(procycling.no): Det kunne arrangøren selv melde på sin egen Twitter-konto fredag ettermiddag.
Foreløpig står ikke Hammer Stavanger oppført i UCI-kalenderen, men rittsjef Roy Hegreberg forteller til procycling.no at både dame- og herrerittet stod på lista han fikk tidligere i uka, og at de har fått bekreftet fra UCI at rittene skal føres opp i kalenderen for 2020.
Både herre- og damerittet skal arrangeres 22.-24. mai, i de samme løypene i Stavanger-området.
Det blir da trolig den første utgaven av Hammer Series for damene. Opprinnelig skulle både herrene og damene kjøre Hammer Colombia vinteren 2020, men det ser ut til at det likevel ikke noe av det varslede rittet.
Nå gleder Hegreberg seg til å kunne ønske damene velkommen til Hammer Stavanger.
– Spesielt når du har lokale ryttere som Susanne Andersen og Stine Borgli på gode lag, i tillegg til Hitec og mange andre norske jenter som kjører bedre og bedre, sier han.
ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!
– Har hørt siden 2013 at vi burde hatt et dameritt
Det er naturlig nok lenge til en startliste blir klar, men av dagens Velon-lag, er det flere som har et eget damelag. Det gjelder Lotto Soudal, Trek-Segafredo, Sunweb og Mitchelton-Scott.
Der finner vi flere av sportens største stjerner, med verdensmester Annemiek van Vleuten (Mitchelton-Scott) i spissen. For Sunweb har man også siddisen Susanne Andersen, som nå får sjansen til å kjøre på hjemmebane.
– Det er kjekke nyheter. Jeg har ikke lest/hørt om det selv enda, men jeg vet at Roy har stått på for å prøve å få det til, og ikke minst for å få nok penger til det, sier Andersen til procycling.no.
– Det blir naturligvis helt sykt kult og det ser vel ut til at det blir det første Hammer-rittet for damer, siden jeg har forstått at det er litt usikkerhet rundt Colombia, og da blir man litt ekstra stolt når det er i sin egen by og Roy som steller det i stand. Det er veldig stas og betyr selvsagt mye, sier hun.
Hegreberg ønsker naturlig nok også å ha med de andre norske rytterne på UCI-lag.
– Så må vi gå ut for å hente inn andre lag, kanskje da spesielt lagene med norske ryttere, som FDJ, Movistar, Drops og selvsagt Hitec. Vi får kanskje mulighet til å ha et norsk landslag også. Det er jo et ritt på 2.1-nivå, så det er muligheter for å ha forskjellige typer lag.
– Jeg har hørt siden 2013, da vi startet Tour des Fjords, at vi burde ha et dameritt. I et tradisjonelt etapperitt er det ikke mulig å få til i Norge, for da må du jo ha dobbelt opp av alt. I Hammer-konseptet er det perfekt, og så tror jeg også Hammer-konseptet passer veldig godt for damene og måten de kjører ritt på, sier Hegreberg.
Rittsjefen skisserer samtidig også noen løypeendringer til neste år.
– Vi så at sprint-løypa ble for hard, så vi gjør noen justeringer der og start og mål blir nede i byen. På søndagen (Hammer Chase) bytter vi mest sannsynlig start- og målsted, men traseen ellers blir stort sett den samme. På fredagen (Hammer Climb) blir det mest sannsynlig det samme, men vi ser også på andre alternativer.
ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!
Vil ha en større tilskuddspott fra staten
Selv om Hegreberg altså forteller at de har fått bekreftelsen fra UCI om at de har fått status som 2.1-ritt, er han klar på at økonomien er lite forbehold.
I forbindelse med mandagens forslag til statsbudsjett kunne han fortelle at de hadde søkt om 15 millioner kroner i statlig støtte. I forslaget som kom var det satt av ti millioner til norske internasjonale ritt utenom Arctic Race, hvor særlig kvinneritt skulle prioriteres. Nå vil også et dameritt i Hammer Stavanger være på et slikt nivå at de kan søke om tilskudd fra den potten.
Les mer om forslaget til statsbudsjett her.
– Den potten må utvides. Nå vi også søke, men vi vil ikke slåss med Ladies Tour om de økonomiske rammene som ligger inne i dette. Da går det ikke opp. Det nytter ikke å øke antall rittdager om ikke summen økes, mener Hegreberg.
– Vi er helt avhengige av å ha økonomiske midler, til både herre- og damerittet. Vi søkte i sommer og dette har vært planen vår hele tiden. Vi fortsetter med den planen og nå blir det nok diverse møter de neste ukene. Vi håper både det offentlige og næringslivet ser verdien i det vi gjør, og at vi klarer å få det til. Det må selvfølgelig være økonomi i det. Damerittet i Hammer Stavanger skal ikke gå på bekostning av Ladies Tour eller de andre arrangementene som allerede er der. Vi er helt avhengige av å få økonomien til å gå rundt.
ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!