Prøv Procycling Pluss idag

GIKK FRA FORBUNDET TIL UNO-X: Tidligere landslagssjef Stig Kristiansen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Den verste delen av jobben

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 13.09.17 13:15

Del på    

Hoelgaard-vraking ga sjefen dårlig samvittighet.

(procycling.no): Da det norske nimannslaget til VM ble presentert, ble landslagssjef Stig Kristiansen utfordret av TV 2-duoen Christian Paasche og Johan Kaggestad på hvem som skulle inn om Sven Erik Bystrøm kastet inn håndkleet.

Følg Sykkel-VM i Bergen hos oss på procycling.no!

– Markus Hoelgaard står på første reserveplass, men han dekker ikke alle roller. Blir Bystrøm borte, så blir det han. Da har vi en kjøresterk rytter som går bra i bakker, uttalte landslagssjefen.

12 dager senere, etter Bystrøms forfall, var svaret likevel ikke Hoelgaard, det var Kristoffer Skjerping.

Så skal det også legges til at 22-åringen fra Ålgård gikk hardt ned under trening til VM i lagtempo i mellomtida.

– Velten hans er en liten del av det. Som utøver vil man alltid si at man er 100 prosent, men en velt i 55 kilometer i timen vil alltid kreve sitt av kroppen. Vi har ingen ren erstatter for Sven Erik Bystrøm, så da blir det at man flytter det litt rundt og ender opp med en ledig plass man vil dekke. Der følte jeg at Kristoffer Skjerping var det beste valget. Gino Van Oudenhove var enig, mens Hans Falk ble enig til slutt. Det går litt på den siste bakken og hva Skjerping tilfører laget i kraft av å være 9. mann, sier Stig Kristiansen til procycling.no.

– Kostet ekstra mye denne gangen

Valget gnager likevel litt på samvittigheten, spesielt etter rollen i utgangspunktet ble øremerket Markus Hoelgaard.

– Jeg har alltid dårlig samvittighet for slike valg. Det er den verste delen av jobben slik jeg ser det: Å ringe og si at det ikke strakk til denne gangen. Heldigvis har jeg jobbet med flere av disse utøverne siden U23-alder, og kjenner dem godt. Markus tok det kjempeflott. Det koster alltid litt å ringe, og denne gangen kostet det ekstra mye, innrømmer han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BLE UTELATT: Markus Hoelgaard har hatt en god høst med både besøk på podiet i Tour des Fjords og etappseier på toppen av La Planche des Belles Filles, men til Sykkel-VM i Bergen ble han ikke tatt ut. Foto: Mario Stiehl/Tour des Fjords

Den yngste av de to syklende Hoelgaard-brødrene er en kjernekar, og det overrasker nok ingen som kjenner ham, når han velger ikke å slenge med dørene etter den nedslående VM-meldingen.

– Det er ikke så mye å lage oppstandelse for. Det er Stigs jobb å ta ut laget og når han vurderer Skjerping som et bedre valg, så er det fair. Han har vist tidligere at han er flink til å ta ut lag, blant annet med Truls Korsæth i fjor. Men jeg synes selvfølgelig det er dumt at han sier at jeg Bystrøms erstatter når det ikke er 100 prosent, sier Hoelgaard til procycling.no.

Lunke: – Det er kjedelig

I Danmark sitter det en annen rytter som ikke kom seg med i VM-troppen ved denne anledningen. Det må i stor grad manglende sjanser til å vise seg fram for Team Sunweb denne høsten ta skylda for.

– Det er kjedelig, sier Sindre Lunke til procycling.no.

– Jeg har kjørt lite løp i høst. Dermed er grunnlaget til å ta meg inn i troppen litt tynt. Stig Kristiansen har mange gode utøvere å velge imellom. Jeg respekterer uttaket, det var uansett ikke mye jeg fikk gjort det, sier Lunke.

Han holdt seg i gang med trening gjennom sommeren, før han var tilbake under konkurranse under Arctic Race og siden Brussels Cycling Classic.

Deretter måtte han vente helt til Danmark rundt denne uka for neste oppdrag:

– Jeg kunne jo bare ha vunnet Arctic Race sammenlagt, men det var ikke så enkelt, flirer han.

– Men det er klart: Helst skulle jeg hadde et nytt etappeløp i bakkant av Arctic Race for å bygge opp grunnlaget foran VM.

Skjerping-valg gir nye rokeringer

Mannen som til slutt fikk den siste VM-billetten heter Kristoffer Skjerping og er klink på hjemmebane under mesterskapet.

Sotrastrilen slo til med NM-bronse på tempo i utkanten av Heimdal, og har aldri sett seg tilbake.

– Han var veldig bra i Alsace, og har bekreftet for med en rekke topp 5 og topp 10-plassering i Belgia og Nederland den siste tida. Sånn sett er jeg trygg på at jeg har tatt ut en rytter i form. Han har også et par sesonger i WorldTouren bak seg, så han vet hva som venter under proffenes fellesstart, påpeker Kristiansen.

– Du sier at vi ikke har en ren erstatter for Bystrøm, hvilke rokeringer internt på laget blir du nødt til å gjøre nå?

– Det går litt på at du må spare noen nye kort nærmere inn mot finalen. Det er rett og slett ryttere som må litt senere til pumpene. De første 100 kilometerne må de igjennom, uansett – men det går an å gjøre det litt billig. Jeg håper Amund (Grøndahl Jansen) sitter med når vi nærmer oss 220-230 kilometer, og det samme gjelder for Truls Korsæth og Vegard Stake Laengen.

I tillegg håper Norge å sitte med kapteinene Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff i finalen, samt Odd Christian Eiking – som en slags joker.

Tagget med: , , ,

Les også disse