SPANSK KLASSIKER: Årets Clasica San Sebastian blir en viktig test for rytterne som skal videre til et kupert landveisritt i OL. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Valverde jakter en tredje tittel i Clásica San Sebastián

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 29.07.16 11:00

Del på    

Spansk endagsklassiker blir generalprøve før OL.

Akkurat som Bretagne i Frankrike og Flandern i Belgia, så er Baskerland den regionen med størst lidenskap for sykling i Spania. Clásica San Sebastián, det eneste endagsrittet Pamplona-kolossen Miguel Indurain brydde seg om å vinne, er således et monument til lokalbefolkningens ukuelige entusiasme og en viktig del av sykkelkalenderens øverste divisjon siden 1989.

Som to ganger VM-arrangør (1965 og 1997) og vertskap for et Grand Départ i Tour de France (1992), er byen ved Biscayabukten en høyborg for sykling. Baskernes hovedstad ligger omkranset av kupert terreng. Lørdag skal det 219 kilometer lange rittet forsere de velkjente Alto de Jaizkibel (7.8km à 6 prosent) og Alto de Arkale (2.7km à 6.3 prosent) to ganger hver, før den avgjørende, Murgil Tontorra-stigningen.

Murgil-bakken er en kort utskytningsrampe på tre kilometer med grusomme partier på 20 prosent, de siste 600 meterne går over 12 prosent i snitt. Fra toppen gjenstår bare 8.5 kilometer til mål. Vinneren blir kjent langs den vakre Concha-promenaden og krones med en txapela – en baskisk beret.

Den nylige ruteendringen til tross, kampen om seieren vil som vanlig stå mellom klatrerne og aggressive allrounders. Årets utgave fungerer også som en ikke uvesentlig generalprøve for det kuperte landeveisrittet i OL, selv om store favoritter som Chris Froome, Vincenzo Nibali og Romain Bardet styrer unna etter et tøft Tour de France.

Det gjør imidlertid ikke Alejandro Valverde (vinner 2008 og 2014), Joaquim Rodriguez, Greg Van Avermaet, Daniel Martin, Jarlinson Pantano, Rafal Majka, Ilnur Zakarin, Greg Van Avermaet, Richie Porte, Bauke Mollema og tittelforsvarer Adam Yates – som alle kommer rett fra tre uker i touren. I tillegg ventes Michal Kwiatkowski Philippe Gilbert, Tim Wellens og Steven Kruijswijk – som alle starter på andre del av sesongen, alle med øye for Rio. Alberto Contador er også tilbake, men forventningene til Tinkoff-rytteren er lave etter at han krasjet ut av Tour de France.

(Artikkelen fortsetter under løypeprofilen)

Clasica San Sebastian 2016

Favorittene
Det kreves et allsidig repertoar for å lykkes i San Sebastián. Gode klatreegenskaper må komplimenteres av en fryktløs beskaffenhet i utforkjøringene, og en giftig spurt kan være nødvendig for å trekke det lengste strået på oppløpet. Dette lyder nok som en temmelig presis beskrivelse av Alejandro Valverde, Movistar-rytteren som etter sin 6.plass i Tour de France holdes som storfavoritt til å bære sin tredje txapela.

I form er også Greg Van Avermaet, en rytter ingen vil komme inn på oppløpet sammen med. BMC-rytteren hevdet han lå an til å vinne rittet i fjor, da han på kontroversielt vis ble felt av en motorsykkel ned fra siste stigning. Van Avermaet viste imidlertid kalasform ved å vinne den kuperte etappen til Le Lioran i Tour de France nylig og vil utvilsomt være revansjesulten etter tumultene i fjor. Kapabel til å vinne er også Jarlinson Pantano (IAM), den offensive colombianeren hadde et gjennombrudd i touren ved å vinne etappen til Coluz.

Ilnur Zakarin mister muligheten til å kjøre OL. Den russiske Katusha-rytteren, etappevinner fra årets Tour, vil nok derfor være sulten på et utbytte for sin nåværende formtopp i lørdagens ritt. Sensasjonsmannen Adam Yates (Orica-GreenEdge) er tittelforsvarer og igjen en av favorittene, likesom den evig offensive Dan Martin (Etixx-QuickStep) og Joaquim Rodriguez (Katusha). Alle tre vil nok være avhengig av å komme løs i siste bakke skal de ha sjans til å vinne.

I skyggen av Tour de France viste Tim Wellens mestertakter i Tour de Pologne. Lotto Soudal-rytteren dra sjeldent hjem uten å prøve et angrep og kan være en joker i lørdagens ritt. Wellens lagkamerat, Tiesj Benoot, var imidlertid også meget sterk i det polske rittet, der han ble nummer tre på kongetappen, bak sammenlagtvinner Wellens. Overlever Lotto-duoen de eksplosive bakkene, kan det belgiske laget sitte to gode kort i finalen.

Andre ryttere verdt å holde øye med er Davide Formolo (Cannondale-Drapac), Philippe Gilbert (BMC), Fabio Felline (Trek-Segafredo), Diego Ulissi (Lampre-Merida), Michal Kwiatkowski (Team Sky), Tony Gallopin (Lotto Soudal) Bob Jungels, Gianluca Brambilla (Etixx-QuickStep) og en annen dobbeltvinner Luis Leon Sanchez (Astana). Eneste nordmann til start er Sindre Lunke (Giant-Alpecin).

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse