LEGGER OPP: Taylor Phinney gir seg med profesjonell sykling etter søndagens Japan Cup. Foto: Maximiliano Blanco/Getty Images

Phinney legger opp: – På et punkt var det kunsten som vant

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 17.10.19 10:26

Del på    

Gir seg etter ni år som WorldTour-proff.

(procycling.no): Onsdag kveld kunne EF Education First bekrefte at Taylor Phinney gir seg som syklist etter helgens Japan Cup.

– Denne avgjørelsen er noe jeg har vært frem og tilbake på i en lang tid, og med en lang tid mener jeg et par år, og til slutt føler jeg kroppen min gjorde valget for meg. Jeg har nå vært skadet lenger enn jeg ikke har vært skadet som profesjonell utøver. Jeg følte det var et godt tidspunkt å klikke ut, samle samme sjetongene mine og gå ut av kasinoet, sier Phinney i en pressemelding fra laget. 

Amerikaneren var sett på som ett av sportens største talenter i ung alder, og hadde også to meget suksessfulle foreldre. Davis Phinney vant to etapper i Tour de France og var på det amerikanske laget som tok bronsen på lagtempoen under OL i Los Angeles i 1984. I samme OL vant moren til Phinney, Connie Carpenter-Phinney, gullet på damenes fellesstart. Hun hadde da allerede tatt to medaljer på fellesstart i VM i 1977 og 1981.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Skjebnesvangert beinbrudd i 2014

Phinney selv ble juniorverdensmester på tempo i 2007 og tok bronsen året etter. I U23-klassen vant han Paris-Roubaix to år på rad, han ble verdensmester på tempoen i Australia i 2010 og delte bronsen sammen med Guillaume Boivin på fellesstarten.

Etter å ha syklet for Trek-Livestrong og som stagiaire for RadioShack, tok han likevel det overraskende valget om å gå til BMC foran 2011-sesongen.

Der vant han prologen i Eneco Tour første sesong, før han etablerte seg høyt oppe i verdenseliten i 2012. Han vant prologen i Herning i Giro d’Italia og kjørte tre dager i rosa. På sommeren var han nære ved å gjøre som foreldrene og ta en medalje i OL, men han ble nummer fire på både tempoen og fellesstarten. I VM var han svært nær ved å gå helt til topps, men han endte til slutt på andreplass, seks sekunder bak Tony Martin. 

2012 ble også hans beste sesong. Etter en solid sesong i 2013, startet han igjen bra i 2014, men uhellet var ute under det amerikanske mesterskapet i slutten av mai. Han brakk beinet stygt og var ikke tilbake i konkurranse før august året etter. Da han vant til gjengjeld den første etappen i USA Pro Challenge og fulgte opp med å være på BMCs lag som tok VM-gullet på lagtempo senere på høsten. Hans siste seier kom med seieren i det nasjonale tempomesterskapet året etter.

I monumentene ble en syvendeplass fra Milano-Sanremo i 2013 og åttendeplassen fra Paris-Roubaix i fjor hans beste resultater.

Phinney har syklet for EF Education First de siste tre sesongene, og trekker frem det å være en del av laget som bidro til at Alberto Bettiol til seieren i årets Flandern rundt som ett av sine største øyeblikk i sporten.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Vil fokusere mer på kunst

Phinney takker for all støtten han har fått opp gjennom årene. Selv om han helt klart har et fysisk talent for sykkelsporten, er 29-åringen også klar på at man ikke kommer noen vei uten skikkelig arbeidsmoral.

– Hvis du konstant må tvinge arbeidsmoralen din fordi lidenskapen din er et annet sted, så betyr ikke potensial og talent noe. Hvis det er noe jeg kan ta med meg fra sykkelsporten, så er det at du kan være så talentfull du bare vil, men hvis du ikke våkner hver morgen og ønsker den tingen, så betyr det ingenting, sier han.

Nå er det kunsten som vil få hovedfokus i livet til Phinney.

– Jeg tar steget bort (fra sykkelsporten) slik at jeg kan være mer tro mot meg selv, noe som betyr å lage kunst, lage musikk, skape og kultivere. Jeg har på mange måter hatt én fort i sportsverdenen og én fot i kunstverdenen, og på et punkt var det kunsten som vant. 

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med:

Les også disse