FRANSK JUBEL: Thibaut Pinot på podiet i Il Lombardia. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Tips meg @espenjlee

Publisert 13.10.18 19:48

Del på

Pinot i skyene etter karrierens første monumentseier.

(procycling.no): Med en energisk og aggressiv forsering av Civiglio-toppen, godt inne i finalen av den 240 kilometer lange høstklassikeren Il Lombardia, tok Thibaut Pinot knekken på rittets tittelforsvarer Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) søndag. En mesterlig, 14 kilometer lang soloprestasjon feiseglet FDJ-rytterens første monumentseier noen gang, den første franske seieren i rittet siden 1997.

– Dette er helt klart den vakreste seieren i karrieren min. Hadde jeg kunnet velge et ritt å vinne, så ville det vært akkurat dette, sier Pinot under pressekonferansen i Como – etter å ha distansert Nibali med 32 sekunder – den største seiersmarginen i rittet på 22 år.

21 år har passert siden Laurent Jalabert gikk til topps i samme ritt. Pinot sto for Frankrikes tolvte seier i det italienske monumentrittet, da han også ble den første rytteren siden 2002 (Michele Bartoli) til å vinne både Milano-Torino og Il Lombardia samme sesong. Denne imponerende dobbeltseieren kommer på slutten av en strålende italiensk høstsesong for Pinot, som også noterte seg med topplasseringer i Giro dell’Emilia (5.plass) og Tre Valli Varesine (2.plass).

Pinot har dessuten en 3.plass og 5.plass fra Il Lombardia tidligere, og med 4.plass sammenlagt og etappeseier fra fjorårets Giro d’Italia, er det trygt å si at franskmannen trives på italiensk jord. Pinot har tidligere uttalt hvordan giroen er åpnere og mer uforutsigbar, der Tour de France er lukket og vanskeligere å rive løs fra formatet.

Det var muligens med denne filosofien i tankene at FDJ-rytteren gikk etter Primoz Roglic da LottoNL-Jumbo-rytteren angrep på Muro di Sormano 50 kilometer fra må. Angrepet som sprengte feltet og satte ryttere som Romain Bardet i trøbbel, ble dessuten fulgt av Nibali og senere Egan Bernal (Team Sky).

– Jeg vet ikke om det faktisk var et angrep fra distanse, men jeg ville så gjerne vinne i dag, og da jeg så Nibali gå, tenkte jeg det var et perfekt trekk. I tillegg med to sterke ryttere som Primoz Roglic og Egan Bernal, tenkte jeg vi kunne vi få en luke på 40 til 50 sekunder, sier Pinot.

Tim de Waele/Getty Images)

Duellen mot Nibali

Med Bernal og Roglic tydelig slitne, og San Fermo della Battaglia-bakken fjernet fra løypekartet, tydet mye på at utfallet av Nibali-Pinot-duellen i Civiglio-stigningen (4 km à 10 prosent) skulle peke ut årets vinner.

I fjor hadde Nibali holdt franskmannen i tøylene opp samme stigning, før han med et heseblesende angrep ned fra toppen hadde sikret seg sin andre seier i rittet. Med dette nederlaget friske i minne, var Pinot denne gang tydelig ivrig på å komme seg bort fra italieneren før den tekniske og smale utforkjøringen. 14 kilometer fra mål, etter gjentatte hugg mot rivalen, lyktes Pinot å komme seg bort. Nibali lå omtrent 30 sekunder etter over toppen, men klarte aldri å tette luken opp til franskmannen.

– Målet mitt var å gå alene over toppen på Civiglio. Jeg ville ikke møte Nibali i enda en duell i den utforkjøringen, sier Pinot – som har jobbet mye med egenskapene sine som utforkjører opp gjennom årene.

I den avgjørende stigningen så man Nibali gjentatte ganger be nøytral service om drikke. Bahrain-Merida-rytteren avviste imidlertid etter rittet at han hadde gått tom for krefter.

– Dette er Il Lombardia, ikke hvilket som helst ritt. Formen min er det den er for øyeblikket. Jeg har forsøkt å forberede meg så godt som mulig, men mer enn dette klarte jeg ikke, sier Nibali – etter sin andreplass.

– Pinot kom godt ut av Milano-Torino. Han har en solid periode i denne delen av sesongen. Han er virkelig på sitt beste og han gjorde mer eller mindre det samme som meg da jeg vant i fjor.