GA ALT FRAM TIL STREKEN: Vita Heine hadde ikke store forhåpninger om at angrepet skulle holde til seier, men denne torsdagen fikk Hitec-rytteren betalt for enormt mange timer på treningssykkelen de siste åra. FOTO: Lotto Thüringen Ladies på Twitter/Velofocus

«Jeg skjønte ingenting. Er det mulig?»

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 30.05.19 17:49

Del på    

Heine forventa å bli kjørt inn. Så dukket målstreken opp.

(procycling.no): Det har gått opp og ned for Vita Heine og Team Hitec under etapperittet International Lotto Türingen Ladies Tour i Tyskland.

Under åpningsetappen fikk et ’relativt ufarlig’ brudd gå fritt og uhindret opp i en ledelse på over ti minutter. Bak i feltet var det en del murring, men ingen tok tak – før det hele var for sent.

– Det var frustrerende, kommenterer Vita Heine et par dager senere.

Barbara Guarischi (Team Virtu) tok spurten foran Kathrin Hammes (WNT-Rotor) mens småflaue storlag i hovedfeltet dundret inn over sju minutter bak vinneren.

Var med i innledende angrep

Etter at sammendraget langt på vei hadde gått fløyten, var Vita Heine nødt til å sette seg nye mål.

På dag tre av rittet var det 94 kilometer i Dörtendorf på profilen og tre passeringer av en bakke på litt over én kilometer med over åtte prosent i snitt.

Ikke den latviskfødte jentas spesialitet, men Hitec Products-Birk Sport-rytteren gikk likevel offensivt til verks, og ble med i et brudd som formet seg ved første passering av bakken.

– Vi fikk 50 sekunder, men endte opp med å bli kjørt inn igjen. Jeg følte meg egentlig litt ferdig og tenkte at nå hadde jeg brukt opp min sjanser. Jeg var litt irritert fordi jeg følte at jeg hadde sløst med energien, forteller Heine til procycling.no.

Trodde ikke helt på det selv

Foran siste passering hadde WNT-Rotor-laget klart å samle det hele på nytt. Nå var Heine klar for å gi det ett forsøk til, men egentlig var det sammendraget som lå nærmest i tankene da hun angrep for andre gang.

– Jeg trodde egentlig ikke at jeg kunne vinne. Det var mest med tanke på sammendraget og på å få til et best mulig resultat der. Jeg skulle gå til fra bunnen og gi alt jeg hadde. Uansett hvor mange som ville passere meg, så passet det meg bedre enn om det ble halvhardt kjør de første 500 meterne og det så skulle samle seg til en slags spurt. Jeg kjørte det jeg kunne og skjønte ingenting da jeg fikk en luke. Er det mulig? tenkte jeg. Da jeg så det var 250 meter igjen, tenkte jeg at det her kunne gå. Jeg så det var ei bak meg som nærmet seg men jeg bestemte meg for at jeg skulle passere den streken først.

– Du frykta ikke at det var én runde til da, når du så luka som åpnet seg bakover?

– Hehe, nei. Jeg visste at det var tre runder, men det var likevel vanskelig å fatte. Jeg tror det har litt med selvtilliten å gjøre. Jeg vet at jeg er sterk, men har likevel ikke helt trodd på det. Jeg har sett opp til de beste, men jeg vet jo at de også har det vondt når jeg har det vondt. Jeg skal bruke dette til å bygge opp selvtilliten min videre, lover hun.

Iført den norske mesterskapstrøya kunne hun så slippe jublene løs sammen med lagkameratene i det norske Hitec-laget. Liane Lippert (Team Sunweb) ble nummer to, mens tidligere verdensmester og regjerende europamester, Marta Bastianelli, knep tredjeplassen i forkant av feltet.

Motivert av mødrene

Deltakelsen i Thüringen varierer litt fra år til år, men Heine bedømmer årets felt til å være meget bra. Det bekrefter for så vidt også rittets startlister.

– Det er tidligere verdens- og europamestre her. Mange ryttere som er sterke på tempo og som kan klatre. Jeg tror dette er det beste jeg har fått til. At dette er min aller sterkeste prestasjon.

– Hvem var du fryktet kunne komme opp til deg bakfra?

– Nei, det var mange, egentlig. Men kanskje en rytter som Marta Bastianelli. Hun pleier å være veldig bra i slike avslutninger. Det var jo egentlig en kort bakke. Jeg har ikke hatt min største styrke der. Det krever mer punch, mens jeg er mer seig og kjøresterk.

Heine forteller at hun også hadde litt ekstra motivasjon inn mot dagens etappe:

– Jeg dediserer denne seieren til mødrene. Jeg tenkte på moren til Karl (Lima, lagsjefen vår anm.) som gikk bort i går og jeg tenkte på min egen mor som har vært på sykehus nylig. Selv om det gikk bra med henne.

Har høye tempo-ambisjoner

Etter seier på dag tre av Lotto Thüringen Tour og topp 10-plassering i sammendraget, venter det ekstra fokus på temposykkelen i perioden som venter.

Heine satser naturlig nok inn mot både tempo- og fellesstart under NM-helga på Østlandet, men også VM-tempoen i Yorkshire er et mål som blinker seg ut.

– Jeg ser at det er mulig å gjøre det bra i tempo-VM, så topp 10-plassering er et mål der. Jeg har fortsatt litt å gå på når det gjelder maksfart på temposykkelen, men jeg håper det ordner seg med litt ekstra trening.

– Du, hvis ikke dette bruddet hadde gått inn, da kunne du ha kjempet om en sammenlagtplassering på podiet utover denne uka …

– Ja, det er egentlig veldig surt. Det var helt sinnsykt, egentlig. Vanligvis er det ikke opp til laget vårt å ta ansvaret i de situasjonene der, så vi kjørte også avventende, medgir Heine.

PS: Lotto Thüringen Ladies Tour avsluttes søndag.

Tagget med: , , , ,

Les også disse