Prøv Procycling Pluss idag

HAR BEHOLDT DE LANGE ERMENE: Egan Bernal kom fra det store intet og tok sølv under VM på Hafjell i 2014. Som en av de beste unge klatrerne, tok han hjem ungdomstrøya i årets Tirreno-Adriatico. Neste år fortsetter utviklingen hos Team Sky. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Skys framtidige Tour de France-håp fikk gjennombruddet i Norge som 17-åring

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 27.10.17 13:33

Del på    

– Overrasket av at en fra Colombia syklet så fort, sier norsk konkurrent.

(procycling.no): Etter to svært lovende sesonger i Gianni Savios rekker, er 20 år gamle Egan Bernal klar for Team Sky i 2018.

– En framtidig Grand Tour-vinner, er den ubeskjedne merkelappen han får med seg videre fra gamlesjefen hos Androni Giocattoli.

Det var etter bronsemedaljen under junior-VM i rundbane (terreng) i Andorra, at han i 2015 skrev under for Savios profflag.

En fireårig avtale som nå avsluttes før utløpsdatoen for å sikre det italienske prokontimannskapet en såkalt ’premio di valorizzazione’, en utdanningskompensasjon.

Lykkes med søramerikanere

Savio har tidligere hatt colombiansk co-sponsor med på laget, og har lyktes med i utviklingen av blant andre José Rujano og José Serpa tidligere.

Han har også uttalt at han tråler resultatlistene i aldersbestemte mesterskap i andre sykkelgrener for å oppdage talentene først.

Da kan han heller ikke ha unngått å legge merke til Bernals egentlige gjennombrudd på europeisk jord: Sølvet under junior-VM i Hafjell i 2014.

Det var faktisk Bernals aller første Europa-besøk. I et intervju med det internasjonale sykkelforbundet blir han spurt om inntrykket av Norge så langt:

– Jeg kjenner bare til flyplassen, toget, hotellet og rundbaneløypa, men alt virker så velorganisert, uttalte den da 17 år gamle rytteren.

– Visste ikke hvem han var

Bernal er fra Zipaquira, en by med rundt 130 000 innbyggere – fem mil unna den colombianske hovedstaden Bogotá.

Om man sammenlikner Hafjell med 8-millionersbyen i hjertet av Colombia, er det kanskje ikke så rart at Norge framstår som velorganisert og rolig.

Zipaquira ligger 2.650 meter over havet, og før han ble proff kombinerte Bernal terrengsykling med studier.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KONKURRERTE PÅ HAFJELL: Erik Nordsæter Resell ble nummer 13, da Egan Bernal fikk sitt internasjonale gjennombrudd i 2014. Foto: Kristof Ramon.

Da han dukket opp på Lillehammer i forbindelse med mesterskapet, var det nok ikke så mange som satte to streker under navnet hans på startlistene.

– Jeg visste ikke hvem det var i forkant. Jeg husker at jeg ble overrasket over at en fra Colombia syklet så fort. Jeg hadde aldri hørt om han før, men jeg husker at han syklet med langermet trøye. Det var godt og varmt under mesterskapet og tørre, støvete veier, men det er jo ikke sikkert han synes det var like varmt, sier Erik Nordsæter Resell til procycling.no.

Uvanlig å møte colombianere

Sammen med nåværende Uno-X-kompis Hans Kristian Rudland, var 21-åringen blant de norske juniorene som deltok i rittet.

Nordsæter Resell håpet på en topplassering underveis, men havnet til slutt på 13.-plass.

– Jeg hadde ikke så bra startnummer. Det gjorde at jeg var nødt til å passere en del ryttere, så jeg fikk aldri helt kontakt med Bernal og de aller beste. Underveis var nok en topp 8-plassering det beste jeg kunne håpe på, men jeg ble hindret av en belgier som veltet og falt litt ned på listene etter hvert.

Årets Birken-vinner forteller at terrengsykling er aller mest utbredt i Europa, og dels i Australia og på New Zealand, så det er sjelden at han har konkurrert mot colombianere i denne disiplinen.

– Hva tenker du nå om at han frontes som en framtidig Tour de France-utfordrer?

– Ja, det ser ut til at han fort kan klare det en dag. Jeg har ikke fulgt så mye med på ham i år, men i fjor syklet han veldig bra. Han er bare 20 år gammel, men det er ingen tvil om at han klatrer ekstremt bra.

Tester bedre enn Froome – allerede

Om Bernal bare lever opp til halvparten at tingene det snakkes om i dag, vil han likevel sitte igjen med en mer enn respektabel proffkarriere.

La Gazzetta dello Sport skriver at han alt som 19-åring testet bedre enn Chris Froome i maksimalt oksygen-opptak:

– Da han var 19 hadde han V02-maks på 88,8 milliliter per kilo. For å gjøre en sammenlikning: Chris Froome hadde 84,6 som 22-åring og hadde 88,2 i 2016, har Gianni Savio uttalt til den italienske sportsavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SPÅS EN STOR KARRIERE: Egan Bernal er her i aksjon under et ritt i Toscana. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Det snakkes selvsagt om at han på sikt skal gå i Froomes fotspor i Sky-systemet, men sammenlikningene rettes framfor alt mot landsmannen Nairo Quintana.

– Å skrive på Twitter at Bernal er den nye Quintana, er enkelt. Å gjøre det er noe helt annet. Men jeg stoler på ferdighetene mine og at jeg kan bli en god rytter, har Bernal uttalt i intervju med Ciro Scognamiglio i La Gazzetta dello Sport.

Strålende klatrer

Denne sesongen har han vunnet Sibiu Tour og knallharde Le Tour de Savoie Mont Blanc sammenlagt. I tillegg har han klatret godt i både Tour of the Alps og Coppi e Bartali.

Etter å ha vunnet fjelletappene mot både Hauteluce-Les Saisies og Sainte-Foy-Tarentais under årets Tour de l’Avenir ble han, Pavel Sivakov og Kristoffer Halvorsen presentert som nye Sky-ervervelser i dagene som fulgte.

Bernal fortalte at han hadde ankommet laget for å lære.

Det var også interesse fra Quintanas Movistar på dette punktet, men 20-åringen valgte altså å ta del i generasjonsskiftet i det britiske storlaget.

– Egan har alt som skal til for å vinne en Grand Tour. Det er i håp om at dette skal skje, at vi har akseptert tilbudet fra et av de aller beste WorldTour-lagene, nemlig Team Sky, uttalte Savio da overgangen var klar.

Før han skrev under, snakket han blant annet med Henao-brødrene som alt hever lønnen sin hos Team Sky:

– Jeg har snakket med de andre colombianske rytterne på laget om Team Sky. De er ikke romvesener, og de gjør ikke noe annerledes enn alle andre. Jeg har sett hvordan det har hjulpet Gianni Moscon med karriereutviklingen, påpeker Bernal overfor La Gazzetta dello Sport.

PS: Både under VM på Hafjell og i Andorra var vinneren dansk. Simon Andreassen vant ved begge anledninger. Han sykler nå Cyclocross og MTB for amerikanske Team Specialized.

Tagget med: , , ,

Les også disse