GLAD MANN: I 2015 ble han nummer tre i U23-NM - og i fjor ble han fjerdemann. I Stjørdal fikk Anders Skaarseth endelig kloa i mesterskapstrøya. Han spurtslo Torstein Træen (Uno-X Team) på oppløpet etter et spennende ritt. FOTO: Magnus Drivenes, procycling.no

Skaarseth fikk sin etterlengtede U23-tittel

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik
Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 18.06.17 19:08

Del på    

Joker-rytteren overlistet Torstein Træen på oppløpet.

STJØRDAL (procycling.no): U23-fellesstarten ble en deilig duell mellom to av de to antatt sterkeste lagene: Uno-X Hydrogen Development Team og Joker-Icopal.

Slik man kunne ha spådd på forhånd, ble den siste passeringen opp Gevinglia avgjørende under NM-åpningen i Stjørdal.

Resultater: Komplette lister her!

Uno-X og Joker satt hver med to mann i det avgjørende bruddet. Det var Torstein Træen som angrep først, og han fikk selskap av Anders Skaarseth.

De tre andre bruddkameratene: Syver Wærsted, Rasmus Fossum Tiller og overraskelsen Asbjørn Madsstuen (Bygdø IL) maktet ikke å svare.

Etterpå fortalte Skaarseth procycling.no at Wærsted var mannen han fryktet mest i en ventende spurt:

– Torstein støtet, så da gikk jeg etter. Så enkelt var det. Men jeg vet jo ikke hvordan Syver følte seg mot slutten, bemerker Skaarseth.

Avstanden vokste kjapt

Duoen opparbeidet seg raskt en betydelig luke bakover, og det syntes klart at seieren nå sto mellom disse to.

Hele Joker-laget kjørte aktivt underveis, noe som bidro til at Skaarseth i stor grad kunne spare krefter i feltet. At Træen samtidig hadde vært med på flere angrep, gjorde at oddsen talte imot ringerikingen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ENDELIG! Anders Skaarseth kunne juble for sin første U23-tittel i NM-historien, etter sju runder i en tøff løype i Stjørdal i dag. På podiet fikk han selskap av Torstein Træen og lagkompis Rasmus Fossum Tiller. FOTO: Magnus Drivenes, procycling.no

Inn på oppløpet var det heller ingen tvil. Skaarseth hadde mest krefter igjen, og henviste Uno-X-rytteren til andreplassen, i det som likevel var en tett duell. Bak ham tok Rasmus Fossum Tiller seg av tredjeplassen.

Wærsted ble fire, mens Asbjørn Madsstuen sikret en svært oppløftende femteplass for Bygdø IL.

Fryktet Wærsted mest i duell

Etterpå lettet Skaarseth på sløret for hvilken taktikk Joker Icopal hadde lagt for dagen. Innledningsvis var Kristoffer Halvorsen aktiv, på de neste rundene gikk Rasmus Fossum Tiller, Ole Forfang og Tobias Foss til angrep.

– Vi hadde ingen spikret taktikk egentlig om at noen skulle gjøre det og det. Man må avvente litt, og så blir det jo et hardt løp til slutt, sier Skaarseth til procycling.no.

Han forteller videre at dersom noen av jokerne kom seg løs mot slutten, skulle de ideelt sett også ha gode sjanser til å vinne fra det bruddet.

– Da Rasmus og jeg kom avgårde, følte jeg vi hadde det. Det var egentlig Syver (Wærsted) vi fryktet mest, fordi han er så rask. Han er kanskje raskere enn meg i en spurt, mener Skaarseth.

Spilte på lagkompisen – lot Skaarseth jobbe

På de siste fem kilometerne inn til mål, lå Træen på hjul og lot Skaarseth gjøre all jobb. Uno-X-rytteren spilte på at han hadde Wærsted i gruppa bak, men innrømmer at han var usikker på sine egne ferdigheter i spurt mot en av de to Joker-rytterne.

– Du gikk til i den siste bakken, hva var planen bak det?

– Rasmus Tiller har jo en god spurt, han og. Det er vanskelig å vite hvor sterke folk er underveis. Jeg er god oppover, så jeg måtte bruke det til noe, forklarte Træen.

Han kjenner både Skaarseth og Tiller godt etter blant annet å ha syklet Gent-Wevelgem sammen med dem tidligere i år.

– Jeg fikk vite at Syver hang med bak, så da lå jeg bare bak Anders. Jeg hadde håpet å ta ham i spurten, men det klarte jeg ikke, sier Træen.

Endelig på toppen av podiet

Dermed kunne en glad Skaarseth slippe jubelen løs på podiet i Stjørdal.

22-åringen fra Lillehammer har hatt en bra 2017-sesongen, noe både 2.-plassen fra sammendraget i Tour de Bretagne og 5.-plass fra U23-utgaven av Flandern rundt dokumenterer.

Ved de siste to norgesmesterskapene har han også snust på tittelen. På Lillehammer i 2015 endte han på tredjeplass bak Odd Christian Eiking og Truls Engen Korsæth.

I fjor ble han nummer fire – men hadde også da kun lagkamerater foran seg på lista.

Denne søndagen kunne han endelig ta steget til topps på podiet selv, og ekstra morsomt var det nok å ha Rasmus Fossum Tiller, treningskompisen fra Lillehammer, på det nederste trinnet.

Slik gikk det til:

NM-arrangøren har klasket til med en fellesstartløype med 366 høydemeter per runde.

U23-rytterne skulle sykle sju runder i løypa på 19,8 kilometer.

Ut på førsterunden fikk både Uno-X og Team Sparebanken Sør plassert hver sin mann i brudd (henholdvis Lars Saugstad og Mathias Skjold). Etter hvert fikk de også selskap av André Sotberg fra TVK.

Avstanden ble ikke den helt store. Etter 30 kjørte kilometer, av totalt 140 kilometer, var ikke avstanden opp til trioen på mer enn minuttet.

Tillers angrep blir nøytralisert

Ut på runde tre angrep Rasmus Fossum Tiller (Team Joker) og forsøkte å kjøre seg opp til bruddet. Kort tid senere ble kvartetten foran hentet av hovedfeltet.

Med rundt 95 kilometer til mål, var det igjen samlet.

Like før løypas tøffeste bakke, passasjen opp fra Malvikrysset til Gevinglia, angrep Jokers Ole Forfang og fikk selskap av Torstein Træen. Også Ludvik Aspelund Holstad (Sparebanken Sør) forsøkte å gå etter, men han måtte slippe.

Først Forfang, så Foss

Sørlendingene var ikke helt fornøyde med den situasjonen, og det endte med at laget la seg i front og bidro til å hentet inn Forfang og Træen.

På den fjerde runden var det mye aktivitet i hovedfeltet. Større grupper forsøkte, men ingen klarte å skape de helt store lukene i det småkuperte terrenget mellom de to bakkene.

Det endret seg da man nærmet seg Gevlinglia igjen. Tobias Foss angrep, og opparbeidet seg raskt halvminuttet til forfølgerne bak. Med tre runder igjen – og dermed litt under seks mil, lå Vingrom-gutten fortsatt i tet med minuttet til gode på feltet.

Uno-X satte laget i front

Joker Icopals angrepsvillighet satte både Sparebanken Sør og Uno-X på prøve. Etter en kort uenighet da Foss stakk av, var det til slutt Leonard Snoeks gutter som plasserte laget i front for å hente tid på den meget habile klatreren.

Med to runder igjen samlet det seg på nytt. Fremdeles var hovedfeltet relativt stort.

Neste angrep kom fra litt uventet hold, da Røa-gutten Sindre Kulset (Ringerike SK) forsøkte seg. I denne delen av rittet åpnet himmelens sluser seg, og feltet ble samtidig redusert. Fortsatt satt imidlertid Joker-Icopal godt i det med hele fem mann i feltet.

Skaarseth fikk spare krefter

På vei opp mot Gevinglia, satt Joker opp tempoet. Kulset ble raskt hentet inn. Ved målpassering var det kun én runde, og 19,8 kilometer igjen av U23-fellesstarten.

Halvorsen, Forfang, Foss og Fossum Tiller hadde alle jobbet underveis, mens Anders Skaarseth kunne spare krefter godt plassert i hovedfeltet. Derfor var det også trolig at lillehamringen var kontinentallagets plan A i dag.

Opp Gevinglia angrep Torstein Træen fra feltet, som da kun talte omkring 30 mann. Han fikk selskap av nevnte Skaarseth og Syver Wærsted. Dermed satt Uno-X med to mann i tet.

Seks mann samlet inn på sisterunden

Etter hvert kom også Jon Breivold (FixIT.no), Tiller (Joker Icopal) og Asbjørn Madsstuen (Bygdø IL) opp dit, så det var seks mann foran.

Breivold var den første som falt av inn på sisterunden.

Foran den aller siste passeringen opp Gevinglia, hadde de fem foran fortsatt 55 sekunder å gå på til gruppe to. Det var ikke så mye felt å snakke om lengre, så alt tydet på at vinneren satt sammen med Skaarseth & Co.

Skaarseth best i avslutningen

Træen angrep først, og fikk Skaarseth på bakhjulet. Det skulle vise seg å bli den avgjørende manøvren, da verken Wærsted, Fossum Tiller (som jo hadde hver sin lagkompis foran) eller overraskelsen Madsstuen kunne svare.

Ettersom Joker-rytteren er kjent for en hvass avslutning og i tillegg kunne spare mer krefter enn Træen underveis, var det ingen stor overraskelsen av lillehamringen gikk til topps.

Fossum Tiller tok tredjeplassen bak Træen.

Tagget med: , , , , , , ,

Les også disse