ULLEVÅL (procycling.no): Etter at Uno-X gikk inn med lovnad om å ta på seg kostandene for gjennomføringen av fire ritt i Nations Cup, reddet de samtidig store deler av forbundets U23-satsing.
Det norske kontinentallaget har tilbudt seg å bistå økonomisk for å sikre deltakelsen i Gent-Wevelgem, Flandern rundt, det lille Fredsrittet og Tour de l’Avenir.
Samtidig betyr det at både ZLM Tour, Coppa Sabatini og Giro Valle d’Aosta foregår uten norske innslag.
– Grunnen til at vi ikke kan prioritere Aosta er at rytterne bør ha en treningsperiode i den delen av sesongen og siden skal opp i høyden foran Tour de l’Avenir. Isolert sett er Aosta et kjemperitt, men du er nødt til å velge. Det er l’Avenir som står aller øverst, påpeker Arvesen overfor procycling.no.
Redusert fra tre til én dag
At de norske fargene heller ikke blir å se i ZLM Tour, forklares med at Uno-X laget er opptatt med Loir et Cher og U23-utgaven av Liège-Bastogne-Liège i den samme perioden.
– Det er jo kanskje også litt dårlig planlagt når to ritt i U23-klassen nærmest kolliderer, kommenterer Arvesen.
Sportssjefen i det norske sykkelforbundet, Hans Falk, påpeker også at ZLM Tour – et ritt Norge vant sammenlagt i 2016, har endret konseptet siden sist.
– Det var et etapperitt før, men i år er det kuttet ned til bare en dag. For oss blir det da en avveining om man skal bli igjen i området i etterkant av Flandern rundt, eller om man skal fly opp og ned bare for én dag. Vi har kommet fram til at det blir for dyrt, sier Falk til procycling.no.
Han påpeker også at forbundet valgte å droppe Aosta i fjor – da man heller satset på en høydesamling i forbundsregi, for å toppe formen inn mot l’Avenir og siden VM på hjemmebane.
Nordmenn har vist seg fram tidligere
I fjor var det nå Sky-klare Pavel Sivakov som vant rittet foran Bjorg Lambrecht (proff hos Lotto-Soudal i 2018).
(Artikkelen fortsetter under bildet)

BLE NUMMER TO I 2014: Odd Christian Eiking benyttet Giro Valle d’Aosta til å vise seg fram for profflag som fulgte med ham. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Tidligere har både Odd Christian Eiking (2.-plass i 2014), Sindre Lunke (8.-plass i 2015) og Tobias Foss (11.-plass i 2016) har gjort sine saker bra i rittet.
Siden 2013-sesongen har Norge plassert seg blant de 5 beste nasjonene i Nations Cupen hvert år. Aosta er ikke en del av de 6 tellende konkurransene, men det er ZLM Tour.
Det kan dermed koste oss en ny topplassering i rangeringen av de beste U23-landslagene – noe som igjen kan koste oss én forhåndskvalifisert rytter foran VM i Innsbruck.
– Jeg vil si at opplegget blir omtrent det samme som i fjor. Det blir i hvert fall ikke noe svekket av at Uno-X drifter det. Vi har ingen superhvass spurter av kaliberet til Kristoffer Halvorsen i år, men jeg er helt sikker på at vi skal vise oss fram under rittene vi stiller til start under, beroliger Hans Falk.
Forbundet opprettholder satsingen på juniorene
Et norsk lag klarte i fjor å vinne hele nations cupen, og det var juniorlandslaget under ledelse av Kai Lexberg.
Det sørget talentene Søren Wærenskjold, Andreas Leknessund, Idar Andersen, Olav Hjemsæter, Ludvig Fischer Aasheim og Jonas Iversby Hvideberg
En positiv effekt med at Uno-X går inn og berger forbundets U23-satsingen, er at de selv går inn for at juniorene ikke skal bli skadelidende av forbundets økonomisk pressede situasjon.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

BEVISET: Norge var beste nasjon i kamp mot antatt større sykkelnasjoner i fjor. Her står Kai Lexberg og Søren Wærenskjold med det synlige beviset. FOTO: Knut Andreas Lone
Overfor procycling.no bekrefter landslagssjef Lexberg at planen er å stille til start i samtlige sju ritt som teller i Nations Cup-sammendraget – i tillegg til GP Rüebliland.
Forbundet har også gått ut og garantert for å sende aldersbestemte ryttere til EM i Tsjekkia og VM i Innsbruck.
Det skjer på vanlig måte basert på uttak etter sportslige kriterier.
PS: Det er kun eliteklassene som arrangerer sitt EM i Glasgow denne sommeren.