SOLOSEIER: Hugh Carthy imponerte stort på den niende etappen i Tour de Suisse. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Carthy med råsterk soloseier

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 23.06.19 16:20

Del på    

Snaut 100 kilometer alene i front på den harde avslutningsetappen i Tour de Suisse.

Den niende etappen i Tour de Suisse startet rett opp Nufenenpass, det høyeste veipasset i Sveits, 2480 meter over havet. Med sine 13,3 kilometere à 8,5 prosent sprakk feltet fullstendig opp allerede fra start.

Aller fremst var Hugh Carthy (EF Education First), som angrep solo allerede tidlig i stigningen. Dermed var det rett i underkant av 100 kilometer til mål da han angrep, med store deler av Nufenenpass, San Gottardo (12,1 kilometer à 7,4 prosent), Furkapass (11,5 kilometer à 7,7 prosent), tøffe utforkjøringer og en avsluttende flat mil mellom seg og målstreken i Ulrichen. 

Selv med sterke ryttere som Fabio Aru (UAE Team Emirates), Mathias Frank (AG2R La Mondiale) og Simon Spilak (Katusha-Alpecin) som jaktet i bruddet bak, viste han seg som den soleklart sterkeste på etappen. På toppen av Furkapass, med 26 kilometer til mål, var han over to og et halvt minutt foran nærmeste konkurrent. Det var et forsprang som holdt inn mot mål og dermed tok Carthy en fantastisk soloseier.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Seieren var hans første siden 2016 og hans første på WorldTour-nivå. Med etappeseieren tok han også klatretrøya i rittet.

– Hvordan var det mulig?

– Jeg vet ikke, jeg tenker fortsatt på det. På den første stigningen merket jeg at beina var gode, og i et slikt terreng blir det som en tempo. Du må bare tro på at du kan gjøre det, sier Carthy i et seiersintervju vist på TV 2.

– Det var ikke planlagt. Jeg var helt forferdelig for to etapper siden og jeg ønsket meg bort på ferie. I går var beina bedre og da tenkte jeg at dagens etappe var en siste sjanse for å avslutte bra før ferien, sier Carthy.

HOLDT HJULET: Egan Bernal svarte enkelt på angrepet til Rohan Dennis og sikret dermed sammenlagtseieren. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Bernal vant sammenlagt

Etter å ha vært den beste blant favorittene på de to første fjelletappene, hadde Egan Bernal (Team Ineos) bygget opp et solid nok forsprang til at han beholdt ledertrøya foran tempoverdensmester Rohan Dennis (Bahrain-Merida) etter lørdagens tempoetappe.

Med Patrick Konrad (Bora-Hansgrohe) som tredjemann i sammendraget 1:46 bak, var det dermed de 22 sekundene ned til Dennis Bernal virkelig måtte vokte seg for på den intense fjelletappen.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Dermed fikk Enric Mas (Deceuninck-Quick-Step), Jan Hirt (Astana) og Simon Spilak (Katusha-Alpecin) en del spillerom underveis, mens en isolert Bernal lot Bahrain-Merida styre tempoet siste halvdel av Furkapass. Domenico Pozzovivo kjørte inn utbryterne for Dennis og australieren prøvde seg selv med et angrep på den siste kilometeren før toppen. Det hadde Bernal få problemer med å svare på, og de to krysset bakketoppen 2:40 bak Carthy. Inn mot mål tok de inn en del tid, men de holdt sammen og krysset målstreken som nummer to og tre på etappen, 1:02 bak, med Dennis først av de to.  Dermed vant Bernal rittet sammenlagt, hans tredje sammenlagtseier på WorldTour-nivå.

Colombianeren har dermed virkelig vist god form foran Tour de France, hvor han trolig vil få muligheten til å kjøre for egne sjanser etter at Chris Froome krasjet ut av Critérium du Dauphiné, sammen med fjorårsvinner Geraint Thomas.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , ,

Les også disse