GIRO-GJENGEN: Vegard Stake Laengen (høyre i front). Jan Polanc (venstre i front), Valerio Conti (venstre i midten), Edward Ravasi (høyre i midten) og Fabio Aru (bakerst) er kjernen i UAE-lagets Giro d'Italia-oppstilling. Her er de avbildet under treningsleir på Teide.

Her trener Aru med sine mest betrodde Giro d’Italia-hjelpere

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 14.02.18 08:52

Del på    

Blant dem Vegard Stake Laengen.

(procycling.no): På det flotte Parador de las Cañadas del Teide-hotellet på Tenerife har Vegard Stake Laengen tilbragt 17 døgn i månedsskiftet januar/februar.

Askerbøringen har nettopp tilbakelagt ett av vinterens to opphold ved den sovende vulkankjempen El Teide.

Oppholdet kom i stand etter forespørsel fra lagkaptein Fabio Aru. I foregående sesonger har ikke UAE-laget hatt for vane å oppsøke Kanariøyene midtvinters, men når den nøye utvalgte kvintetten først ankom øya – var de i godt selskap:

– En gruppe fra Astana ankom der mot slutten av oppholdet vårt, så Aru er nok vant til å dra hit fra hans tid i det laget. Bahrain-Merida har hatt noen ryttere her. Vi har aldri reist hit før. Primoz Roglic har vært her på eget initiativ med kjæresten sin, og jeg har møtt på Jan Bakelants. Det har sikkert vært andre ryttere og, uten at jeg kommer på noen flere navn akkurat nå, sier Vegard Stake Laengen til procycling.no.

Tour de France-kapteinenes lekegrind

Historisk sett har alle storlagene med sammenlagtambisjoner sendt syklister hit i perioder: Chris Froome, Bradley Wiggins, Lance Armstrong, Alberto Contador, Movistar, LottoNL-Jumbo, Cannondale, Katusha-Alpecin og Lotto-Soudal.

Lista er lang og strekker seg sikkert enda mye lengre enn dette. Alle bor de på Parador de las Cañadas og nyter dermed luksusen av å kunne gjennomføre store bolker med kontrollert trening og samtidig ha base 2100 meter over havnivået.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GOLDT LANDSKAP: Er det Arizona? Nei, dette var utsikten som møtte Vegard Stake Laengen fra hotellvinduet under den over to uker lange treningsleiren på Teide, Tenerife.

Nordmenn forbinder Kanariøyene med flere titalls varmegrader og late dager på stranda, men det er ikke akkurat det som venter nær toppen av Teide-fjellet.

Nasjonalparken opplevde sitt hittil siste utbrudd fra El Chinyero-ventilen i 1909, og El Teide-utbruddene har forandret landskapet rundt seg til det som best beskrives som et månelandskap.

Været har også vært en utfordring for Aru, Stake Laengen, Jan Polanc, Edward Ravasi og Valerio Conti.

– Det var stort sett 20 varmegrader og sol nede ved havet, men noen av dagene i fjellet var ruskete med kjølig vind. Vi brukte å kjøre bil ned til lavlandet og sykle hjem igjen. Det er alltid utfordringer med å gjøre unna høydetrening på denne tiden av året, men vi har ikke droppet trening eller kutte ned på øktene. Vi fikk gjort det vi skulle.

Giro-følget til Aru

Ved å sykle hjem fikk UAE-rytterne også smake på lange klatringer. Å stige fra 0 til 2100 meter er ikke hverdagskost i Europa, dersom man ikke befinner seg i Alpene eller en av de andre fjellkjedene.

Høydecampen var lagets første steg mot det som kanskje er sesongens aller største mål, Giro d´Italia i mai.

– Planen er at vi fem som reiste ned hit skal kjøre giroen, bekrefter Stake Laengen.

Ergo er han alt håndplukket som en av Arus nærmeste hjelpere i treukersrittet.

The Knight of the four Moors (Moors = maurerehoder som dukker opp på Sardinias flagg) er en smilende kar på kun 66 kilo.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KLARE KAPTEINER: Dan Martin, Alexander Kristoff og Fabio Aru: Det betyr fort mer hjelperytterjobbing for Vegard Stake Laengen, men mest for sistnevnte. FOTO: UAE Team Emirates

Stake Laengen omtaler seg som ’den minst klatrete’ av reisefølge på Teide, men han fikk stor respekt i laget etter at han kriget seg til en sjetteplass sammenlagt under Tour of California på tross av at fysiske lover levner han små sjanser mot 20-25 kilo lettere konkurrenter.

– For meg er det greit å bli litt bedre kjent med Aru og gruppa hans. Vi skal kjøre flere ritt sammen, så dette dreide seg også om teambuilding, sier Asker-mannen.

Lurte Aru vekk fra Astana

Aru ble femtemann under sommerens Tour de France etter å syklet iført la maillot jaune underveis.

Tilbake i 2015 var det kun Alberto Contador som tuktet ham i girosammendraget, og vi vet jo at El Pistolero har trukket seg tilbake siden sist.

UAE-laget klarte å lure til seg Arus underskrift på tampen av overgangsvinduet, men overraskende nok fikk han ikke med seg noen hjelperyttere over til det midtøstenfinansierte WorldTour-laget.

Han fikk riktig nok med seg støttespiller Paolo Tiralongo over i en rolle som assisterende sportsdirektør, men nå gjelder det å bygge bånd til nye støttespillere.

– Ravasi og Conti er jo italienere, mens Polanc også snakker språket. Støtteapparatet er også italienere, så det er jo det språket det går i. Jeg forstår en god del av det som blir sagt, men snakker ikke så mye italiensk ennå. Jeg kan skyte inn små kommentarer på engelsk, så jeg føler at jeg henger med i samtalen på den måten, sier Stake Laengen som også kan fortelle at engelskkunnskapene til Aru var bedre enn han fryktet.

Tour-døra holdes fortsatt åpen

Stake Laengen har nå kommet seg ned fra høyden igjen, men det var ikke lang tid han hadde til å vanne stueplantene hjemme i Nice.

Denne uka sykler han nemlig Algarve rundt, der han er forespeilet en hjelperolle for Dan Martin og Ben Swift. Etter et langstrakt høydeopphold er han selvsagt spent på hvordan kroppen vil respondere i sesongdebuten:

– Det blir nok en god del hjelperytterjobbing for meg denne sesongen. Det er også et resultat av at det har kommet inn klare kapteiner, påpeker han og tenker da på Martin, Aru og Alexander Kristoff.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NOK EN TRENINGSØKT: Alle foto: Vegard Stake Laengen

Ser man på sesongplanene er det ikke mye han kommer til å se til Kristoff i løpet av vårsesongen.

Stake Laengen skal kun i aksjon i Algarve, Katalonia og Tour of The Alps foran Giro d’Italia. I slutten av mars venter nok en høydebolk på Teide.

Det første rittet han kan ende opp å kjøre sammen med Kristoff kan faktisk ende opp med å bli Tour de France:

– Det er ingenting som er avgjort, men de ønsker å spare meg til litt senere i sesongen. De holder fortsatt muligheten åpen når det gjelder Tour de France, avslutter Stake Laengen.

FERDIG MED ØKTA: Vegard Stake Laengen er på vei tilbake til hotellet.

Tagget med: , , ,

Les også disse