I TOPPEN: Carl Fredrik Hagen er stadig topp ti sammenlagt i La Vuelta a Espana. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

– Veldig morsomt å sykle nå

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 12.09.19 19:13

Del på    

Hagen øyner topp ti i Madrid.

(procycling.no): Grand Tour-debutanten Carl Fredrik Hagen fortsetter å imponere i Vuelta a España. Etter fire 1.kategorifjell på den 18. etappen spurtet nordmannen inn til en ytterst sterk sjetteplass, og klatret med det opp til åttendeplass i sammendraget.

Den norske Lotto-Soudal-rytteren hang godt med på notene da Astana detonerte en bombe på nest siste fjell og Miguel Angel Lopez hadde det første av sine flere angrep på etappen.

I siste fjell, Puerto de Cotos, hogget Lopez til igjen og dro med seg Alejandro Valverde (Movistar), Rafal Majka (Bora) og sammenlagtleder Primoz Roglic (Jumbo-Visma). Hagen havnet i gruppa bak og kombinerte krefter med den tidligere Vuelta-vinneren Nairo Quintana i jakten på de store kanonene.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Det er først og fremst veldig morsomt å sykle nå. Formen er bra og beina er bra. Mentalt sett funger det veldig bra også. Jeg følte meg sterk i dag, det var viktig at jeg klarte å bite meg fast med de store i den nest siste bakken. I den siste bakken kom jeg i en fin gruppe med Quintana og Pogacar, der vi samarbeidet godt, sier Hagen – som krysset målstreken 1:15 bak gruppen til Roglic.

Mens Hagen allierte seg med Quintana og Tadej Pogacar (UAE) i front, falt James Knox (Deceuninck-Quick Step) og Wilco Kelderman (Team Sunweb) lengre tilbake.

– Jeg visste at Kelderman og Knox begge hadde sluppet, så da var det bare å gunne skikkelig på, sier Hagen som passerte Knox i sammendraget.

Hagen er nå 54 sekunder foran Knox og kan se seg oppover på sammenlagtlisten. Kelderman er sjuendemann, drøye to minutter foran nordmannen som i sitt første treukersritt er ferd med å gjøre tidenes beste norske grand tour-resultat.

– Det er ukjent farvann. Alt er nytt. Jeg har prøvd ikke å tenke på at dette er tre uker. Jeg har hatt fokus på ikke å kjøre meg i senk for tidlig, senke skuldrene og ha det gøy. Jeg fokuserer på å kjøre smart, og så har jeg gode sportsdirektører som forteller meg hva som er lurt og hva som ikke er lurt. Jeg har mange lagkamerater med mye erfaring jeg kan dra nytte av. De jobber steinhardt og jeg blir godt plassert når det gjelder. De gjør en usynlig jobb alle, og det er det som gjør at jeg sitter i finalen, sier 27-åringen.

Lopez angriper, Hagen biter seg fast. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Det drøyeste

Hagens knallsterke sjetteplass kommer kun 24 timer etter en meget intens 17. etappe der sidevinden blåste feltet i fillebiter. Vinnertiden på den 220 kilometer lange etappen var over 50 km/t. Hagen sier han fikk en mental boost da han kom i mål sammen med de andre sammenlagtfavorittene på det svært så kaotiske etappen.

– Det var en hard etappe i går, men jeg var ikke mer sliten i dag enn jeg var før etappen i går. Jeg er ganske normalt sliten vil jeg si, ikke helt knekt iallfall.

– Det var helt klart det drøyeste jeg har vært med på noen gang. Alle som kjenner meg, vet at jeg ikke har veldig mye erfaring med sidevind. Så at jeg klarte å komme med de 15 rytterne som var med i favorittgruppa der var mentalt sett viktig.

– Det var side-medvind. Selv om jeg proppet på med 120 i kandens, holdt jeg på å bli kjørt av. Tror jeg hadde makshastighet på 100 km/t og det var ingen lange utforkjøringer. Det var en krevende fysisk etappe, men også veldig tøft mentalt. De som ble droppet tapte alt, og det viser at man kan ikke miste fokus i et sekund.

– Ser oppover på listen

Før Madrid gjenstår en lettkupert etappe til Toledo fredag, og en vassekte fjelletappe til Plataforma de Gredos lørdag. Med de avgjørende etappene for tur, holder Hagen et offensivt fokus. I flommen av angrep som gikk tidlig på den 18. etappen, kastet Hagen seg på da han så en stor gruppe komme seg av gårde.

– Men jeg ble kjørt inn med en gang. Det er ingen som slipper meg av gårde nå, sier nordmannen.

– Jeg ser ikke på meg selv som noe leder egentlig. Situasjonen nå er at jeg kjører i sammendraget, men de andre på laget har også frihet til å gå for etappeseire eller brudd hvis de føler seg sterke. Klart, når det drar seg til mot slutten, så sitter jeg der alene. Vi har ikke noe utpreget klatrelag her, så jeg må ta beslutninger alene og sammen med sportsdirektørene.

– Jeg holder samme fokus som før, og ser meg heller oppover på sammenlagtlisten enn nedover. Det skal sykles helt til Madrid, og jeg skal være offensiv. Mentalt sett er det viktig å se på de foran. Men først og fremst har jeg fokus på meg selv. Jeg kan ikke gjøre noe med hva de andre gjør.

Tagget med: ,

Les også disse