KREVER RE-TESTING: UCI vil ha dopingprøver fra 2016 og 2017 testet på nytt. Avbildet en dopingkontrollør under Paris-Nice. FOTO: Tim De Waele/Getty Images

UCI krever to år gamle dopingprøver testet på nytt

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 2.12.19 16:28

Del på    

Iverksetter tiltak etter dopingskandalen «Operations Aderlass».

(procycling.no): Det internasjonale sykkelforbundet UCI har bedt Cycling Anti-Doping Foundation (CADF) om at dopingprøver tatt i løpet av sesongene 2016 og 2017 testes på nytt. Tiltaket kommer etter at UCI har mottak informasjon fra østerrikske myndigheter tilknyttet «Operation Aderlass».

Dopingsaken «Operasjon Aderlass» har implisert idrettsutøvere fra flere idretter, inkludert ski og sykling, for deres påståtte involvering i et omfattende dopingnettverk.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Saken ble rullet opp av østerriksk politi som i forbindelse med Ski-VM gjennomførte raid i den østerrikske landsbyen Seefeld og i Erfurt i Tyskland tidligere i år. UCI har så langt sanksjonert fire personer for sin tilknytning til saken.

«I lys av informasjon og dokumenter mottatt fra østerrikske myndigheter i Aderlass-saken, kunngjør UCI at man har bedt CADF fortsette med nødvendige nye analyser av prøver tatt i sesongene 2016 og 2017,» meldte UCI forrige uke.

«Under Aderlass-etterforskningen, og takket være et tett samarbeid mellom UCI og østerrikske myndigheter, er det satt i gang flere saker for brudd på antidopingreglene. Flere personer, brorparten av dem aktive på høyeste nivå, er nå sanksjonert.»

«UCI vil takke alle myndigheter som jobber med denne etterforskningen og vil fortsette å samarbeide tett med berørte parter med sikte på å beskytte ærlige idrettsutøvere og garantere en ren idrett.»

UCI ga ingen ytterligere detaljer forløpet for re-testingen. Rytterne Kristijan Durasek, Kristijan Koren, Borut Bozic, Alessandro Petacchi, Georg Preidler og Stefan Denifl har alle blitt utestengt som en del av Operation Aderlass. Durasek, Preidler og Denifl fikk alle fireårige utestengelser. Bozic, Koren og Petacchi mottok to år lange straffer.

Den østerrikske rytteren Christina Kollmann-Forstner ble også suspendert av UCI i mai, som ledd i en etterforskning der «potensielle brudd på antidopingregelene» ble undersøkt.

Ny doping-reform?

UCI hadde sitert Operation Aderlass som en del av deres begrunnelse for å søke et potensielt samarbeid med International Testing Agency (ITA).

«Saker den siste tiden, som for eksempel Aderlass-etterforskningen, har nok en gang vist at doping kjenner ingen grenser, verken mellom idretter eller land,» skrev UCI i en pressemelding.

Med hjelp av Verdens antidopingbyrå WADA, ble ITA etablert i 2018. Nå har byrået ansvar for anti-dopingprogrammet til mer enn 40 organisasjoner, inkludert en rekke internasjonale forbund innenfor olympiske idretter og arrangementer.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

«Mer konkret er UCI interessert i å vurdere potensielle fordeler som ligger i en mer global tilnærming som kan skape synergieffekter på områder som forskning, innovasjon, etterretning og etterforskning, samt deling av kostnader og ressurser.»

Resultatet av UCIs diskusjoner med ITA forventes kunngjort etter deres lederkomitémøte under verdensmesterskapet i sykkelkross i 2020 i Dübendorf i Sveits. Mesterskapene skal finne sted fra 1. til 2. februar.

Tagget med: , ,

Les også disse