TRIVES PÅ TEMPOSYKKELEN: Andreas Vangstad tok en meget sterk prologseier i det portugisiske etapperittet Troefu Joaquim Agostinho. Foto: Magnus Drivenes, procycling.no

Vangstad med nøye forberedelser til NM-tempoen

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 21.06.17 19:47

Del på    

Går for sin fjerde NM-medalje på rad.

HEIMDAL (procycling.no): På fire forsøk har Andreas Vangstad (Team Sparebanken Sør) tre medaljer på tempo i NM. Hans dårligste resultat er tilbake i 2013, da han ble nummer seks på tempoen i Grimstad.

Til tross for at sørlendingen ikke har syklet et eneste temporitt siden fjorårets NM i Bodø, har han satset hardt og gjort nøye forberedelser.

I forkant av UCI-rittene i Danmark for halvannen uke siden, var han på besøk i Trondheim for å kjøre gjennom den 43 kilometer lange tempoløypen. Lagets sportssjef, Atle Kvålsvoll, bor bare et steinkast unna start- og målområdet på Heimdal, en snau mil unna Trondheim sentrum.

Hardt i bakkene, spare på flatene

Der fikk han et par økter i runden rundt Ytre Byneset hvor det skal deles ut mestertrøyer og medaljer torsdag. Løypen er vindutsatt, og har flere tøffe knekkere underveis. Vangstad tror den krevende profilen kan være til hans fordel. procycling.no møtte medaljefavoritten i huset der deler av sørlandslaget bor under NM-uken og snakket med ham om torsdagens temporitt.

– Det er en tøff løype, i hvert fall siste halvdel. Første halvdel er ganske enkel – høy fart og ganske raskt de første tjue, så der tror jeg ikke det skiller sånn veldig mye. Det er kanskje bare en fordel å ikke lede etter første passering. Derifra tror jeg det kommer til å bli forskjeller. Det kommer mye bakker, og det blir viktig å klare å slå om over bakketoppene og disponere rittet riktig. Derfor har det vært viktig å sjekke rittet på forhånd, slik at man får bearbeidet det litt i hodet, forklarer Vangstad.

– Hvordan skal du angripe rittet?

– Jeg pleier å kjøre hardt i bakkene og heller hvile litt i de partiene det går fort uansett. Det blir nok litt det samme som i Bodø i fjor, hvor det var en del bakker man kunne kjøre hardt i, og heller spare litt utfor og på slettene. Det er nok de samme ryttertypene som er i teten i år som i fjor.

(artikkelen fortsetter under bildet)

MÅ DISPONERE RIKTIG: Skal Andreas Vangstad kjempe om seieren på NM-tempoen må han legge opp rittet riktig. FOTO: Kristoffer Øverli Andersen

– Ikke sikkert den med høyest watt vinner

Wattmålere er noe de aller fleste syklister bruker for å måle intensiteten under temporitt. Ideelt sett skal watten være så jevn og høy som overhodet mulig, men når traseen byr på utfordringer som rullende terreng, svinger og både oppover- og nedoverbakker, blir ikke watten like avgjørende.

Derfor er det forskjell på hvordan Vangstad tar fatt på en kupert tempoløype som i Trondheim, sammenlignet med en mer tradisjonell, flat tempo.

– Watten har nok ikke så mye å si, at man bare kjører konstant på den. Man må nok heller følge en plan og finne en plan for seg selv, fremfor å bare følge tallene. Det er ikke sikkert han med høyest snittwatt vinner. Hvor man bruker de watten er nok mer avgjørende. Det må man gjerne planlegge litt. For min del blir det å kjøre hardt i bakkene.

Lagde Google Maps-profil av løypen

Som en av forberedelsene til årets tempo, har Vangstad laget en profil av løypen på Google Maps for å lære seg den.

Han mener de to dagene i Trondheim for to uker siden ikke er nok for å huske alle detaljer i løypen.

– Jeg fikk ikke filmet da jeg var her, så jeg fikk ikke med meg noe hjem. Jeg følte ikke at det var nok med de to dagene jeg var her. Da måtte jeg lage noe bilder slik at jeg husker steder i løypen. Jeg må gjøre sånn at de som trener her hver dag ikke har noen fordel.

I tillegg har han trent en del økter på kveldstid for å venne seg til den sene starttiden torsdag. Som nest siste startende starter Vangstad klokken 20.36, og er i mål omtrent en time senere.

– Jeg er ikke i mål før cirka halv ti, så det er noe nytt. Det er nesten ti timer forskjell fra det man pleier. Man går litt inn i hvilemodus på kvelden. Jeg har i hvert fall lagt noe hardøkter og gjennomkjøringer på kvelden for å bli vant til det og få inn spiserutiner.

(artikkelen fortsetter under bildet)

<b>VIKTIGE POENG:</b> Andreas Vangstad (fra venstre), Edvald Boasson Hagen og Truls Engen Korsæth har alle en avgjørende rolle i Norges kamp for å få seks ryttere til start i VM i Richmond. Foto: Kristoffer Øverli Andersen, www.procycling.no

SØLV: Vangstad tok i 2015 sølv på NM-tempoen, bak Edvald Boasson Hagen. Truls Korsæth tok bronse. FOTO: Kristoffer Øverli Andersen, www.procycling.no

– Størst sjanse til å vinne søndag, størst sjanse på medalje torsdag

Den store, store favoritten foran årets NM-tempo er Edvald Boasson Hagen. Rudsbygdingen har gjort rent bord på tempoøvelsen i NM de siste ti årene, med unntak av Reidar Borgersens gull i 2012.

Vangstad er klar på at det er den regjerende mesteren som er mannen å slå også i år.

– Hvis jeg har omtrent samme avstand som i fjor, skal jeg være fornøyd. Jeg må også tenke at Vegard (Stake Laengen) også skal kjøre, og jeg vet sånn cirka hvordan han ligger i forhold til Edvald, så jeg får heller kjempe mot ham, og late som at han er med. Det var litt over 40 sekunder opp til Edvald i fjor, mens Vegard nok er litt bak det. Klarer jeg å halvere avstanden til Edvald, er det veldig bra.

Søndag er det fellesstart for menn og kvinner senior. Vangstad er blant de største utfordrerne i herreklassen i det som er en meget tøff NM-løype.

Han legger ikke skjul på at han ønsker å ta mestertrøyen, men er klar på at det er mange variabler, mye som kan skje og mange om benet.

– Jeg pleier alltid å si at jeg har størst sjanse til å vinne på søndag, mens jeg har størst sjanse på medalje torsdag. Det er litt mer kalkulert på torsdag, mens på søndag kan alt skje. Jeg vil nok heller vinne på søndag enn på torsdag, men jeg har ikke forberedt meg til det like mye som til tempoen. Der kjører vi så mange runder, og det er vanskelig å sette seg inn i alle scenarioer.

Tagget med: , , ,

Les også disse