TRUENDE SKYER: Alexandre Vinokourov er klar på at sponsorene er nødt til å få betalt tilbake for utleggende sine via synlighet, ellers tror han ikke mange lag vil overleve 2020-sesongen. FOTO: © Tim De Waele

– Uten ritt tror jeg vi forsvinner neste år

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 12.05.20 14:32

Del på    

Alexandre Vinokourov er bekymret for framtida.

(procycling.no): «Vino» har lettet litt på sløret rundt situasjonen i Astana Pro Team. Alt i starten av året ble det meldt om utestående lønnsutbetalinger innenfor lagets rekker, og så ble verden truffet av COVID-19-pandemien.

– Uten ritt blir det en komplisert framtid for hele sykkelsporten. Om laget vårt er i fare for å gå under? Selvsagt, men det gjelder også alle andre lag, sier Vinokourov i et intervju med franske cyclismactu.net.

Les også: Nå er sykkel-gründerens selskap verdt mer enn 80 mill

Tidligere har Deceuninck-Quick Step-sjef Patrick Lefevere gitt uttrykk for at «hvis ikke rittaktiviteten gjenopptas, har jeg ikke lenger noe lag». Det er altså en virkelighetsoppfatning hans kasakhstanske motpart deler.

– Det er sånn det er. Vi gjorde vårt beste både med laget vårt og sponsorene våre. I Kasakhstan, som i verden for øvrig, er alt vanskelig i øyeblikket. Det gjelder for både oljen og valutakursene. Vårt fokus blir på å overleve året. Hvis det ikke dukker opp noen ritt, blir det vanskelig for oss alle. Sponsorene ønsker seg synlighet og hvis det ikke er noen konkurranser, tror jeg vi kommer til å forsvinne neste år.

Tilfreds med den nye kalenderen

procycling.no omtalte tidligere i dag problemene CCC Team står oppe i, etter stort underskudd i den polske skoprodusenten som finansierer moroa og at flere av deres utsalgssteder er blitt stengt.

Sesongplanen er halmstrået mange nå klamrer seg til, og Vinokourov ble lettet da han så UCIs plan for høsthalvåret.

– Vi trengte en kalender å forholde oss til nå. Det var en stor jobb for UCI-presidenten og folkene rundt ham. Alle store begivenheter som OL og fotball-EM ble utsatt, men for vår idrettsgren er det viktig å avsluttet året på en måte som gjør at vi overlever. Jeg synes derfor at UCI har gjort en god jobb med den nye kalenderen, som selvsagt er ganske hektisk. Jeg har forståelse for at alle rittarrangører ønsker å «gjøre business». Det blir en rart følelse å ha Tour de France i september, og deretter alle de andre rittene. For sykkelfansen er det en god ting, fordi de kan se det på TV. Det gjør det også enklere at andre store begivenheter har blitt avlyst, påpeker Vinokourov.

Tror Tour de France får klarsignal

Sakte men sikkert begynner dagliglivet i Europa å normalisere seg noe. I Monaco, der flere av Astana-rytterne bor og trener, har man løftet på restriksjonene som gjorde at utøverne måtte holde formen vedlike på rulla fra rundt midten av mars.

Det samme gjelder syklister i Spania og Italia som tidligere fikk streng beskjed om å holde seg innendørs.

Det er fremdeles usikkert om UCI-kalenderen lar seg gjennomføre i dagens form. I Frankrike sier man rett ut at det ikke vil bli arrangert større events ut august måned. Det gjør at Tour de France trenger en spesialtillatelse for å åpne showet i Nice lørdag 29. august.

Enn så lenge velger Vinokourov å holde seg positiv til at «départ-flagget» til Christian Prudhomme igjen skal vaie:

– Vi er nødt til å se hvordan ting utvikler seg, men jeg har tro på det. Jeg tror vi klarer å starte touren i slutten av august. Det vil være varmere, men det var slik løsningen måtte bli for å overholde påbudene fra helsemyndighetene.

– Tror du det går an å få til en tour «bak lukkede dører»?

– Jeg ser ikke helt hvordan vi skal klare å holde folk hjemme. Jeg tror uansett det blir mindre folk fordi mange vil være nødt til å jobbe. Det er ikke alle som vil ha muligheten til å reise på ferie, så det blir mindre tilskuere langs veiene. Uansett hva som skjer, så vil det være folk som sitter hjemme og ser på TV. Og det vil gi oss muligheten til å overleve ut året, mener kasakhstaneren.