ÉN DAG IGJEN:Tobias Foss hadde stålkontroll og økte ledelsen på nest siste etappe i Tour de l'Avenir. FOTO: Privat

Selvsikker Foss før siste etappe i Tour de l’Avenir

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 24.08.19 21:56

Del på    

– Jeg er ganske sikker på at jeg er sterkere enn han, sier nordmannen om sin største rival.

(procycling.no): Med 17 kilometer igjen av nest siste etappe i Tour de l’Avenir sveipet kameramotorsykkelen gjennom den da meget reduserte favorittgruppa. Kun syv mann satt igjen.

Nederlenderen på halen har nok med tempoet. Clément Champoussin sitter nest bakerst. Han har nettopp blitt kjørt inn. Franskmannen strammer skoene og strekker litt på beina. Belgieren og tyskeren på plassene foran sitter og tråkker jevnt. Italieneren Giovanni Aleotti har plass som tredjemann på rekka. Han vet at Matteo Jorgensen er kjørt av. Amerikaneren har tapt mye tid som betyr at Aleotti er på andreplass i det virtuelle sammendraget.

I andre posisjon, på hjulet til lagkompis Torjus Sleen, sitter Tobias Foss. Kameralinsa til fotografen på motorsykkelen finner den gulkledde 22-åringen. Foss kikker rett inn i kamera, og gliser.

– Det handler mest om at jeg hadde det veldig gøy. Det var sinnssykt gøy å sykle i dag. Måten hele laget, med Torjus i spissen, kjører på. Det er kontroll fra start. Når jeg føler meg såpass bra og ser at folk sliter og at Champoussin måtte slite etter det han gjorde i bakken. Det ga meg bare en sinnssykt god følelse. Det var egentlig bare morsomt. Det var verdt å smile litt, sier Tobias Foss til procycling.no.

Artikkelen fortsetter under bildet!

GLISTE: Tobias Foss trivdes så godt på nest siste fjelletappe i Tour de l’Avenir at smilet måtte fram. Foto: Skjermdump/Eurosport

17 kilometer etter gliset nærmest detter Foss av sykkelen etter å ha krysset målstreken som andremann bak en utbryter. Han har gravd dypt. Men fått godt betalt for gravearbeidet. Mannen han nok fryktet mest før etappen, Clément Champoussin, måtte betale dyrt for et angrep i nest siste stigning og er nøyaktig to minutter bak Foss over målstreken i Tignes.

– Jeg kjenner Champoussin ganske godt nå etter hvert. Han har en ganske offensiv kjørestil. Noe som går imot ham selv ganske ofte. Vi satt og kjørte opp mot seks watt per kilo opp den bakken da han klinket til. Vi visste at han godt kunne holde opp bakken, men at han ikke ville holde i det seige partiet som kom etterpå.

– Det at han brukte masse energi der og fikk det litt opp siste bakken var egentlig helt topp for vår del. Vi slo han litt ut på det taktiske akkurat der.

Kontroll på italieneren

Med knockout på franskmannen er Giovanni Aleotti nå den største trusselen. Men italieneren tapte også tid. 29 sekunder etter Foss over målstreken og nå 1:10 bak i sammendraget. Belgiske Ilan Van Wilder er tredjemann, 2:33 bak den norske lederen.

– Akkurat nå tenker jeg at det er én etappe igjen. Vi må få en god natts søvn nå og slå på bryteren igjen i morgen tidlig. Gjennomføre siste etappe slik vi har gjort med alle etappene hittil. Så er det en sinnssykt god trygghet å vite at man har såpass mye og at man er den sterkeste blant dem. Det er han (Aleotti) jeg nå ser på som den største konkurrenten og jeg er ganske sikker på at jeg er sterkere enn han. Det gir en god trygghet. Jeg stiller med ganske god selvtillit i morgen, men man må fortsatt gjøre jobben og gjennomføre på best mulig vis, forteller kapteinen til det norske U23-landslaget.

Etter å ha begrenset tidstapet på den 23 kilometer korte etappen opp Col de la Loze fremsto Foss på lørdag som rittets beste klatrer.

– Jeg visste det at de to siste etappene her egentlig passet meg bedre. Det er lange stigninger og ikke så eksplosivt. Jeg er mer seig og da trenger du den dieselmotoren. Jeg klarte å overleve de to første ganske bra. Ting så bra ut og så gikk det veldig bra i dag. Så jeg er ganske trygg på at morgendagen også kommer til å gå ganske bra.

Artikkelen fortsetter under bildet!

LØYTNANT: Kaptein Tobias Foss har en lojal og hjelper i Torjus Sleen. Foto: Jan Brychta/Uno-X Norwegian Development Team

Lagkompis god nok for topp fem

Foran gutten med gliset satt en annen kar med god grunn til å smile litt. Torjus Sleen begraver seg for Foss sine sammenlagtambisjoner, og i prosessen kjører han de aller fleste av hjul. Det var den (fremdeles) regjerende norske U23-mesteren som sørget for at kun syv mann satt igjen inn i de siste bakkene.

– Det er rått. Han viser at han glatt kunne kjørt topp fem sammenlagt. Jeg er evig takknemlig for all jobben han har gjort. Han kjører all out for at jeg skal få det best mulig. Jeg skal prøve å gi tilbake det jeg kan. Jeg skjønner ikke helt hvis WorldTour-lag sitter og ser på han på etappen i dag og ikke kribler litt etter å signere han. Da skjønner jeg ikke mye, skryter lagkaptein Foss.

– Du kan jo legge inn et ord hos Jumbo-Visma?

– Ja. Jeg skal gjøre det jeg kan for å få han med. Så får vi se om jeg lykkes med det, humrer Foss som allerede har signert kontrakt og skal sykle for det nederlandske WorldTour-laget de to kommende sesongene.

– Den desidert største seieren

Kun én prøvelse gjenstår før Tobias Foss kan kalle seg vinner av Fremtidens Tour. Vinneren av ungdommens Tour de France har som regel gjort store ting som senior. De siste fem utgavene har blitt vunnet av henholdsvis Tadej Pogacar, Egan Bernal, David Gaudu, Marc Soler og Miguel Angel Lopez. 22-åringen fra Vingrom legger ikke skjul på at en triumf i sammendraget vil bety en del.

– Det kommer til å bli den desidert største seieren jeg noen gang har klart å oppnå. Jeg føler jeg får vist at man har noe å gjøre når det kommer til å være sammenlagtrytter. Så vil det være en sinnssykt god bekreftelse for meg og de rundt meg at det målet jeg har og det fokuset jeg har er til noe bra noe. At jeg kan oppnå store ting ved å fortsette å jobbe med det jeg gjør og at det her virkelig passer meg.

Artikkelen fortsetter under bildet!

BEST I LANGE FJELL: Dieselmotoren til Tobias Foss er gull verdt på de to siste etappene i Tour de l’Avenir. FOTO: Privat

Søndag venter 78 kilometer fra Saint-Colomban-des-Villard til Le Corbier. Etter en kort utforkjøring ut fra start skal rytterne opp en stigning på snaue to mil. En mindre bakke venter halvveis før det stort sett stiger hele veien til mål de siste to milene.

– Jeg tror det blir en relativt kontrollert start. Det er det jeg ser for meg. At det går et lite brudd og at vi setter oss opp og kontrollerer. Og så må man ta det derfra, spår Foss.

– Det er veldig typisk på en sånn sisteetappe at italienerne føler at andreplass er bra nok og de er fornøyd med det. Han på tredjeplass er fornøyd med tredjeplass. Så blir det veldig sånn at folk forsvarer. At det blir fyrverkeri i morgen det tror jeg ikke. Men man skal aldri være for sikker. Vi skal være på, lover lederen av Tour de l’Avenir.