INNRØMMER DOPING: Pirmin Lang innrømmer å ha dopet seg i løpet av karrieren. Foto: Tim de Waele/Corbis via Getty Images

Tidligere IAM-rytter innrømmer doping

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 22.02.20 08:40

Del på    

Pirmin Lang var en del av Aderlass-nettverket.

(procycling.no): Fredag kveld la sveitseren ut en melding på Twitter. Den startet han med å  si at han nå gir seg i profesjonell sykling. Lang var innom flere kontinentallag i sin tid som aktiv, og kjørte for profflaget IAM Cycling, med blant andre Vegard Stake Laengen og Sondre Holst Enger som lagkamerater, fra 2013 til og med 2016.

Han la opp etter 2017-sesongen og har siden jobbet som sportsdirektør i det som nå er kontinentallaget Swiss Racing Academy.

– For noen år siden initierte jeg en struktur for å utvikle unge talenter i hjemlandet mitt (Sveits). Jeg så på det som en sjanse til å dele lidenskapen, kunnskapen og erfaringen min. En sjanse for å gi noe tilbake. For å implementere visjonen om en ny sykkelsport, støtte unge ryttere til å bli strålende ryttere og enda bedre medmennesker. Men mer enn noe annet, ønsket jeg et lag fordi jeg ønsket å beskytte dem, skriver Lang.

– Beskytte dem fra de feilene jeg vitnet og erfarte under min proffkarriere. Det negative presset, den dårlige innflytelsen, presset for å prestere, koste hva det koste vil. Juksingen. Å beskytte dem fra feilene jeg gjorde. Feilene jeg ikke kan skjule som en personlig hemmelighet lengre. Det jeg løy om til partnerne som støttet meg. Det jeg skjulte fra kone og familie. Feilene jeg avslører i dag. Jeg jukset gjennom min profesjonelle karriere. Jeg var en del av Aderlass-nettverket. Jeg løy og jeg er ansvarlig for mine handlinger. Jeg angrer, skriver sveitseren videre.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Leverte oppsigelsen etter politi-avhør

Swiss Racing Academy la selv ut en uttalelse ti minutter før Lang, hvor de bekreftet at Lang ikke lengre var en del av laget. De skriver at 35-åringen leverte sin oppsigelse etter å ha blitt avhørt av politiet i forbindelse med en etterforskning som så på gamle dopingsaker.

De tar avstand fra Langs handlinger og understreker også at det er ikke er mistenkt noen ulovlige handlinger i Swiss Racing Academy.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Operasjon Årelating

Aderlass-nettverket som Lang sier han var en del av, er altså nettverket rundt legen Mark Schmidt som ble rullet opp under VM i nordiske grener i Seefeld i 2017.

Da gikk politiet til aksjon under Operation Aderlass, eller operasjon Årelating som det heter på norsk, hvor mange vil huske at de tok langrennsløperen Max Hauke på fersk gjerning i det han var i ferd med å tilbakeføre blod.

Det som startet med en rekke pågripelser av langrennsløpere, spredde seg senere til sykkelsporten. Georg Preidler og Stefan Denifl har begge innrømmet å ha vært en del av nettverket, og senere har også Borut Bozic, Alessandro Petacchi, Kristjan Durasek og Kristjan Koren blitt ilagt foreløpige suspensjoner med mistanke om at de har dopet seg i løpet av karrieren.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , , ,

Les også disse