START I BERGEN: Det er både gjengangere og nye start- og målbyer når startskuddet til Tour des Fjords 2015 går 27. mai. (foto: Einar O. Landa)

Tour des Fjords 2015

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 21.01.15 15:01

Del på    

Arrangøren lover flere «monsterbakker».

Startskuddet for Tour des Fjords 2015 går i Bergen når første etappe rulles i gang mot målgang i Nordheimsund 27.mai. Deretter følger etapper til Haugesund, Sauda og Sandnes, før den tradisjonelle sisteetappen til Stavanger.

– Vi var veldig godt fornøyd med løypen i fjor, men den store suksessen har betydd at flere byer ønsker å være del av folkefesten. Det har gitt oss nye muligheter for å skape enda bedre løyper. Dette betyr et mer spennende sykkelløp og spektakulære opplevelser for publikum og TV-seere, forteller daglig leder i Tour des Fjords, Roy Hegreberg.

I år var det ventet at starten skulle gå i Haugesund og første målgang i Ulvik. Dog medførte økonomiske og logistiske hensyn at starten ble flyttet til Bergen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bystrøm viste styrke i Sørmarkbakken (maks 20 %). Foto: Einar Oliver Landa

Bystrøm viste styrke i Sørmarkbakken (maks 20 %). Foto: Einar Oliver Landa

Første etappe går altså fra Bryggen i Bergen til Nordheimsund, og avsluttes med flere krevende lokale runder.

– Rytterne skal over en to kilometer lang stigning. Så det blir nok ikke en stor gruppe som kommer inn til mål, sier Hegreberg til procycling.no.

– Andre etappe blir som i fjor, og jeg tror spurtlagene sørger for en samlet finale i Haugesund. Tredje dagen går på smale veier, opp og ned hele dagen og vi kan få utskillelse også her. Lørdagen (fjerde etappe til Sandnes) er også veldig krevende, med en liknende bakke som «Grisabakken», som kjøres på etappen til Stavanger dagen etter.

Med «Grisabakken» menes Sørmarkbakken, som er 300 meter lang med en gjennomsnittlig stigning på 17 (!) prosent. Nå har Hegreberg funnet en liknende bakke før finalen i Sandnes på etappe fire. 

– Regjerende mester Alexander Kristoff ønsker nok å forsvare sin seier, men det blir ikke enkelt, lover Hegreberg.

Flere lag
I 2015 ønsker Tour des Fjords å øke antall lag fra 20 til 22 eller 24. Rittdirektør Hegreberg og hans team jobber iherdig for å skaffe flere storlag.

Blant lagene som allerede er bekreftet finner vi World Tour-lagene Katusja, Trek Factory Team, Tinkoff-Saxo, Orica-Greenedge og FDJ. Lagene kommer med store stjerne som fjorårets vinner Alexander Kristoff, Fabian Cancellara, Simon Gerrans og Thibaut Pinot.

Tour des Fjords 2015
27. mai, 1. etappe: Bergen-Norheimsund (177 km)
28. mai, 2. etappe: Ulvik- Haugesund (205 km)
29. mai, 3. etappe: Stord-Sauda (166 km)
30. mai, 4. etappe: Stavanger-Sandnes (177 km)
31. mai, 5. etappe: Hinna Park-Stavanger (186 km)

©TourdesFjords

©TourdesFjords

Tagget med:

Les også disse