SAMMENLAGTVINNEREN: Thibaut Pinot vant Tour of the Alps. Foto: AFP PHOTO / APA AND EXPA / Johann GRODER /

Pinot stod imot angrepene i VM-løypa

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 20.04.18 15:15

Del på    

Sikret seg årets første seier i generalprøven til Giro d'Italia.

Solen strålte over rytterne i Tour of the Alps igjen på fredagens avsluttende etappe til Innsbruck. Nok en gang ble tempoet litt for tøft for Chris Froome og det var Thibaut Pinot, Domenico Pozzovivo og Miguel Ángel López som viste seg som sterkest opp Igls (Olympiabakken) for tredje og siste gang.

De tre var også på de tre fremste plassene i sammendraget før etappen, med Pinot 15 sekunder foran de to øvrige. På flaten inn mot bykjernen ble det imidlertid samlet igjen, men for Pinot var sammenlagtseieren uansett ikke under vesentlig press på de siste flate kilometerne.

Det benyttet Mark Padun til å stikke av. Bahrain-Merida-rytteren angrep med fem kilometer igjen og opparbeidet seg raskt en stor luke til gruppa på ti mann – en luke han holdt hele veien inn til mål.

George Bennett tok andreplassen på etappen etter et sent angrep, med Jan Hirt på tredjeplass.

Pinot kom trygt inn sammen med sine nærmeste konkurrenter og sikret seg dermed sammenlagtseieren. Dermed tok han sin første seier i årets sesong, og viser strålende form i forkant av Giro d’Italia.

Resultater i bunn av saken!

Testet VM-løypa

Den avsluttende etappen i Tour of the Alps gikk i og rundt Innsbruck. Dermed hadde arrangøren utnyttet muligheten til å sende rytterne gjennom deler av VM-løypa som venter i høst. De siste par milene inn mot byen var de samme, før man gikk over Gnadenwald-stigningen (også den brukt i VM) før man entret Innsbruck.

Der ble det kjørt tre runder i deler av VM-løypa, hvor man kjørte opp til Igls (nå også kjent som Olympiabakken). I motsetning til VM syklet man dog ikke inn igjen til byen etter utforkjøringen ned fra Igls, men kjørte rett inn i bakken på nytt (før man så kjørte inn til byen igjen på den avsluttende runden.

Med sine 7,9 kilometer à 5,7 prosent er Igls hovedbakken som skal kjøres i høstens VM. Etappen ble nærmest en kopi av løypa som damene skal kjøre, foruten om en noe annerledes første 30 kilometer og en kortere runde. Juniorherrene skal kjøre runden to ganger, mens U23-herrene skal over fire ganger. Seniorherrene skal over hele syv ganger, og vil også ha den stupbratte bakken opp til Gramartboden som en siste test før målgang i Innsbruck.

Den bakken ble ikke testet under fredagens etappe i Tour of the Alps, men med tre passeringer av Igls ble det likevel en tøff og selektiv etappe.

Pinot under press

Favorittgruppa bestod ikke av mer enn rundt 20 ryttere da de kom over bakken for andre gang. I utforkjøringen angrep Miguel Ángel López (Astana) og Giovanni Visconti (Bahrain-Merida). Astana-rytteren var kun 15 sekunder bak sammenlagtleder Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) foran etappen og satt dermed tungt press på franskmannen. Pinot hadde på sin side støtte av Sébastien Reichenbach, som jobbet for å holde luka nede.

Colombianeren kjørte imidlertid veldig bra, og kvittet seg raskt med Visconti i bunnen av stigningen for tredje og siste gang. Forspranget til Pinots gruppe økte også raskt, og med 18 kilometer var de over halvminuttet bak.

Dermed angrep Pinot selv, og fikk med seg Kenny Elissonde (Team Sky), Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida) og Jan Hirt (Astana). Guilo Ciccone (Bardiani-CSF), George Bennett (Team LottoNL-Jumbo) og Chris Froome (Team Sky) kom seg opp til Pinot én kilometer senere. Da hadde de også kjørt inn Visconti, som skviste ut sine siste krefter i tjeneste for Pozzovivo.

600 meter senere var kreftene til Visconti ferdig, men Bahrain-Merida fortsatte tempoet. Pozzovivo angrep og kun Thibaut Pinot – etter å ha kjempet ti meter bak et par hundre metere – maktet å følge. Sammen kom de seg opp til López en halv kilometer senere, og dermed var alle de tre beste i sammendraget samlet med drøyt 15 kilometer igjen (og tre kilometer igjen til toppen).

Froome maktet heller ikke å følge Bennett, Hirt, Ciccone og Elissonde da angrepet til Pozzovivo kom. Briten fikk, med hjelp fra Elissonde, imidlertid kjørt seg opp igjen før toppen. Med ham kom også Ben O’Connor (Dimension Data), som hadde hatt noen mekaniske problemer i bunn av bakken, og Mark Padun (Bahrain-Merida) opp igjen.

Over toppen holdt tettrioen et forsprang på 20 sekunder og økte til 25 sekunder i bunn. Med syv-åtte flate kilometere inn mot mål stoppet det imidlertid opp for de tre, som nærmest ventet inn gruppa bak. Med fem kilometer ble det samlet igjen, noe som utløste en rekke angrep inn mot Innsbruck. Padun lyktes med sitt angrep og tok sin første proffseier, 21 år gammel.

Tagget med: , , ,

Les også disse