VANT: Adam Yates var suveren på dag tre av UAE Tour. (Photo by David Ramos/Getty Images)

Yates overlegen i duell mot Pogacar på Jabel Hafeet

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 25.02.20 13:37

Del på    

Vant med over minuttet tilbake til stjerneskuddet.

(procycling.no): Et angrep med over fem kilometer igjen til toppen ble utslagsgivende da Adam Yates vant den første kuperte etappen under etapperittet UAE Tour.

«Hjemmehåpet» Tadej Pogacar var faktisk rytteren som lå i tet da Mitchelton-Scott-kapteinen gikk til. Han hadde ingenting å svare med, og ble i stedet frakjørt av Yates, Aleksei Lutsenko og David Gaudu.

Noen kilometer senere ble Pogacar nødt til å gå etter trioen på egenhånd. Da hadde alt Yates opparbeidet seg en luke han aldri maktet å tette. Sloveneren ble andremann i mål, men over minuttet bak hans overmann under dagens etappe.

– Det var ekstremt varmt i dag, så for meg – på en klatring som dette i slik temperatur, var det en god prestasjon og jeg er fornøyd. Det er fremdeles tre etapper igjen og nok en fjelletappe, i tillegg til mulighet for sidevind i morgen, så dette er ikke avgjort ennå. Vi har et sterkt lag her og definitivt prøve å få til noe, uttalte Pogacar etterpå.

Hagen åtte minutter bak

Yates har dermed sammendraget i jerngrep før rytterne faktisk skal opp samme bakke under torsdagens etappe. Han har 1:07 på Pogacar og 1:35 ned til Aleksei Lutsenko på tredjeplass.

Under tirsdagens etappe ble Gaudu fire og Rafal Majka fem – men begge tapte halvannet minutt til briten.

Carl Fredrik Hagen klarte ikke å holde følge med de aller beste opp klatringen på 10,8 kilometer, og tok det etter hvert rolig opp mot Jabel Hafeet. Lotto Soudal stolte i stedet på Steff Cras som kvitterte for tilliten med en 21.-plass.

(Les fyldig referat fra etappen under resultatene)

Slik gikk det til:

Dag 3 av UAE Tour ga den første testen for rittets klatrere. For første av totalt to ganger under denne versjonen av rittet, skulle Jebel Hafeet-stigningen bestiges.

Opportunister fantes det denne dagen også. Et brudd bestående av fire mann slet seg løs. Sterke navn som Jasper De Buyst (Lotto Soudal), Stijn Steels (Deceuninck-Quick Step) og NTT Pro Cyclings tempoess Victor Campenaerts ble med. Kvartetten ble gjort komplett av Umberto Maregno (Vini Zabù-KTM).

Det gikk noen brudd tidlig på etappen, og Emmanuel Buchmann (BORA-hansgrohe) var blant rytterne som tok telling etter et hardt slag mot hofta.

Valverde triumferte i 2018

Med Jebel Hafeet i det gjerne og omlag fire mil igjen til mål, hadde utbryterne fremdeles 2:45 å boltre seg på, men nå var tempoet skrudd betydelig opp i front av hovedfeltet.

Den avgjørende bakken inneholdt partier á 11 prosent og var totalt 10,8 kilometer lang. Så hovedfeltet var nok ikke nevneverdig stresset av avstanden opp til utbryterne.

Da Alejandro Valverde vant Abu-Dhabi Tour i 2018 (som rittet da het) la han grunnlaget med seier på toppen av nettopp Jebel Hafeet. I fjor var det Primoz Roglic som vant rittet sammenlagt under debutsesongen under brandingen «UAE Tour – det eneste WorldTour-rittet i Midtøsten».

Denne gangen var nok Tadej Pogacar den største favoritten, mens også Valverde, Adam Yates og Aleksei Lutsenko hadde ambisjoner om å angripe en plassering blant de tre beste. Buchmann hadde også blitt nevnt i samme slengen, hadde han ikke veltet.

Fri rolle for CF Hagen

I forkant hadde Carl Fredrik Hagen og Steff Cras fått beskjed om at de hadde frie tøyler foran den avgjørende klatringen. Ingen av de to går for sammenlagtseier under rittet, og sånn sett var Lotto Soudal svært fornøyde med etappeseier til Caleb Ewan på Hatta Dam mandag.

Med 23,5 kilometer igjen til toppen var avstanden nede i omtrent halvannet minutt. Mitchelton-Scott, Trek og UAE-laget gjorde unna mesteparten av tauejobben i feltet i den innledende delen av etappen, men etter hvert flyttet også Astana Pro Team, BORA-hansgrohe, Movistar og Sunweb sine ryttere lengre fram.

Med 11,5 kilometer igjen til mål dundret feltet inn mot bakken, og det hele var over for utbryterne. Campenaerts var rytteren som holdt lengst unna.

I bunnen av bakken gjorde Sven Erik Bystrøm en strålende jobb på vegne av Pogacar, mens CF Hagen lå pent plassert i fremre del av et kraftig redusert hovedfelt. Bak var Caleb Ewan og spurterne blant rytterne som tok foten av gasspedalen først. Noe overraskende var også Chris Froome blant rytterne som slapp tidlig. Rundt 35 varmegrader i området gjorde at det ikke var vits i å ta noen sjanser.

Adam Yates satte fyr på det hele

Quentin Jauregui (AG2R) var den første som angrep med 9,5 kilometer opp til mål. Hovedfeltet fikk omorganisert seg og CCC tok fronten sammen med Mitchelton-Scott og Groupama-FDJ. Nå var det klatrere og sammenlagtryttere som skulle skinne.

CF Hagen lå stadig godt plassert i gruppe, med lagkamerater rundt seg.

Det ble omtrent én kilometer i front for Jauregui før Victor De La Parte fulgte opp opptrekket han fikk fra Jan Hirt i forkant. Feltet var nå nede i rundt 20 ryttere, og Steff Cras så ut til å være den eneste rytteren fra Lotto Soudal i gruppa på dette tidspunktet.

Det ble først full fyr da Adam Yates bestemte seg å angripe med mer enn fem kilometer til toppen. Briten suste faktisk først forbi Pogacar og deretter rett forbi De La Parte. Han fikk kun selskap av Aleksei Lutsenko (Astana) og David Gaudu (Groupama-FDJ).

Alejandro Valverde var ferdig, og selv Pogacar trengte noen minutter å summe seg på etter fartsøkningen fra Yates i løpet av bakkens bratteste kilometere.

Pogacar tvunget til å svare på egenhånd

Briten var ikke ferdig med det. Han dro til kraftig nok en gang og åpnet en større luke bakover til Lutsenko og Gaudu.

Pogacar satt med både Diego Ulissi og Davide Formolo i hovedfeltet, men det var ikke nok hjelp å hente derfra. Han ble derfor nødt til å gå til på egenhånd. UAE-kapteinen tok seg opp til Gaudu og Lutsenko, men Yates hadde fremdeles en luke på 20 sekunder.

Hjemmelaget fra Emiratene har kraftig press på seg foran UAE Tour på hjemmebane, så det var opplagt at Pogacar ikke kunne si seg fornøyd med å taue Aleksei Lutsenko opp til toppen. Med 2,5 kilometer igjen gikk sloveneren til på nytt og klarte endelig å riste kasakhstaneren av seg. Fram til Yates var det nå hele 40 sekunder, så det handlet nok mest om å sikre seg andreplassen i denne delen av etappen.

Yates utliknet tempoet til Pogacar, og økte faktisk hele veien inn til mål. Briten innkasserte årets første WorldTour-seier for Mitchelton-Scott. Pogacar sikret andreplassen for UAE Team Emirates (hele +1:03 bak), mens Aleksei Lutsenko (+1.30) ble nummer tre. Franske David Gaudu ble nummer fire og Rafal Majka fem.

Tagget med: , ,

Les også disse