Nice, som sørget for et kraftig mannefall. På start i Nice regnet det og var svært kaldt, og været vedvarte gjennom etappen.

Etter fire og en halv time på sykkelen, skulle etappen avgjøres opp den 16 kilometer lange klatringen opp til Valdeblore La Colmiane.

Mitchelton-Scott akselererte halvveis opp klatringen og satte straks sammenlagtleder Luis León Sánchez i problemer, og spanjolen måtte snart slippe.

Simon Yates angrep ikke lenge etter og fikk med seg Ion Izagirre, og duoen åpnet opp en solid luke.

Etappeseier for andre år på rad

Bak duoen sørget Dylan Teuns for en ny, avgjørende seleksjon, da han gikk til med to kilometer til mål.

Foran kunne Yates og Izagirre se forfølgerne nærme seg, og Yates støtet på ny med halvannen kilometer til mål.

Yates seilte raskt ifra og på den siste kilometeren var ingen sterk nok til å hente ham inn igjen. Dermed kunne han juble for etappeseier for andre år på rad i det franske etapperittet.

– Det var en veldig tøff dag helt fra starten av, men gutta passet på meg utrolig bra. Jeg satt alltid i god posisjon. Vi unngikk splitter eller luker noen steder. Mange tapte energi på å tette luker. Vi sparte mye krefter på det og det ga meg ekstra piff i finalen, sier Yates.

(artikkelen fortsetter under)

– Astana kjørte veldig bra i starten av klatringen. Vi møtte være tålmodige. Jeg og Roman Kreuziger bestemte oss for å sette presset på og gikk til. Jeg angrep etter det og fant ut at jeg hadde gode bein. Så var Izagirre-brødrene veldig sterke, det er alltid vanskelig å vite hvor gode folk følelser seg. De viste ingen følelser. Tim Wellens er også en strålende rytter. Det kommer til å bli en tøff dag i morgen, men vi har et strålende lag. Jeg forventer meg mer av det samme i morgen, at det kommer til å bli svært jevnt, bare et sekund eller to kommer til å skille.

– Dette er helt klart en av mine beste seiere. Min første seier i en fjellavslutning, og jeg er veldig stolt av det. Jeg har jobbet hardt og nå lønner det seg.

Teuns tok igjen Izagirre på de siste hundre meterne og tok andreplassen.

Med etappeseieren overtar Yates også ledelsen i sammendraget, foran Izagirre-brødrene, med henholdsvis Ion og Gorka på elleve og tolv sekunders avstand.

Kristoff stod av

For Alexander Kristoff, som har slitt med sykdom tidligere i rittet, ble nok etappen litt i meste laget.

Med 75 kilometer til mål bestemte nordmannen seg for å stå av rittet og satte seg i bilen.

Slik gikk det til:

Kongeetappen av Paris-Nice, 175 kilometer mellom Nice og Valdeblore La Colmiane, gikk umiddelbart inn i den 4,5 kilometer Côte de Gattières, som skapte problemer for flere ryttere.

Deriblant Alexander Kristoff, som tidlig mistet kontakt med feltet.

Over toppen på klatringen slet en gruppe på åtte ryttere seg løs, anført av Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), som stakk av med syv klatrepoeng og overtok med det den virtuelle ledelsen i klatrekonkurransen.

De øvrige ryttere i bruddet var Rony Sutherland (UAE), Tony Gallopin (AG2R), Alessandro de Marchi (BMC), Nicolas Roche (BMC), Jarlinson Pantano (Trek-Segafredo), Amaël Moinard (Fortuneo) og Jesus Herrada (Cofidis), og gruppen fikk raskt et par minutters ledelse.

Kristoff står av

Etter drøye 75 kilometer av etappen hadde Alexander Kristoff fått nok. Trolig med neste helgs Milano-Sanremo i bakhodet satte nordmannen seg i bilen.

Allerede før etappen hadde lederen i poengkonkurransen, Arnaud Démare (Groupama-FDJ) stått av. Tidligere på etappen hadde Koen De Kort (Trek-Segafredo) og Bert Van Leberghe (Cofidis) stått av. Etter Kristoff stod fortsatte en rekke ryttere i hans fotspor, under de krevende forholdene.

Ikke lenge etter var det også slutt for hans lagkamerat, Daniel Martin, som under normale omstendigheter ville vært blant favorittene på en slik etappe.

Stod av gjorde også Mike Teunissen (Team Sunweb), Julien El Fares (Delko Marseille Provence) og Olivier Le Gaq (Groupama-FDJ).

Ved start på dagens etappe var det 128 ryttere til start, mot 154 på start i Paris på mandag.

De Gendt sanker poeng

Inn i dagens andre klatring, førstekategorien Côte de la Sainte-Baume, hadde lederne i front fått litt over tre minutters avstand tilbake til hovedfeltet.

Med Alessandro de Marchi bare to minutter og 36 sekunder bak sammenlagtleder Luis León Sánchez (Astana) holdt det kazakhstanske laget bruddet under streng kontroll.

Over toppen på klatringen var De Gendt igjen førstemann og tok ti nye poeng.

Etter å ha stupt utfor i noen kilometer tok man igjen fatt på motbakkene, opp andrekategorien Col Saint-Raphaël, hvor Jesus Herrada fikk problemer og måtte slippe.

Over toppen var naturligvis De Gendt først igjen.

De Marchi utfor fjellsiden

En betydelig gruppe ryttere, inkludert Tim Wellens (Lotto-Soudal) mistet følge med hovedfeltet. Belgieren kjørte seg imidlertid opp igjnen på andrekategorien Côte de Villars-sur-Var.

I hovedfeltet var det Bahrain-Merida som hadde initiativet og australieren Heinrich Haussler tauet hardt for laget sitt.

Over toppen var De Gendt nok en gang først over, mens hovedfeltet hadde kjørt avstanden ned til 50 sekunder.

I utforkjøringen etter den siste innlagte spurten i Tournefort, gikk det galt for Jarlinson Pantano og Alessandro De Marchi. Pantano gikk i bakken, mens De Marchi stupte utfor fjellsiden, gjennom en sving.

Det gikk imidlertid fint med italienske De Marchi, som klatret opp igjen etter en liten stund, fikk ny sykkel og satte avgårde igjen, dog en stund etter hovedfeltet hadde passert.

Redusert til to

Med Pantano og De Marchi ute av bruddet etter velten, og Rory Sutherland hadde sluppet på den foregående klatringen, krympet bruddet.

De Gendt ble trolig hindret av velten også og mistet følge. Amaël Moinard klarte å komme seg opp igjen, men inn i den siste klatringen opp til Valdeblore La Colmiane var det Roche og Gallopin som satt igjen, og duoen hadde en ledelse på et minutt.

Bare noen kilometer inn i klatringen var det likevel over for duoen, som begynte å få det tungt.

Mitchelton-Scott setter fyr

Bahrain-Merida og Astana fortsatte å ta ansvar i hovedfeltet, men med syv kilometer til mål kom det et taktskifte fra Mitchelton-Scott, som satte Roman Kreuziger til fronten, med Simon Yates på hjul.

Det begynte å skape problemer for Astana og Sánchez, som mistet en etter en hjelperytter, før han selv måtte gi slipp på gruppen. Danske Jakob Fuglsang slapp seg også ned fra ledergruppen, for å hjelpe sin kaptein.

Med 4,5 kilometer til mål gikk Simon Yates til og fikk med seg Ion Izagirre (Bahrain-Merida), og duoen fikk raskt en luke.

Den lange dagen begynte å tære på kreftene for mange av rytterne, blant annet Julian Alaphilippe, som måtte slippe.

Bakfra prøvde Dylan Teuns (BMC) å tette luken og gikk til, og sørget for en stor seleksjon blant favorittene. Teuns klarte selv også å rive seg løs, med Tim Wellens (Lotto-Soudal), Gorka Izagirre (Bahrain-Merida) og Patrick Konrad (BORA-hangrohe) hakk i hel.

Yates avgjør

Med halvannen kilometer til mål, med Teuns på god vei opp, bestemte Simon Yates seg for å gå til og åpnet umiddelbart en luke til Izagirre.

Yates seilte i fra og på den siste biten var ingen i stand til å hente briten, som jublet for eteappeseieren.

Bakfra kjempet Izagirre tappert, men Teuns tok ham på de siste hundre meterne og tok andreplassen.

Tagget med: ,

Les også disse