NY JERNMANN HOS INEOS: Han har blitt kalt det "30. medlemmet" av Team Ineos, og nå er samarbeidet formelt. Det britiske laget har nå fått sin egen Ironman i rekkene. FOTO: Team Ineos

Hvem er den nye signeringa til Team Ineos?

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 31.01.20 12:52

Del på    

Cameron Wurf: Roer, triatlet, Froomes venn og Kerrisons prøvekanin.

(procycling.no): At Team Ineos skulle signere 36 år gamle Cameron Wurf som erstatter for Vasilij Kyrienka (38) var såpass overraskende at jeg måtte ta en liten sjekk på når aprilsnarren egentlig feires på De britiske øyer.

Likevel skal man ikke dypt ned i materien, før ervervelsen av den tidligere roeren, syklisten og nå triatleten gir en hel del mening.

Det er mange i det britiske storlaget som kjenner ham godt. Australske Ride Media forteller at Wurf har blitt omtalt som «det 30. medlemmet» av laget. At samarbeidet nå er formalisert, bør dermed ikke overraske noen. At han faktisk blir å se med startnummer på ryggen for Team Ineos under Cadel Evans Great Ocean Road Race, kan vi derimot betegne som en aldri så liten bombe.

Men først, til begynnelsen ….

Wurf utdannet seg ved Hutchins School ved hjemplassen Hobart i Australia. Der begynte han å ro, og etter hvert førte det til at han representerte hjemlandet i VM som junior og U23-utøver. Høydepunktet var nok kanskje OL-deltakelsen i Athen i 2004 og VM de neste to årene. Han står ikke oppført med resultater som blender noen, men treningstalentet har Wurf opplagt hatt hele veien.

Da en skade i håndleddet satte sluttstrek for karrieren i dobbeltsculler og «firer uten cox», byttet han gren til sykling. Synes du at du drar kjensel på navnet hans, kan det ha med å gjøre at han var innom en rekke satsinger mellom 2008 og 2014, blant annet Fuji-Servetto, Androni Giocattoli og Liquigas-Cannondale.

De beste resultatene har han nok fra Champion System Pro Cycling Team og Cannondale mellom 2012 og 2014. Her sto han blant annet på sammenlagtpodiet etter Sun Herald Tour (bak Simon Clarke).

Australieren har også tre Grand Tours bak navnet sitt. Giro d’Italia 2010 og 2013, samt La Vuelta – også det fra ’13-sesongen.

Koblinga opp mot Team Sky/Ineos …

Linken mellom Wurf og Team Ineos er trener Tim Kerrison. Det skal ha vært briten som inviterte ham ned til Monaco for å trene med Chris Froome over en periode på 10 dager i 2017. Siden den gang har Wurf vært ute på en hel rekke treningsturer som også har inkludert andre Monaco-baserte Ineos-ryttere: Pavel Sivakov, Geraint Thomas og andre.

– Jeg er ofte en erstatter for en av de andre som ikke kan dukke opp, har Wurf fortalt til Ride Media i en artikkel som ble publisert i det offisielle, australske Tour de France-magasinet i fjor.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TRENER MED DE BESTE: Geraint Thomas og Chris Froome er to av rytterne Cameron Wurf har trent mest med i Ineos-systemet. Her er Thomas på trening med blant andre Egan Bernal på treningscamp foran 2020-sesongen. FOTO: Team Ineos

Her beskriver han blant annet «den sykeste treningsuka han noen gang har gjennomført». Australieren ble bedt med på treningsleir i Châtel som et ledd i La Vuelta-forberedelsene til Froome.

– Vi gjorde unna omtrent 40 timer med trening, i overkant av 25 000 høydemeter og for å avslutte det hele syklet vi fra Châtel og helt hjem til Monaco.

De gjorde det heller ikke på den enkle måten, men via Alpene på veien hjem til middelhavskysten. Grovt regnet rundt 600 kilometer.

– Vi syklet til Galibier på den første dagen og overnattet på toppen. Det ble over åtte timer, og så syklet vi hjem dagen etterpå. Det var ganske sykt.

Favour for favour …

Chris Froome får en treningskamerat han trives med og stoler blindt på, mens Kerrison får en ny forsøkskanin å leke med i Cameron Wurf.

Det var faktisk Sky-miljøet som pushet på for at australieren skulle satse for fullt som triatlet gjennom de ubarmhjertige Ironman-konkurransene. Der kommer selvsagt mil etter mil på sykkelen til sin rett, i tillegg til jernvilje og en smerteterskel som ikke kjenner sin begrensning.

Wurf forteller at Kerrison gjerne hadde med både joggesko og svømmedrakt i bilen, dersom anledningen skulle by seg underveis til å legge inn andre treningsformer, mens Froome fokuserte på intervaller i mellomtida.

36 år gamle Wurf gjorde unna 16 Ironman-konkurranser i 2018 og 2019.

– Flere enn andre vil gjøre i løpet av en hel karriere, mener han selv.

Det er kanskje ikke alle som vet dette, men Kerrison har også en bakgrunn fra svømming fra tiden før han ankom Team Sky. Etter inntredenen til Jim Ratcliffe på toppen av pyramiden, har laget bredt fokus utover et stadig videre aspekt av utholdenhetsidrettene. Da Eliud Kipchoge ble den første som brøt to timers-grensa under marathondistansen (41 195) meter skjedde det med «Ineos-logoen» på brystet.

– Så tidlig som i 2017 fortalte Tim Kerrison at en grunn til å ha meg involvert – og hans interesse for meg som en prøvekanin – handlet om å lage en satsing som kunne benytte kunnskapen sin innenfor mange forskjellige områder. Det er mye av dette som er igang nå med ankomsten til Ineos og at de traff på Jim Ratcliffe.

Ratcliffe sponser også britenes mannskap i America’s Cup (seiling) og har tatt kontrollen over fotballklubben FC Lausanne Sport. Kritikerne hevder det dreier seg om «renvasking» av egen business. Ved Kipchoges løp i fjor holdt Ratcliffe frem at det mest av alt dreide seg om «å ha det gøy».

– Vi har et sted mellom 6 og 7 millarder US Dollars i overskudd. Hva er galt med å investere deler av det i idrett, gode utfordringer og noen gode mennesker? lød det retorisk fra podiet under pressemøtet.

Fokuset for 2019?

Signeringen av Wurf minner igjen om «å erstatte hvem det enn er som ikke kan stille». Denne gangen var det altså Vasilij Kyrienka, men 36-åringen er vant til å steppe inn når Ineos-rytterne streifer innom hans kontinent.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BAKGRUNN FRA LANDEVEIEN: Cameron Wurf fullførte Giro d’Italia og La Vuelta for Cannondale-laget i 2013. (Photo by Tim de Waele/Corbis via Getty Images)

I oktober dukker dog sesongens hovedmål opp, nemlig VM i Ironman på Kona, Hawaii.

– Vi har forsøkt en rekke forskjellige innganger når det gjelder trening og konkurranse de siste åra, og jeg har blitt raskere og bedre som et resultat av det. Dette er evolusjonen av den tilnærminga. Etter at jeg har begynt å konkurrere i Ironman har alle begynt å sykle raskere, men de løper fremdeles like raskt. Denne overgangen vil gjøre at jeg holder meg i forkant, fordi sykling er min sterkeste gren, forteller Wurf etter offentliggjøringa fra Team Ineos.

Han understreker samtidig at han vil være tilgjengelig for sykkellaget når de skulle trenge det i andre deler av sesongen.

Wurf har hjulpet Pinarello i utviklinga av deres temposykkel. På den leverte han den beste tiden i Ironman-sammenheng i 2017: 180 kilometer i løpet av 4:12,54 – etter 3,86 kilometers svømming og før 42,195 kilometer på beina.

Den rekorden slo ham selv på Kona året etter. Fram til denne dag er 4:09,06 den raskeste tiden etter 18 mils sykling under Ironman. Det er selvsagt også en vinn-vinn når det gjelder samarbeidet mellom Wurf, Ineos og Pinarello Bikes, som nå altså formaliseres ytterligere.

Og for Froome som ser ut til å ha funnet sin ideelle sparringspartner under trening.

PS: Tyske Jan Frodeno ble verdensmester under Ironman Kona i fjor, på tiden 7:51,13. Cameron Wurf ble nummer 5. 8:06,31 brukte han på de tre disiplinene. i 2018 ble Wurf nummer 9.

Tagget med: , ,

Les også disse