MISTER SEIEREN: Mattias Skjelmose (i gult) og det danske laget vant både lagkonkurranse og sammenlagten under Tour de Pays du Vaud, men nå er 18-åringen utestengt etter å ha testet positivt på et prestasjonsfremmende middel. FOTO: cyklingdanmark.dk

«Jeg er så lei meg for å være skyld i negativ omtale for sporten jeg elsker»

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 9.01.19 11:03

Del på    

Dansk 18-åring ber om tilgivelse etter utestenging.

(procycling.no): Jyllands-Posten avslørte tirsdag at Mattias Skjelmose har testet positivt på det prestasjonsfremmende stoffet methylhexanamin.

Les også: Dansk junior utestengt i 10 måneder

18-åringen ble testet etter å ha vunnet Tour de Pays du Vaud sammenlagt, og ble deretter idømt en 10 måneders utestengelse av det internasjonale sykkelforbundet.

I redegjørelsen heter det at det sanksjoneres mot dansken fordi han uforsettlig brøt med antidopingreglene.

– Aldri inntatt ulovlige stoffer

Skjelmose ba alt før domsavsigelsen var klar om å få starte soningen. Han er tilbake i konkurranse etter 6. mai i år.

Overfor Jyllands-Posten har han gitt følgende uttalelse etter at dopingsjokket slo ned i dansk sykkelsport:

– Jeg har aldri, aldri i mitt liv inntatt ulovlige stoffer. Jeg drikker nesten aldri alkohol. Vi vet stadig ikke helt sikkert hvor stoffet stammer fra, men vi er sikre på at det stammer fra et av kosttilskuddene jeg har brukt, selv om jeg alltid har sjekket innholdsfortegnelser på alt jeg spist og drukket, sier 18-åringen til avisen.

Håper andre kan lære av hans feil

På tross av at man i utgangspunktet ikke mistenker Skjelmose for å handlet med overlegg, fører saken til både en selvransakelse og oppvask i Antidoping Danmark og det danske sykkelforbundet. ADD er aktivt med på flere av treningsleirene til forbundet, som et ledd i å bevisstgjøre rytterne på hva de til enhver tid putter i kroppen.

Skjelmose sier han håper andre ryttere blir mer oppmerksomme på hva de inntar og at de finner lærdom i hans regelbrudd.

– Jeg har kommet fram til at man ikke kan stole på at innholdsfortegnelser forteller hele sannheten om hva som finnes i kosttilskuddet. Dette har vært den vanskeligste perioden i mitt liv og har kostet meg så mye karrieremessig at det er vanskelig å sette ord på. Men jeg vet også at jeg har kostet dansk sykkelsport mye og er nødt til å fortelle andre min historie slik at de ikke risikerer å havne i samme situasjon selv.

– Jeg har aldri hatt et ønske om å bruke ulovlige midler, og jeg kan ikke gjøre annet enn å unnskylde overfor alle andre i sporten, mine tidligere lagkamerater, trenere og ryttere fra andre klubber og lag. Jeg er så lei meg for å være skyld i negativ omtale for sporten jeg elsker, sier Skjelmose.