SUSPENDERT: Kristjan Duraseks navn har dukket opp i den tyskøsterrikske etterforskningen av dopinglegen Mark Schmidt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Fire ryttere suspendert i etterforskningen rundt dopinglegen Mark Schmidt

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 15.05.19 11:09

Del på    

«Operasjon Aderlass» har avdekket nye tilfeller av bloddoping.

(procycling.no): Etter at Georg Preidler og Stefan Denifl innrømmet bloddoping i første runde av dopingavsløringene rundt den tyske legen, Mark Schmidt, har nå stadig flere navn blitt koblet til saken som ble rullet opp østerriksk politi i forbindelse med ski-VM i Seefeld.

Søndag sto Danilo Hondo fram. Den forhenværende Lampre-rytteren var inntil da landsslagssjef for Sveits.

Tirsdag kveld pekte Le Monde og Corriere della Sera mot Alessandro Petacchi som angivelig skal ha benyttet seg av bloddoping mellom 2012 og 2013.

Onsdag bekreftet det internasjonale sykkelforbundet (UCI) at de midlertidig har suspendert Kristjan Koren (Bahrain Merida), Borut Bozic (nå sportsdirektør i Bahrain Merida) og Kristjan Durasek (UAE Team Emirates) og Alessandro Petacchi (lagt opp, men stilte til start under Cape Epic tidligere i år).

– Basert på informasjon vi har mottatt fra etterforskningsledelsen i Østerrike, har det internasjonale sykkelforbundet (UCI) gitt følgende utøvere beskjed om potensielle brudd på antidopingreglementet: Borut Bozic, Kristjan Durasek, Kristjan Koren, Alessandro Petacchi, meldte UCI onsdag formiddag.

To saker på kort tid for UAE-laget

Både Bozic og Koren er slovenere, Durasek er fra Kroatia, Petacchi italiener og Hondo tysker. Koren, Petacchi og Hondo har alle en fortid i Lampre-Merida, satsingen som byttet navn til UAE Team Emirates i 2017.

Samme år skrev Vegard Stake Laengen under for satsingen, mens Sven Erik Bystrøm og Alexander Kristoff ankom året etter.

Bozic og Koren syklet sammen i Bahrain-Merida i fjor, inntil Bozic la opp og gikk inn i en rolle som sportsdirektør i laget.

UAE-laget valgte tirsdag å sende Juan Sebastián Molano hjem fra Giro d’Italia etter at lagets interne monitoreringsprogram avdekket unormale fysiologiske verdier hos rytteren. Saken har ingenting med den østerrikske etterforskningen å gjøre, men dersom laget hadde vært medlem av MPCC (Bevegelsen for en troverdig sykkelsport) kunne potensielt to sanksjoner i løpet av kort tid ført til utestenglse.

I 2015 valgte Lampre-Merida å melde seg ut av MPCC. Årsaken var at regelverket ville hindre dem i å hente tilbake Diego Ulissi etter at han sonet en ni måneders utestengelse for bruk av Salbutamol, og lagene i henhold til regelverket skal vente to år med å signere ryttere som har sonet en dom som strekker seg over et halvt år.

Også i henhold til UCIs eget regelverk, skal lag som har to eller flere dopingtilfellet i løpet av 12 måneder, ilegges karantene på mellom 15 til 45 dager. Per nå er det uklart hvorvidt dette kan bli brukt mot Bahrain-Merida eller UAE Team Emirates.

Blir trolig sendt hjem fra California

I disse dager er Kristjan Koren i aksjon under Giro d’Italia, mens Durasek sykler Tour of California blant annet sammen med Vegard Stake Laengen.

Etter at UCI valgte å gi rytterne midlertidige suspensjoner mens etterforskningen av rytterne fortsetter, er det ventet at UAE og Bahrain Merida vil sende rytterne hjem fra sine respektive etappeløp.

UAE Team Emirates skrev senere onsdag at Durasek blir tatt ut av Tour of California. Laget skriver i en uttalelse til pressen at de «håper at Durasek kan bevise at han ikke er involvert i saken. Skulle ikke så skje, kommer han til å bli avskjediget umiddelbart».

Nekter for å ha bloddopet seg

Da Petacchi fikk beskjed i går om at han var mistenkt for bloddoping i perioden 2012 til 2013, uttalte han følgende:

– Jeg har aldri tatt noen blodoverføring. Jeg har ingen anelse om hvorfor navnet mitt er nevnt i denne sammenhengen.

Hans tidligere lagkamerat, Danilo Hondo, valgte altså å legge kortene på bordet i løpet av helga som var. 45-åringen fortalte at han ved fire anledninger i 2011 benyttet seg av bloddoping:

– Jeg håpet at jeg skulle sykle lengre og bedre, og kanskje få en enda bedre kontrakt for å gjøre opp for alt jeg hadde tapt, uttalte han.

PS: Alessandro Petacchi la opp som proffsyklist i 2015. Grunnet til at UCI har suspendert ham, er at han deltok i terrengrittet Cape Epic tidligere denne sesongen.

Tagget med: , , , , , , ,

Les også disse