MELSOMVIK (procycling.no): På de siste fire utgavene av NM tempo har Andreas Vangstad notert seg for fire medaljer. To sølv, og to bronse.
Tre ganger har han blitt slått av Edvald Boasson Hagen, mens Reidar Borgersen (2014), Vegard Stake Laengen (2016) og Bjørn Tore Hoem (2014) har slått ham én gang hver.
Rundt Byneset på tempoen i fjor slo den daværende Sparebanken Sør-syklisten sine nåværende lagkamerater i Joker Icopal, Kristoffer Skjerping og Bjørn Tore Hoem, med henholdsvis tolv og tjue sekunder.
Vangstad er klar på at Edvald Boasson Hagen er den store favoritten til å ta hjem sitt ellevte tempogull, men bedyrer at det er en tøff, intern kamp om å bli beste Joker Icopal-rytter og de siste medaljeplassene.
– Det er ganske mange fra Joker som kan være med i toppen, så først er det kanskje en egen kamp om å bli best på laget, sier Vangstad til procycling.no kvelden før kvelden i deltagerlandsbyen i Melsomvik.
– Alltid noen som kan overraske
– I fjor ble vi to, tre og fire, og Ole (Forfang) ble nummer syv, og Knotten var der oppe også. Det er mange som kan gjøre det bra.
Vangstad trekker frem Skjerping og Hoem som sine sterkeste konkurrenter i tillegg til Boasson Hagen. I tillegg er stortalentet Andreas Leknessund en mann som kan blande seg inn i medaljekampen.
– Leknessund er bra. Det kommer alltid noen som kan overraske i NM tempo, både av klubbryttere og kontiryttere, som for eksempel meg selv for noen år siden, forteller sørlendingen. I 2013 noterte den relativt ukjente 21-åringen seg med en solid sjetteplass.
Leknessund sa etter U23-rittet at han håper på en topp fem-plassering, noe også Stig Kristiansen fant realistisk.
En annen som har potensial til å kjempe i toppen, er Asker CKs Eirik Wendelborg. Asker-rytteren har vært stabilt god på tempo i år, og ble nummer to bak Leknessund i Skien, mens han kun ble slått av Vangstad og Uno-X-rytteren i Hamar for en drøy uke siden.

PÅ PODIET: Andreas Vangstad har en plass på podiet hittil i år. Da ble han nummer tre bak Alexander Kamp (Virtu) og lagkamerat Carl Fredrik Hagen. FOTO: Jarle Fredagsvik
Fått tempohjelp av Borgersen
Etter at Sparebanken sør i fjor ble nedlagt, tok Vangstad steget til Joker Icopal sammen med Herman Dahl og Fridtjof Røinås. Vangstad har resultatmessig kjørt relativt jevnt med fjorårsessongen, mens Dahl har tatt store steg. Også Røinås virker å være tilbake i bedre slag etter en trøblete 2017-sesong.
Overgangen til Joker Icopal betydde naturligvis nytt utstyr for Vangstad. Han har byttet ut BMC med Gavia, og forteller at det ble noen ekstra turer på rulla i vinter for å venne seg til sykkelen, men at han ellers ikke har trent utpreget mye på temposykkelen sammenlignet med tidligere år.
– Det har blitt litt mer nå den siste tiden inn mot NM, forteller 26-åringen som har kjørt to temporitt tidligere i år: ett lokalt temporitt, og rankingrittet Mot Klokka. Der vant han med 40 sekunder ned til 19 år gamle Leknessund.
Tidligere norgesmester på tempo, Reidar Borgersen, jobber mye med rytterne på Joker Icopal. Han engasjerer seg stort for rytternes temposykling.
– Han er jo veldig engasjert i temposykling. Han liker jo det faget, så han er gira. Han har fått testet noe utstyr fra England for å terpe på luftmotstand, så vi har jobbet litt med det. Vi vet litt om hvorvidt vi sitter bra eller dårlig, men om det går raskere på dagen, er vanskelig å si. Vi har i hvert fall brukt litt tid på tempo.
– Reidar brenner mye for det, så det betyr nok litt for ham at vi sykler fort i morgen, sier Vangstad med et lurt smil.

IVRIG: Reidar Borgersen brenner for temposykling. Her gratulerer han Iver Knotten etter norgesrekorden på 30 kilometer i fjor. Foto: Svein Omdahl.
– En klassisk tempoløype
Vangstad har nettopp vært og testet løypen når procycling.no treffer ham. Han mener det er en ganske standard tempoløype, med ikke altfor mye tekniske utfordringer.
Tempoløypen for menn senior er 43 kilometer lang og har start og mål i Andebu utenfor Sandefjord. Den går i lagtempoløypen, samt en liten stikker ut med vending. Kvinner senior og menn junior kjører en kortere variant på 33 kilometer, mens kvinner junior sykler 18 kilometer.
– Løypen er ganske hard. Det går ganske opp og ned hele tiden. De første tre milene er ganske harde, men på slutten er det litt lettere, i hvert fall teknisk. Det er en ganske klassisk tempoløype. Det er ikke særlig kryss eller svinger, så man kan kjøre ganske jevnt.
Under tirsdagens lagtempo var vinden den tøffeste utfordringen. Med vind på 7-8 meter per sekund måtte rytterne være taktiske for å ligge riktig plassert i forhold til hverandre og i forbindelse med vekslinger.
Torsdag er det meldt noe mindre vind, og med kun seg selv å tenke på, blir det sannsynligvis enklere å løse oppgaven på den individuelle tempoen. Likevel er det meldt regn på ettermiddagen, men det skal, etter nåværende meldinger, avta når de beste starter klokken halv ni på kvelden.
– Hvis du skal tippe podiet, hva tipper du da?
– Jeg tror kanskje det blir som i fjor. Jeg håper i hvert fall det, sier kristiansanderen med et håpefullt smil.
I så fall blir det et nytt sølv, med lagkamerat Skjerping på tredjeplass.
– Jeg skal være fornøyd hvis jeg tar andreplassen.