Prøv Procycling Pluss idag

TIMET DET YPPERLIG: Elia Viviani fortsatte der han slapp i fjor, ved å vinne Tour Down Under-åpningen i Adelaide. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

To nordmenn topp 10 i Adelaide

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 15.01.19 07:28

Del på    

– Alle spurter er kaotiske, sier Kristoffer Halvorsen.

(procycling.no): Elia Viviani gjorde en «blitz-sprint» og utmanøvrerte Max Wallscheid (Team Sunweb) på de siste meterne. At italieneren og Deceuninck-QuickStep tok seieren, var kanskje det minst overraskende ved nattens åpning av Tour Down Under.

CCC fikk en god start med Jakub Mareczko på tredje, Bahrain-Merida kan si seg fornøyd med nyankomne Phil Bauhaus på fjerde. Noe mer overraskende var nok Ryan Gibbons (Dimension Data) sin femteplass.

Kristoffer Halvorsen (Team Sky) ble nummer sju og Daniel Hoelgaard (Groupama FDJ) nummer ti. Så da lurer du kanskje på hvor det ble av Caleb Ewan og Peter Sagan?

Nei, for det hele var ikke så strømlinjeformet som de første plasseringene kanskje ga inntrykk av. Den 129 kilometer korte etappen mellom North Adelaide og Port Adelaide fikk en svært hektisk finale.

Da det hele skulle avgjøres satt Sagan og overraskende nok Ewan sperret inne, og ble henholdsvis nummer 8 og 23.

Brudd hentet fire mil før mål

Kaoset hadde nok sammenheng med at de store spurtlagene slet med å feste et grep på det hele. Patrick Bevin (CCC), Jason Lea (UniSA-Australia), Artyom Zakharov (Astana) og Michael Storer (Sunweb) stakk av i brudd.

Kvartetten ble hentet inn med hele fire mil igjen av etappen, og deretter dreide alt seg om den ventende massespurten.

Det er mange gode spurtere på plass i Adelaide, og de har naturlig nok pekt seg ut de to (nå litt kortet ned) første etappene. I natt slet opptrekkene med å organisere seg, og det endte opp med en bataljen der man spurtet litt med «hodet under armen», og så hvor det bar hen.

Noe som opplagt passet Ewan dårlig, da verken han eller lagkameratene evnet å plassere ham i en posisjon med vinnermuligheter denne gangen.

– Innenfor de siste kilometerne, mistet vi den gode posisjonen vi kjempet for og jeg kunne ikke spurte head-to-head, uttalte Ewan etterpå.

Doffen: – Alle spurter er kaotiske

Ut på oppløpet så det først best ut for Danny Van Poppel som hadde sin opptrekker foran seg helt der fremme, men det var motvind og oppløpet ble litt for langt for det nederlandske mannskapet.

Wallscheid lot det stå til fra langt hold. Han ledet lenge, men Viviani snuste fare og holdt høy nok fart til å runde tyskeren og krysse målstreken først.

– Det var motvind på oppløpet, og da ønsker man ikke å ta fronten for tidlig, forklarte Viviani til pressekorpset i Australia ifølge cyclingnews.com.

 

Bak ham igjen forsøkte flere andre å manøvrere seg opp, blant annet Kristoffer Halvorsen i Sky – men sørlendingen satt også litt for langt bak da det hele skulle avgjøres i Adelaide.

– Det var greit. Jeg hadde ikke helt toppfarta ennå, men den kommer. Alle spurter er kaotiske, men det var litt motvind siste kilometer, så da blir det mer klumpete, oppsummer Halvorsen overfor procycling.no.

Kaoset til tross, så er sørlendingen fornøyd med måten Sky organiserte seg på mot slutten.

– Ja, jeg fikk god hjelp fra både Owain (Doull) og Chris (Lawless), forteller han.

PS: Daniel Hoelgaard løste også Down Under-åpningen greit med 10.-plass i Adelaide. Carl Fredrik Hagen (Lotto-Soudal) ble 101 og Sven Erik Bystrøm (UAE Team Emirates) 105.

 

Tagget med: , , , ,

Les også disse