NM-KLAR: Vegard Robinson Bugge føler seg velkommen i sykkelmiljøet igjen. Han har lagt den vonde perioden bak seg og gleder seg til å møte gamle kjente i sitt comeback under Sykkel-NM i Sandefjord. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

– Jeg skjønte at jeg måtte komme meg inn i sykkelsporten igjen

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 21.06.18 11:42

Del på    

Vegard Robinson Bugge gjør comeback under NM.

TØNSBERG (procycling.no): Den 189 kilometer lange fellesstarten i og rundt Bodø by, var det siste vi så til Vegard Robinson Bugge som aktiv toppsyklist.

Det var i 2016 og da hadde han, med hjelp fra noen lokale støttespillere, holdt satsingen i live ved å jobbe deltid som omsorgsarbeider og lærervikar, i tillegg til å utgi en treningsbok.

Les også: – Idrettsgleden er større enn på mange år

Sesongen besto av belgiske gateritt, og sporadiske opptredener i Norgescupen og i danske 1.2-ritt.

– Jeg fikk ikke noen særlige oppturer resultatmessig den sesongen der, sier Robinson Bugge til procycling.no.

Han fant ny motivasjon i å ha kommet seg inn på Politihøgskolen, og flyttet fokuset bort fra toppidretten og over på studiene den samme høsten for to år siden.

– Det var noe nytt og spennende for meg, så jeg la all energien min i det. Det gikk isteden i å bli best mulig politi. Jeg avla vel 12 eksamener det året i Stavern, så det var ganske heftige greier. Jeg hadde ikke så mye tid til å sykle, og motivasjonen var vel heller ikke helt til stede. Det blir gjerne slik når man «slipper opp», forklarer hortenseren.

Vendepunkt i Harstad

Det blåser frisk bris fra vest når procycling.no tar turen til Tønsberg for å ta en prat med Robinson Bugge ved byens vandrerhjem.

Her jobber nemlig kjæresten Ida, og hun er en av flere forandringer i livet til 28-åringen de siste årene. Hele Norge kjenner ham som sykkelrytteren som ble utstengt i fire måneder fordi dyttet innpå med et astmaspray han ikke hadde medisinsk fritak til å bruke under Tour des Fjords i 2015.

– Du får skrive fint om han, da, lyder den milde oppfordringen fra kjæresten.

Robinson Bugge har nylig gjort unna det andre året med politistudier, og valgte å legge praksisåret til Nord-Norge.

– Jeg har alltid likt naturen, og det så veldig fint ut der da jeg syklet Arctic Race of Norway. Det var noe jeg ønsket å oppleve mer av, så jeg søkte meg til Harstad. Det hadde egentlig ikke noe med sykling å gjøre, det var mer folkene og naturen jeg hadde lyst til å bli kjent med, forteller han.

Kanskje hadde han også behov for å få ting litt på avstand.

Å bruke fem-seks timer på racersykkelen under langturer, var ikke lenger aktuelt. Treningen besto nå i toppturer på ski, jogging og styrketrening.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FIKK TING PÅ AVSTAND: Høsten 2017 startet Vegard Robinson Bugge opp praksisåret ved Politihøgskolen i Harstad. Da begynte savnet etter landeveissykkelen sakte, men sikkert å vende tilbake. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Sakte, men sikkert begynte likevel et savn å bygge seg opp.

– Oppholdet i Harstad ble et vendepunkt for meg, påpeker han, og forklarer:

– Jeg begynte tidlig å engasjere meg i sykkelmiljøet. Jeg holdt foredrag for sykkelkretsen og den lokale klubben. Å se motivasjonen de lokale talentene hadde, og måten de tok meg imot på, ga også meg motivasjon i retur. På politihuset har det også vært flere sykkelinteresserte kolleger. De har gravd litt i fortida mi, og hele den pakka der, men har også gitt meg litt av gleden ved å sykle tilbake igjen. Jeg begynte å delta i ritt der oppe, og har syklet med flere fra politistasjonen i Harstad. Så var det noen som begynte å snakke om at det hadde vært moro om jeg ble med på Politi-EM som skal gå i Belgia senere denne høsten, så etter at Politiidretten spurte meg om det, blir det full satsing utover.

Gjør comeback i NM

Det er jo også en av grunnen til at vi har kjørt nedover kysten av Vestfold denne dagen.

To år etter sitt forrige aktive sykkelritt på toppnivå, har Robinson Bugge meldt seg på NM-fellesstarten i Sandefjord.

Med startnummer 150 på hofta, stiller han til start for den lokale Horten-klubben Raumerrytter, der også hans mangeårige støttespiller Thor Haraldsen har engasjert seg i mange år.

– Hvordan forventer du at sykkelmiljøet i Norge vil ta deg imot i comebacket?

– Jeg er spent, men det er mest fordi jeg gleder meg til å møte folk igjen. Jeg føler meg ikke uvelkommen. Jeg gleder meg til å møte folk det er lenge siden jeg har møtt. De jeg kjenner aller best fra tiden som toppsyklist, de har også støttet meg hele veien, forteller han.

– Ikke imponert over behandlingen jeg fikk

Det er likevel ikke til å komme bort ifra at 28-åringen føler seg dårlig behandlet både som idrettsutøver og menneske.

Jeg spør han om hva han tror hadde skjedd om hans egen sak, Martin Johnsrud Sundby-saken og Therese Johaug-saken hadde dukket opp med en annen kronologi, og han innrømmer at det også er tanker som hjemsøker han fra tid til annen.

Selv om han ikke ønsker at denne saken også kun skal kretse rundt nyheten som sprakk den 8. juli for snart tre år siden, sier han følgende:

– Hvis du ser på hvordan Norges Skiforbund håndterte de to sakene som dukket opp der, så er jeg ikke veldig imponert over hva norsk sykkelsport fikk til i min sak. Selv om jeg gjorde en feil, er det forskjell på feil og synes kanskje de burde ha sett realitetene, og ikke gått ut så hardt som de gjorde. (Harald) Tiedemann Hansen og hans uttalelser påvirket nok også litt hvordan andre håndterte det. Det var uprofesjonelt av forbundet. Jeg synes også at Team Sparebanken Sør burde ha håndtert saken på en annen måte, men jeg har ingen problemer med å møte norsk sykkelsport i dag. De som kjenner meg, vil alltid møte meg med en god tone og vi har det samme kameratskapet som vi hadde før astmasaken, forteller han.

Atle Kvålsvoll var sportslig leder i Team Sparebanken Sør da astmasaken rundt Vegard Robinson Bugge smalt i en nyhetssak hos procycling.no og Dagbladet den 8. juli i 2015. Han mener laget gjorde alt de kunne for å skjerme den da 25 år gamle utøveren fra det måtte komme:

– Jeg synes ikke det er riktig å si at vi ikke støttet ham. Jeg satt selv i to døgn og tok imot alt av henvendelser fra media. Det var for å ta vare på «Bugge», og for å unngå en ny pressekonferanse à la det Steffen Kjærgaard opplevde. Det var en katastrofe. Vi visste selvsagt at dette ville bli slått stort opp, og gjorde det vi kunne for å skjerme Vegard, sier Kvålsvoll til procycling.no.

– Kan ikke sammenliknes med Sundby-saken

Han har fått lese igjennom sitatene der Robinson Bugge uttaler at arbeidsgiveren hans «burde ha håndert saken på en annen måte». Kvålsvoll sier følgende om sakens kjerne:

– Under Tour des Fjords tok Vegard en astmamedisin han sier han hadde hatt liggende i toalettmappa i flere år, og som han ikke hadde tillatelse til å bruke. Han gikk på en annen medisin, men tok denne uten å snakke med noen andre på laget, og heller ikke med legen. Som i andre lag og forbund skulle inntak av kosttilskudd, medisiner, etc. tas i samråd med og godkjennes av lagets lege. Dette ble ikke gjort. Derfor går det heller ikke an å sammenlikne det med sakene til Johnsrud Sundby og Johaug, fordi de fikk medisinene fra legene på landslaget. I denne saken skjedde det 100 prosent på Vegards eget initiativ, sier Kvålsvoll til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– MÅ SKILLE MELLOM SAK OG PERSON: Atle Kvålsvoll gleder seg over comebacket til Vegard Robinson Bugge på sykkelen, men mener samtidig at tillitsbruddet da han inntok en annen astmaspray uten å ta det opp med laglegen, var nødt til å få konsekvenser for ham. FOTO: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Det endte med at Robinson Bugge, den samme høsten, ble løst fra kontrakten sin med Team Sparebanken Sør etter at han ble idømt en fire måneder lang utestengelse for bruk av Briancyl uten medisinsk fritak.

– Fra vårt ståsted ble det vanskelig å stole helt og fullt på en utøver som tok medisiner uten å informere oss om det. På en måte var det stryk på alle områder, og det er nødt til å få konsekvenser. Hadde det vært vår egen lege som hadde gitt ham medisinene, vil jeg tro at vår reaksjon også kanskje kunne ha blitt en annen. Jeg tror heller ikke Skiforbundet hadde brukt millioner av kroner på advokater, om det var utøverne som hadde handlet på egenhånd. Det er en vesensforskjell der. For en utøver er det selvsagt veldig kjedelig å komme opp i en slik situasjon. Dessverre var det Vegard som sto for dette selv.

Får støtte fra Holst Enger

Etter å ha syklet for både Team Joker (2010-2014) og Team Sparebanken Sør (2015), er Robinson Bugge en godt kjent skikkelse i det norske sykkelmiljøet, der han også har mange av vennene sine den dag i dag.

Blandt dem er Sondre Holst Enger forlot Team Sparebanken Sør til fordel for proffopphold i IAM Cycling i juli, 2014. Da syklet Robinson Bugge for Joker, således har de aldri vært lagkamerater.

Begge to er imidlertid fra Horten, selv om det er fire år imellom dem. Den nåværende Israel Cycling Academy holdt en lav offentlig profil sammen med kompisen da saken sto på som verst, men har alltid støttet ham.

– Hva tenker du om det som skjedde med Robinson Bugge for noen år siden? Han ble på en måte kastet ut av norsk sykkelsport, men nå velger han selv å komme tilbake.

– Jeg synes det er kult at han er tilbake på sykkelen. Han fikk ufortjent mye tyn, og ble fryst ut. Det var ikke helt bra, men fortid er fortid. Jeg tipper også han også ser framover nå, sier Holst Enger.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

EN GANG KOMPIS, ALLTID KOMPIS: Sondre Holst Enger støtter Vegard Robinson Bugge i comebacket. Her er to på Slottsfjellet i Tønsberg før de skulle ut å trene sammen. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

De to la tirsdag ut på det Holst Enger kalte for en «to-timers restitusjonsøkt» i Tønsberg-traktene. 24-åringen sier følgende om comebacket til Robinson Bugge:

– Det er litt morsomt at han gjør det. Jeg håper han lykkes.

– Og hvis han sitter igjen mot slutten kan han være en alliert for deg og August?

– Nei, da skal han få gå for det selv, lyder det kontante svaret fra 24-åringen.

– Jeg måtte tilbake til sykkelsporten

Oppriktig innrømmer Robinson Bugge at han har lagt på seg 10 kilo siden han var på høyden av sykkelkarrieren sin.

– Og kanskje 15 kilo siden de tidlige juniordagene.

Det merkes godt i motbakkene, men på flatene hevder han at han fremdeles har ganske bra med power.

Et par svulmende biceps under sykkeldrakta, vitner også om at treningsfokuset både er tilstedeværende, men også litt annerledes innenfor politiets rekker.

I Nord-Norge faller det også relativt mye snø om vinteren, i hvert fall når man er vant til den milde varianten i Vestfold, og det var egentlig ikke før ved påsketider, da han var hjemme i Horten, at de første treningsturene med landeveissykkelen ble unnagjort.

Han kjørte bakkedrag med lokale treningskompiser. Og opplevde å bli slått. Det ble også en slags vekker for ham.

– Det var en som riktig nok hadde trent mye som slo meg, men jeg tenkte likevel: Har jeg mista det helt? Det gjorde noe med meg, og jeg forsto at her måtte jeg henge i. Jeg begynte å trene intervaller igjen. Etter at vi hadde kjørt noen ganger opp Gunnerødbrekka, (lokalt omtalt som «Kongen av asfaltbakker i Horten») hadde jeg musikk fra Spotify på øret. Etter at jeg var ferdig med bakkedraget ble en «kermesse-låt», et minne jeg hadde fra tiden i Belgia, avspilt. Da fikk jeg en tåre i øyekroken og kjente at jeg savnet på syklinga og Belgia. Jeg skjønte at dette kunne jeg ikke la gå ifra meg. Jeg skjønte at jeg måtte komme meg inn i sykkelsporten igjen.

Sveler i NM-oppkjøringa

NM-fellesstarten er fremdeles noen dager unna, og Robinson Bugge sitter tilfreds i sommersola mens han langer innpå med syltetøysmurte sveler som oppladningen til en ny treningstur. Han utveksler tekstmeldinger med Holst Enger, og er klar for et par rekognoseringsrunder opp Mokollveien (i NM-løypa) utover ettermiddagen.

– Løypa i Politi-EM er heldigvis flat. Det er litt mer kermesseløype. Det blir en start mot å komme tilbake på sykkelen igjen, sier han blidt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KAFFE OG SVELER: Vegard Robinson Bugge var blant landets mest lovende ryttere i U23-klassen. Som 28-åring har han fremdeles mye å gi som syklist, men han er likevel glad for at høydeprofilene under Politi-EM i Belgia ikke er altfor steile. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Mesterskapet i september blir et gjensyn med Belgia der han under deler av vårsesongen bodde i Gent for litt over to år siden.

– Hvilke ambisjoner har du foran NM-fellesstarten?

– Målet mitt er å komme meg med i et brudd og henge med lengst mulig. Det er en start for å komme i bedre form og konkurrere igjen. Jeg ser for meg at jeg skal være med å konkurrere på et høyere nivå utover høsten. Neste år har jeg lyst til å være med å kjempe i Norgescupen. Det er to år siden jeg har syklet et skikkelig sykkelritt. Jeg vet jo hva som kreves av trening og mye konkurranser, og jeg har jo ikke det i beina nå. Jeg meldte meg på i NM helt på eget initiativ, fordi jeg har lyst til det.

Så lenge man løser ut elitelisens er man også berettiget til det. Han humrer likevel litt over det faktum at han nå er på vei tilbake:

– Jeg tenkte jo litt sånn selv, da jeg hadde plass på et kontinentallag: Hvorfor skal de helvetes mosjonistene være med? Men nå er jeg en av dem selv, sier han.

Froome: – Ikke en positiv test

I den internasjonale sykkelsporten er det nå det overdrevne Salbutamol-inntaket til Chris Froome som preger nyhetsbildet.

Det var for øvrig Terbutalin som var virkestoffet Robinson Bugge ikke hadde papirarbeidet til å bruke via astmasprayen Briancyl. Stoffet er ikke prestasjonsfremmende.

– Jeg kan forstå reaksjonene til mange der ute, spesielt med tanke på historikken til denne idretten, uttalte mannen som har vunnet fire Tour de France-seirer, og som i skrivende stund har gått fra triumf til triumf gjennom de siste utgavene touren, vueltaen og giroen.

Han har imidlertid en mulig suspensjon hengende over seg etter at han benyttet mer enn dobbelt som grenseverdien tillater da han behandlet astmaen sin under fjorårets La Vuelta:

– Dette er ikke en positiv test. Idretten vår stammer fra en veldig mørk bakgrunn, og jeg har gjort alt jeg makter i løpet av min karriere for å vise at idretten har snudd, sier Froome.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

IKKE GJENVALG: Harald Tiedemann Hansen tar ikke gjenvalg som sykkelpresident. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

STÅR FOR SINE UTTALELSER: Harald Tiedemann Hansen var sykkelpresident da astmasaken til Vegard Robinson Bugge dukket opp. Han er blitt konfrontert med kritikken fra 28-åringen, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det var nok også de bekmørke sidene ved sykkelsportens historikk som gjorde at sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen lot giljotinen falle over den vimsete syklisten fra Horten en julidag i 2015:

– Dette er klønete gjort at ham. Han setter sykkelsporten i et dårlig lys gjennom dette, og det kan være med på å gi oss dårlig omdømme. Han setter dessuten sin egen karriere på spill. Det er ikke bra, uttalte Tiedemann Hansen til NRK.

I slutten av oktober for tre år siden var den fire måneder lange utestengelsen idømt av disiplinærkomiteen i det internasjonale sykkelforbundet.

Han ble løst fra kontrakten i Team Sparebanken Sør, og det lyktes ham heller ikke å få sjansen i noen andre av de resterende, norske kontinentallagene.

– Doping er doping

Etter to år på skolebenken og muligheten til å fullføre en bachelorgrad ved Politihøgskolen, har Robinson Bugge og klarte å ta realiteten i behandlingen han fikk innover seg.

– Jeg har ikke brutt noen lover, og som politi jobber man med mange ting som er langt verre enn det jeg har gjort. I strafferettslig lys skiller du mer på om du gjør ting forsettlig eller om det skjer uaktsomt. I idretten synes jeg ikke de klarer å skille begrepene godt nok. Doping er doping, og det samme begrepet brukes uansett hva saken dreier seg om. Så på en måte mangler vi et ord når vi omtaler slike saker, mener han.

– Og nå føler du kanskje at du har «sonet nok»?

– Meningen med en soning er at man skal komme tilbake som et bedre menneske. Det samme gjenspeiler seg ikke innenfor idretten. Det var i hvert fall ikke mye støtte å få, og de ønsket i hvert fall ikke å få meg tilbake som en bedre syklist etter at utestengelsen var over.

– I stedet fikk de en tyngre syklist?

– Hehe, ja, en tyngre syklist fikk de i hvert fall, sier han og ler.

– Er dette noe som har blitt hengende ved deg etter at du søkte deg inn på Politihøgskolen?

– Egentlig ikke. Jeg har ikke begått noe lovbrudd. Hvem som helst kan bruke astmaspray av vanlige mennesker, så det er ikke ulovlig i den forstand. Jeg har vært åpen om fortida, men historien er jo noe som lever med meg. Nettet har kommet og googler man der, finner man jo forhistorien til folk. Det er ikke som tida da man trykket ting på papir, og kastet det etter hvert. Jeg har vært åpen om det som skjedde, og det har egentlig vært uproblematisk. Jeg føler heller at en del synes det er litt spennende.

På søndag møtes Robinson Bugge og Kvålsvoll igjen. Trønderen sitter i følgebil sammen med Fred Arne Enger og skal hjelpe Holst Enger og August Jensen underveis i fellesstarten.

Når procycling.no informerer Kvålsvoll om at Robinson Bugge akter å gjøre comeback under NM-fellesstarten søndag, er det noe han virker å glede seg over:

– Det er viktig å skille mellom sak og person. Vegard er en kjempegutt, selv om en slik sak selvsagt kan gjøre litt med forholdet vi har til hverandre. Da han syklet NM i Bodø kom han likevel til oss og spurte om hjelp med sykkelen, og det er litt slik det går. Jeg er ferdig med den saken, men jeg synes det skal fremstilles riktig om det skal skrives mer om nå. Jeg ble glad da jeg hørte at Bugge skulle starte opp med politiutdanningen. At han nå vil satse på sykkelen igjen på et visst nivå, er veldig bra. Han er en slags fargeklatt. En offensiv rytter og en humørspreder. Han har gode taktiske egenskaper og var viktig for det sosiale i laget vårt. Jeg følte at vi var med på å bygge ham opp igjen etter at noen kanskje trodde at han var ferdig. Jeg var trener for ham, og da er det selvsagt ekstra spesielt når en slik sak dukker opp. Det er supert at han ønsker seg tilbake til sykkelmiljøet. Jeg gleder meg til å møte ham på søndag og se om det er noe fart i ham, avslutter Kvålsvoll.

Den nå avgåtte Harald Tiedemann Hansen (sykkelpresident fra 2008 til mars, 2018) har lest kritikken fra Robinson Bugge i sakens anledning, men har gitt uttrykk for at han ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

PS: Den beste plasseringen han har fra NM, er 13.-plassen fra Bergen i 2012. Da vant Edvald Boasson Hagen foran lagkompis Lars Petter Nordhaug (Team Sky). I 2011 ble Robinson Bugge nummer tre sammenlagt i Tour of Norway. Wilco Kelderman (Rabobank CT) vant den utgaven.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse