NY INNSATS: UCI vil styrke kampen mot doping i sykling. FOTO:Tim de Waele/Corbis via Getty Images

UCI vurderer samarbeid med nytt antidopingbyrå

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 18.10.19 16:53

Del på    

– Dopingen kjenner ingen grenser, skriver UCI.

(procycling.no): I jakten på å styrke sin innsats mot doping, utforsker det internasjonale sykkelforbundet UCI muligheten for et samarbeid med det internasjonale antidopingbyrået ITA.

”Saker den siste tiden, som for eksempel Aderlass-etterforskningen, har nok en gang vist at doping kjenner ingen grenser, verken mellom idretter eller land,” skriver UCI i en pressemelding.

Med hjelp av Verdens antidopingbyrå WADA, ble ITA etablert i 2018. Nå har byrået ansvar for anti-dopingprogrammet til mer enn 40 organisasjoner, inkludert en rekke internasjonale forbund innenfor olympiske idretter og arrangementer.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

”Mer konkret er UCI interessert i å vurdere potensielle fordeler som ligger i en mer global tilnærming som kan skape synergieffekter på områder som forskning, innovasjon, etterretning og etterforskning, samt deling av kostnader og ressurser.”

UCI har siden 2008 hatt en såkalt uavhengig antidopingenhet i form av CADF. Etter innføringen av det biologiske passet har UCI tidvis mottatt ros for innovative metoder i kampen mot doping, og tidvis kritikk for manglende testing og saker som ikke har ført til domfellelse.

Under UCI sitt styremøte i slutten av september, i forbindelse med verdensmesterskapet i landevei i Yorkshire, ble det besluttet at UCI skulle undersøke mulighetene for et samarbeid med ITA.

 Kritiserer blodpasset

I likhet med flere idretter har sykkelsporten blitt rammet av den store dopingsaken Aderlass. Det var i forbindelse med arrestasjonene under ski-VM i år, og den påfølgende avdekkingen av dopingnettverket rundt den tyske legen Max Schimdt, at de østerrikske rytterne Stefan Denifl og Georg Preidler innrømmet doping. Senere har flere ryttere blitt avslørt og suspendert, deriblant Borut Božič, Kristijan Koren og Kristijan Đurasek

Under ”Operation Aderlass” ble 40 blodposer funnet og fem utøvere arrestert i forbindelse med skimesterskapet i Seefeld. I den forbindelse har rytteren Laurens ten Dam kritisert UCIs antidopingjobb generelt og det biologiske passet spesielt.

– Jeg synes det er utrolig at et omfattende doping-nettverk som dette må avdekkes av politi og myndigheter. Og det faktum gjør meg mistenksom. Jeg vil ha svar, skrev Ten Dam i den belgiske avisen Het Nieuwsblad tidligere i år.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Er blodpasset virkelig så dårlig? Lekker det som en sil? Hvorfor ble ikke Preidler tatt av antidoping-myndighetene, og hvilke andre navn blir avdekket i forbindelse med funnet av de 40 nedfryste blodposene? Mange spørsmål, men dessverre få svar, skrev Ten Dam.

Tagget med: , ,

Les også disse