KLARE: Kristoffer Skjerping er ikke i tvil om at Uno-X er klare til å ta steget opp på prokonti-nivå. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Skjerping: – Bedre organisert enn Cannondale

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 2.04.19 13:54

Del på    

Uno-X-rytterne har stor tro på lagets fremtid som et viktig mellomledd ut mot WorldTouren.

LYSAKER (procycling.no): Tirsdag formiddag kom beskjeden mange har vært spent på: Uno-X har bestemt seg for å søke prokonti-lisens neste år. Selv for rytterne holdt ledelsen kortene tett til brystet, og Anders Skaarseth forteller at de først fikk vite det ti minutter før pressekonferansen.

– Vi har ikke fått det bekreftet før i dag, men de fleste kan jo to pluss to, sier han med et smil. 

– Dette tror jeg betyr mye for norsk sykkelsport. Jeg begynte å sykle for min egen del på grunn av at Tour of Norway syklet i Lillehammer, så jeg syklet rundt og samlet flasker og så på Tour de France på TV. Nå har vi endelig også et norsk lag å forholde seg til, ikke bare lag som Team Sky eller Highroad med Edvald i sin tid. Nå har vi et norsk lag å følge med på, og det tror jeg betyr mye. Det hadde i hvert fall gjort det for meg da jeg var 12-13-14 år. Jeg håper flere blir inspirert til å sykle, sier han videre.

Skjerping: – Det eneste riktige å gjøre

Kristoffer Skjerping ny i laget for sesongen, men har tidligere syklet to år som proff i det som i dag er EF Education First, den gang kjent som Team Cannondale-Garmin.

– Da jeg var nede på treningssamlingen så snakket jeg med Jens (Haugland) om det, og jeg sa det at «dønn ærlig så er dette bedre organisert enn Cannondale». Organisasjonen og støtteapparatet her har veldig klare oppgaver. Det er en motsetning til hvordan det var i Cannondale. Det var et WorldTour-lag, nå skal vi opp til prokonti. De (Uno-X) er absolutt mer enn klare for dette, mener 25-åringen.

– Hva betyr dette for norsk sykkelsport?

– Jeg føler det har alt å si, og det som har manglet i flere år. Sykkel-Norge er moden for det og det er det eneste riktige å gjøre når du har muligheten som Uno-X har nå.

GOD KOMPETANSE: Med ledere som Stig Kristiansen, Kurt Asle Arvesen, Leonard Snoeks og Arne Gunnar Ensrud er det mye kompetanse i rekkene til Uno-X. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

– Sportslig ingenting tilbake for Cofidis

Anders Skaarseth var på sin side aktuell for en proffkontrakt i år med franske Cofidis, men valgte å takke nei til laget han kjørte stagiaire for i fjor høst.

– Det er jo gøy å være en del av dette laget og det var jo også derfor jeg valgte å bli værende her, istedenfor å gå til Cofidis. Det er gøy å kunne ta med seg den gjengen man allerede kjenner godt og plusse på med ytterligere noen ryttere. Det er gøy at det er norsk da, at man ikke nødvendigvis må til utlandet for å være en del av et slikt lag. 

– Sportslig er det absolutt ingenting som står tilbake for Cofidis, jeg ville heller sagt at det er et godt steg opp. Det er store organisasjoner til slutt og det er mange ansatte rundt, men det sportslige vil jeg si er et steg opp. Det er litt mer ressurser i noen roller som kreves for å fylle noen stillinger, men på trenersida er det veldig god kompetanse og blant sportsdirektørene mange steg opp fra det jeg møtte i Cofidis. Det er ingenting som holder oss tilbake, nå må bare vi rytterne ta steget opp.

GØY: Anders Skaarseth gledet seg over tirsdagens nyhet. FOTO: Jarle Fredagsvik

Et kjærkomment mellomsteg

Skjerping ble selv proff etter å blitt nummer to i U23-utgaven av Flandern rundt og tre i U23-VM i 2014. Som 21-åring fikk han tilbud direkte fra WorldTouren og hoppet på. Etter to år i det amerikanske laget vendte han tilbake til Norge og Joker Icopal før 2017-sesongen.

Et prokontinentallag som Uno-X ønsker å bli nå kunne da gjort veien enklere.

– Sett i ettertid skulle jeg helt klart ønsket det (at Uno-X var et prokontinentallag da han ble proff). Når du står der med et tilbud fra WorldTouren takker du selvsagt ja, men sett i ettertid hadde jeg nok utviklet meg mye bedre om jeg hadde hatt den muligheten vi får neste år. 

– Jeg var ikke klar for WorldTouren, men jeg føler meg veldig klar for prokontinental nå. For meg er dette det perfekte steget og jeg tror det er et perfekt steg for mange andre også som kan blomstre.

Alexander Kristoff sier selv til procycling.no at han var nær ved å legge opp da han slet med å få proffkontrakt etter flere toppresultater i 2008/2009. For rytterne i vannskorpen til å få en kontrakt med et WorldTour-lag kan et norsk prokontinentallag vise seg å bli veldig viktig.

– Du har hatt flere kontinentallag i mange år, men da er det et stort steg opp til WorldTouren. Å ha et slikt mellomsteg gjør det lettere å ta de ulike stegene. Om en god kontinentalrytter akkurat ikke er god nok for et WorldTour-lag, så er han god nok for prokonti. Da får han utvikle seg videre der. Det må være inspirerende for alle ryttere i alle aldrer at det kommer et norsk profflag som skal holde på i mange år, sier Erik Nordsæter Resell. 

– Det er mange norske ryttere som passer godt inn på dette laget. Det er mange norske proffer, men det kan godt tenkes at mange av de ønsker å kjøre her. Har du vært proff og ikke fått det helt til kan dette være et fint sted å restarte litt og få gode resultater, sier Skjerping.

– Dette er jo bare en drøm, men sett at for eksempel Bystrøm kom hit neste år. Da kunne han få kjørt inn skikkelige resultater og blitt satset skikkelig på. Han hadde jo fått resultater, men kommer du inn på et WorldTour-lag kommer du lengre bak i køen. Du utvikler deg ikke så mye med å hente flasker.

Enn så lenge har Bystrøm selv klare ambisjoner om å holde seg på WorldTour-nivå, men med flere andre norske proffer på prokontinentallag og WorldTour-lag er det nok langt fra umulig at noen av dem kan bli å se i en norsk prokontinentalsatsing neste år.

Tagget med: , , , ,

Les også disse