IKKE MED: Uno-X skal ta det neste steget, men det blir uten Kristoffer Skjerping. Foto: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Skjerping om vrakingen: – Satt meg ned på sofaen og grein

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 9.09.19 16:04

Del på    

26-åringen håper han kan fortsette karrieren etter at Uno-X valgte å ikke fornye kontrakten.

(procycling.no): Som procycling.no kunne melde etter søndagens Gylne Gutuer, er Kristoffer Skjerping ferdig i Uno-X Norwegian Development Team etter årets sesong.

26-åringen vant rittet etter å ha spurtslått Morten Hulgaard (ColoQuick), et ritt han før start sa han skulle kjøre på sinne etter at han i månedsskiftet august/september fikk beskjed om at han ikke er blant rytterne som får forlenget kontrakten når Uno-X etter planen tar steget opp på prokontinentalnivå i 2020.

Et stort jubelbrøl runget over Stange sentrum da han krysset målstreken og det var mye følelser som har kommet frem den siste tiden.

– Skal jeg være helt ærlig, så må jeg si at da jeg fikk beskjeden så satt jeg meg ned på sofaen og grein. Uten at du klarer å kontrollere det. Det er ting du har jobbet for siden du var elleve år gammel og startet med syklingen, og så skal drømmer bli knust. Det er ikke kjekt, sier han til procycling.no. 

For ham ble det en enorm bismak over søndagens seier.

– Etter at jeg kom i mål og ble gratulert av lagkamerater, så syklet jeg opp i skogen og grein. Jeg var så utrolig frustrert og irritert. Det er mye sinne og du blir lei deg. Det er mye følelser i sving, forklarer han.

Kritisk til at han ikke fikk vite det før

For Skjerpings del kom avgjørelsen «litt ut av det blå».

– Jeg er veldig opptatt av å få en forklaring på hvorfor, hvis det er noe du kan gjøre noe med. Filosofien til laget er å utvikle rytterne, men så kommer dette rett i fleisen og du får beskjed om at du ikke trener nok eller ikke er motivert nok. Det var litt rart synes jeg i hvert fall, sier han.

– Hva synes du om å få en slik merkelapp?

– Du tar det veldig personlig, du gjør det. Jeg er 26 år gammel, så jeg vet godt for min egen del at jeg er motivert nok. Treningsbiten er en sak mellom meg og min trener. Hvis jeg trener for lite bør jeg få beskjed fra treneren min (Arne Gunnar Ensrud), ikke fra ledelsen. Når ikke han selv er klar over det, så er det noe hakkende galt, spør du meg.

Uno-X signaliserte tidlig at de vil ta med seg en kjerne fra dagens lag videre, men Skjerping er kritisk til at han ikke fikk vite noe om en eventuell forlengelse av kontrakten før månedsskiftet august/september. 

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Jeg synes de er sent ute. De hadde gjort det enklere for folk om de hadde vært tidligere ute. Det snakkes hele tiden om at du skal fokusere på det sportslige, men du presterer ikke av å gå rundt og være usikker.

– Jeg hadde en prat på starten av sesongen, hvor de sa at de hadde forventet mer, men jeg er 100 prosent enig. Jeg hadde forventet mer selv også, men jeg mener de burde begynt med kontrakter mye tidligere. Vi er godt ute i september nå og jeg har ett sykkelritt igjen, sier Skjerping, som skal sykle Gooikse Pijl som sitt siste ritt i Uno-X-drakt.

FØRSTE SEIER: Etter seieren i Ringerike GP følte Kristoffer Skjerping seg ganske trygg på at han skulle være med videre. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Føler han har god støtte blant lagkameratene

Starten på sesongen var på ingen måte perfekt for Skjerping, og han forteller at det gjorde ham usikker på om han skulle få være med videre.

– Etter den starten jeg hadde på sesongen blir du litt usikker. Når du er supermotivert for en ny sesong og så blir du syk i Portugal, så ser du litt mørkt på det. Heldigvis snudde det og så fikk jeg en seier i Ringerike. Siden da har flyten vært litt bedre. Jeg har alltid også gjort en jobb for laget om jeg kom tilbake fra sykdom og lignende.

Skjerping har med seieren i Gylne Gutuer vunnet to av de fire UCI-seirene Uno-X har kjørt inn i år (da telles ikke seirene til Foss og Leknessund som en del av det norske U23-landslaget med) og han opplever å ha god støtte blant lagkameratene.

– Det kan jeg love deg. Det er 100 prosent altså. Om det ikke er 100 prosent, så er det 99 prosent. De skjønner nok ikke så mye de heller. Men det har ikke så mye å si heller. Det er ledelsen som styrer og rytterne har tydeligvis ingenting de skulle sagt, sier Skjerping.

Haugland: – Vi er ansvarlige for å sette sammen det laget vi mener er riktig

Sykkelsjefen i Uno-X, Jens Haugland, ønsker ikke å kommentere detaljene i saken til Skjerping i mediene.

– Jeg forstår at det er tøft å være toppidrettsutøver og få beskjeder som gjør at hverdagen kan bli mer krevende fremover. Så er det også veldig viktig å forstå at det er to sider av en sak. Det er også slik at vi som system helt bevisst ikke tar det i et mediebilde og diskuterer med offentligheten/ryttere/foreldre. Det vil være veldig uryddig overfor den det gjelder. Som en arbeidsgiver overfor en arbeidstaker er ikke det slik vi ønsker å opptre.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Jeg har full respekt for at Kristoffer ikke synes det har vært en grei prosess, men jeg velger å håndtere og kommentere den prosessen internt. Det er det eneste ryddige å gjøre overfor rytter, andre ryttere og på vegne av våre egne ledere. Jeg kan også si at jeg har 110 prosent tillit til den ledelsen vi har i vårt sykkellag. Jeg kan prosentregning, så det var bare for å statuere det litt ekstra, sier Haugland. 

TAR DET INTERNT: Sykkelsjef i Uno-X, Jens Haugland, er klar at de ikke vil kommentere slike saker i detalj. FOTO: Jan Brychta, Uno-X Norwegian Development Team.

Han kan ikke si noe om hvorvidt Skjerping er den eneste av de nåværende Uno-X-rytterne (foruten om Tobias Foss som skal til Jumbo-Visma) som ikke får bli med videre til neste år.

– Det kan jeg på ingen måte si, for det er ikke avklart enda. Det jeg hele tiden har sagt at vi skal bygge en base i de rytterne vi har. Det betyr at det ikke er noe automatikk i at alle er med. Vi som eier laget er ansvarlig for å sette sammen det laget vi mener er riktig. Vi kommer gang til gang å oppleve at omgivelsene ikke er enige med avgjørelsene. Slik er det å drive et lag på toppidrettsnivå. Det kommer til å bli litt nytt for Uno-X å forholde seg til, ettersom vi ikke har vært så profilert tidligere. Nå kommer dette mer opp i lyset, mye på grunn av at vi har sagt at vi skal søke profflisens for 2020. Det er nå en gang sånn at vi er arbeidsgiver. Vi gjør noen vurderinger for hvilke kontrakter vi ønsker å fornye, med tanke på å etablere et profflag.

Håper han kan fortsette karrieren

For Skjerping blir nå spørsmålet om han kan fortsette karrieren. Han forteller at han er åpen for det meste og han har allerede tatt kontakt med flere lag.

– Tror du at du sykler aktivt neste år også?

– Du håper jo selvfølgelig det, men om jeg tror det, det vet jeg ikke. Jeg vet at det kommer en dag hvor jeg skal slutte å sykle, men hvis den avgjørelsen skal bli tatt av noen andre, så tror jeg at vil være bitter resten av livet og sitte igjen med en følelse av at man ikke har fått fullført noe man har startet. Jeg håper at det ordner seg, sier Skjerping. 

– Det er dessverre ikke siste gang vi som lag er nødt til å gi noen tøffe beskjeder. Kristoffer har i år vunnet to UCI-ritt og har vært tydelig på at han har sendt ut følere nå. Da får vi håpe han klarer å vende det i den retningen han ønsker, sier Haugland.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , ,

Les også disse