Prøv Procycling Pluss idag

Tim de Waele/Getty Images

Pinot vant Il Lombardia

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 13.10.18 16:24

Del på    

Knakk tittelforsvarer Nibali i Civiglio-stigningen.

(procycling.no): Med et godt timet nådestøt 14 kilometer fra mål angrep Thibaut Pinot (Groupama FDJ) inn til seier i høstklassikeren Il Lombardia lørdag.

På veien mot sin første monumentseier distanserte franskmannen Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) i den avgjørende stigningen opp Civiglio på utkanten av målbyen Como.

Pinot holdt unna for Nibali i utforkjøringen, kjørte solo over den korte stigningen Monte Olimpino, og tok seg tid til å nyte triumfen da han kom alene til mål, i det som var den første franske seieren i det 241 kilometer lange rittet siden 1997. Karrierens største klassikerseier kom tre dager etter 28-åringen gikk til topps i Milano-Torino.

– Jeg er i mitt livs beste form, det er helt nydelig. Da jeg så Nibali angrep, sa jeg: det er et godt trekk. Så ble det en fin duell med Nibali. Å vinne foran ham betyr mye for meg, sier Pinot – som ble ettertrykkelig distansert av nettopp Nibali på Civiglio under fjorårets utgave.

– Blant monumentene er Il Lombardia det flotteste etter mitt syn. Alltid har jeg ønsket å vinne det. Nøkkelen til at jeg vant tror jeg var at Nibali angrep i Sormano, sier franskmannen.

Tittelforsvarer Nibali ble mørnet av gjentatte akselerasjoner fra Pinot og måtte til slutt ta til takke med andreplass 30 sekunder bak. I en mindre gruppe like bak spurtet Dylan Teuns (BMC) inn til tredjeplass, foran nesen på Rigoberto Urán (EF Education).

COMO: Nibali og Pinot knivet på vei opp Civiglio-bakken. Tim de Waele/Getty Images)

Slik gikk det til

Finalen dro seg til i den stupbratte stigningen opp Sormano der sloveneren Primož Roglič (LottoNL-Jumbo) så sitt snitt til å angripe tidlig. Angrepet banet vei for Nibali og Pinot til å rykke fremover, idet ryttere som Romain Bardet (Ag2r La Mondiale) og nykronet verdensmester Alejandro Valverde (Movistar) jevnt og trutt havnet i bakleksa.

Dette før et tidlig brudd med Davide Ballerini (Androni), Umberto Orsini, Alessandro Tonelli (begge Bardiani-CSF), Franck Bonnamour (Fortuneo-Samsic), Jonathan Restrepo (Katusha-Alpecin), Michael Storer (Sunweb) Marco Marcato (UAE Team Emirates) og Florian Sénéchal (Quick Step Floors) hadde krysset over stigningen Madonna del Ghisallo og blitt kjørt inn i bunn av Sormano.

Med trioen Nibali, Pinot og Roglič i front hadde kremen steget til toppen etter Sormano. I utforkjøringen leverte colombianeren Egan Bernal (Team Sky) en halsbrekkende prestasjon for å komme seg opp til teten. I bunn av Civiglio (4 km à 10 prosent) med 19 kilometer igjen til mål var det tilsynelatende denne kvartetten som skulle gjøre opp om seieren, men det ble fort tydelig at Nibali og Pinto var de sterkeste.

Det siste slaget skulle bli en slags kopi av fjoråret idet franskmannen og italieneren hamret løs på hverandre i den avgjørende klatringen, med Pinot som den mest aggressive. Like før toppen lykkes han i å distansere Nibali og skaffer seg et forsprang på 20 sekunder før utforkjøringen og dagens siste stigning.

Med San Fermo della Battaglia for året byttet ut med den kortere bakken Monte Olimpino, hadde Pinot kanskje en lettere oppgave enn Nibali da rollene var byttet om i fjor. Franskmannen gikk solo og økte forspranget inn mot mål. Nibali ble innhentet av gruppen bak da Dan Martin (UAE) angrep for andre gang, men den dobbelte Lombardia-vinneren skulle ikke gi opp og klarte for andre gang å rykke ifra de andre.

Tagget med: , ,

Les også disse